Pentru a preveni răspândirea coronavirsului, activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise pe teritoriul României începând de duminică 8 martie și până în 31 martie, dar termenul poate fi extins. Pentru activitățile cu număr mai mic de 1.000 de participanți, decizia este la latitudinea autorităților locale, pe baza unei analize a riscurilor pentru fiecare manifestare în parte, cu avizul prealabil al DSP.
Pentru avizul DSP solicitarea se va depune cu cel puțin 3 zile înainte de desfășurarea evenimentului, la sediul DSP de pe str. Zimbrului nr. 5, Biroul Avize/Autorizări, prin fax 0263/ 212 934 sau pe adresa de e-mail dspj.bistrita_nasaud@dspbn.elcom.ro. Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.
Măsurile de interzicere luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență se referă la activităţi publice și private în aer liber sau în incinte care implică mai mult de 1.000 de persoane. Deocamdată nu sunt incluse în acest set de măsuri mall-urile, sălile de spectacole sau de cinema cu capacitate mai mică de 1.000 de locuri.
Competițiile sportive, în special meciurile de fotbal, se vor desfășura fără spectatori.
De asemenea, se interzic, până la 31 martie, stagiile practice în spitale pentru studenţii de la facultăţile medicină sau farmacie, precum şi accesul în spitale al aparţinătorilor persoanelor internate. Excepţie fac studenţii care participă voluntari în spitale.
Perioada de impunere a măsurilor de interdicţie este până în 31 martie, când se va face o nouă evaluare. Dacă evaluarea arată că riscul a scăzut, se va putea sista interzicerea, însă dacă riscul mai există, măsurile pot fi prelungite pentru încă o perioadă.
Nu se vor emite la cerere certificate medicale care să ateste lipsa infectării cu coronavirus. Unităţile sanitare nu testează persoane sănătoase decât în anumite condiţii, dacă sunt contacţi ai celor infectați.
S-au aprobat criteriile de suspendare a cursurilor în şcoli, în contextul cazurilor de coronavirus, criteriile nefiind strict de ordin medical, ci ţin cont şi de contextul social. Suspendarea cursurilor se va realiza de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Procedura pe care Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății a transmis-o în teritoriu prevede ca, în funcție de rezultatele anchetei epidemiologice și de evoluția situației, DSP împreună cu ISJ să poată decide închiderea sau suspendarea cursurilor la școala cu pacientul confirmat.
Cetăţenilor români li se recomandă să nu circule în zonele afectate de coronavirus, iar celor care sunt în aceste zone să nu vină în România.
Autorităţile române au luat decizia suspendării tuturor zborurilor spre şi dinspre Italia, până în 23 martie. Suspendarea s-a făcut pentru două săptămâni pentru că atât permite regulamentul european:
”Începând din 9 martie, ora 12.00, intră în vigoare deciziile privind impunerea unor restricții de trafic dinspre și înspre statele afectate de infecția cu noul coronavirus. Astfel, sunt sistate cursele aeriene către și dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre. Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud. Cetățenii români care sosesc în țară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran și Coreea de Sud intră în carantină instituționalizată pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, în funcție de zona din care vin. Accesul cetățenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz. Transporturile de marfă de minim 3,5 tone sunt exceptate de la restricțiile de trafic. Restricțiile menționate se aplică și pentru transportul maritim și fluvial. Deciziile enumerate mai sus sunt valabile până la data de 31 martie, cu posibilitate de prelungire”.
La nivelul județului Bistrița-Năsăud vor fi distribuite pliante în benzinăriile de pe DN 17 și locațiile care reprezintă punct de staționare pentru persoanele care tranziteaza județul, la întoarcerea din străinătate.
Este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când în România se iau astfel de măsuri extreme.
Comunicatul Grupului de Comunicare Strategică:
“Aproape toți oamenii vor primi virusul Covid 19 în următorii ani”. Dr. Tyra Grove Krause de la Statens Serum Institut – Danemarca.
In prima fază 10-15 % din populație se va îmbolnăvi.
Vine vara și trece sezonul gripelor, dar la anul in perioada rece, COVID-19, ca oricare virus sezonier va reveni.
Va reveni an după an, iar in decursul a câțiva ani aproape toată lumea va contacta virusul, exact ca și in cazul epidemiilor de gripa.
Iti dai seama ce ar insemna sa se imbolnaveasca 10-15% din populatie?
Hai sa analizam situatia din Italia.
In Italia s-au imbolnavit 6 mii de persoane din 60 de milioane, deci 0,1 la mie si e aproape o tara inchisa. Efectele economice crd ca vor fi devastatoare si nu prea are nimeni nimic de castigat din asta, mai ales ca s-a extins in aproape toate tarile.
In Italia, la 5883 de cazuri, din care mai sunt bolnavi doar 5061, sunt internati 3157, din care 567 sunt la terapie intensiva. Si numarul celor decedati este destul de mare, fiind 233. In ultimele zile, zilnic mureau 30-40 de persoane. Gadeste-te ca in prezent sunt 567 la terapie intensiva, asa ca si dintre aceia vor mai deceda in zilele urmatoare. Numarul celor de la terapie intensiva creste cu aproximativ 20% in fiecare zi. Si numarul deceselor are o crestere de aproximativ 15-20% la 24 de ore.
Azi au inchis complet Lombardia si s-au luat si alte masuri foarte stricte.
Cine si ce ar avea de castigat din asa ceva?
Mareste cifrele de mai sus pana la 10-15% din populatie si te vei ingrozi. Daca ar fi 6 milioane de infectati in Italia, atunci ar fi o apoalipsa.
Unde ai putea interna si trata peste 3 milioane de oameni si ce personal s-ar putea ocupa de ei? Unde ai putea tine la terapie intensiva peste 500 de mii de oameni si de unde atatea aparate si atata personal? Chiar si firmele de pompe funebre ar avea dificultati daca ar muri 30-40 de mii de oameni pe zi.
Si sa ne mai gandim ca daca s-ar imbolnavi 10% din populatie, cu siguranta nu ar ramane la 10%, ci ar duce la imbolnavirea aproape a tuturor.
Stiu ca cei care minimizeaza pericolul acestui virus sunt cei care sustin ca e un virus slab, mult mai slab decat cel de gripa sezoniera. Au dreptate, se pare ca asa e, dar viteza de transmitere si complicatiile pe care le poate da sunt devastatoare. Deci nu trebuie sa gandim superficial. Am inteles ca pericolul nu este dat de puterea acestui virus, ci este dat de reacta exagerata pe care o are sistemul imunitar, crezand ca e un virus foarte puternic, ducand la un atac al sistemului imunitar asupra organelor interne, ca o boala autoimuna.
Nici SARS, nici MERS nu au ajuns la 10% din populatie, cu toate ca erau din aceeasi famlie de coronavirusi. Sa speram ca nici acesta nu va ajunge nici macar la 1 la mie din populatie. Cred ca numai useristii si pedelistii s-ar putea bucura ca scapa de multi batrani, pentru ei venind ca o mana cereasca.
Nu trebuie nici sa ne panicam, dar nici sa consideram ca acest virus e o cacealma a unora ca sa castige niste bani in plus.
Se pare ca sunt ceva interese. Ca in multe alte situatii.
Unde o sa-si țină PSD ul Congresul ?
Probabil la Moscova , ca Rahova e sub interdicție !
Ziceam in comentariul de mai sus ca in Italia sunt 3-40 de morti zilnic din cauza coronavirusului, dar azi a fost o zi mai „speciala”, au murit 133 de persoane si inca nu e gata ziua. Si numarul celor internati la terapie intensiva s-a marit la 650.
Numarul total cand am scris primul comentariu era de 5.883, iar acum s-a marit la 7.375, numarul celor cu rezultat pozitiv, inca netratati in Italia, este de 6387, fata de 5061 cat am scris acum cateva ore.
Italia era pe locul 3-4 la numarul de bolnavi, dar azi a trecut pe locul 2, dupa China. Pe locul 2 era Coreea, iar pe 4 era Iran. Acum Italia e pe 2, Coreea pe 3, Iran pe 4, Franta pe 5, Germania pe 6, iar pe 8 e Spania.
Tot o crestere destul de accelerata vad si in SUA si in Elvetia.
Uitati si o sursa cu date actualizate la interval de cateva ore, preluate din datele oficiale:
https://lab.gedidigital.it/gedi-visual/2020/coronavirus-i-contagi-in-italia
Alitalia a anuntat ca anuleaza cursele de pe aeroportul din Milano.
Cred ca in cateva zile va fi carantina si pentru cei care vin din Germania si din Franta. In italia erau mai putine imbolnaviri decat cate sunt acum in Franta sau Germania, cand cei care veneau din Italia erau pusi in carantina.
Nici Spania nu sta prea bine la dinamica, daca se continua la fel cresterea cazurilor, cu siguranta in aproximativ o saptamana va fi in carantina.