Actualitate Recomandări

ADI Deşeuri: De ce sunt nemulţumiţi primarii şi CJ. Dezbatere cu parlamentarii bistriţeni

„Primarii din Bistrița-Năsăud și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, prin Hotărârea AGA nr. 61 din 10.11.2015 a ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, și-au manifestat dezacordul cu privire la Proiectul de lege care modifică O.U.G. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

Proiectul de lege aflat în dezbatere publică, începând cu 5 octombrie 2015, pe site-ul M.M.A.P., la care face referire Hotărârea AGA a ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, modifică art. 9 alin. (1) lit. c) cu următorul conținut: “taxele încasate de la proprietarii sau, după caz, administratorii de depozite pentru deșeurile inerte și nepericuloase depozitate în vederea eliminării finale prin depozitare, în cuantumul prevăzut în anexa nr. 2”, respectiv: 2016 – 80 lei/tonă, 2017 – 120 lei/tonă.

În urma ședinței AGA, s-a concluzionat faptul că pentru îmbunătățirea calității serviciului în condițiile unor tarife și/sau taxe care să respecte limitele de suportabilitate ale populației, precum și atingerea standardelor europene privind protecția mediului, trebuie stabilite foarte clar următoarele aspecte:

– Taxele încasate pentru depozitarea deșeurilor inerte și nepericuloase încredințate în vederea eliminării finale prin depozitare, respectiv 80 lei/tonă, începând cu anul 2016 și 120 lei/tonă începând cu anul 2017, va genera creșterea gradului de depozitare necontrolată;

– Considerăm că taxa aplicată la depozitarea deșeurilor inerte și nepericuloase încredințate în vederea eliminării finale se va reflecta în tariful plătit de populație pentru colectarea deșeurilor. Prin urmare, o creștere a taxei de depozitare considerăm că va genera o creștere a tarifului pentru colectare, existând riscul de a depăși limitele de suportabilitate ale populației;

– Se depășesc indicatorii financiari din proiecte, indicatori asumați prin Memorandumul de Finanțare al Proiectului de Management al Deșeurilor Solide în județul Bistrița-Năsăud;

– Aplicarea acestor taxe presupune neîndeplinirea indicatorilor financiari prevăzuţi în analizele cost-beneficiu, parte a Memorandumurilor de Finanţare;

– Blocarea fluxurilor financiare şi imposibilitatea efectuării serviciului în mediu rural, unde în momentul de față, gradul de încasare al serviciului de colectare al deșeurilor este de doar de 60-65%, în condiţiile taxelor actuale.

Membrii AGA au solicitat aparatului tehnic al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud să organizeze o întâlnire cu toți parlamentarii din județ pentru o dezbatere pe acestă temă.

Astfel, astăzi, 13.11.2015, la sediul Asociației a avut loc întâlnirea solicitată. La dezbatere au participat parlamentarii: Ioan Deneș, Dorin Dobra, Stelian Dolha și Cristian Florian. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a informa parlamentarii județului Bistrița-Năsăud asupra impactului pe care Proiectul de lege privind modificarea și completarea  O.U.G. 196/2005 privind Fondul de Mediu o poate avea asupra întregii populații a județului Bistrița-Năsăud.

Aparatul tehnic al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud menționează faptul că taxele pentru deșeurile inerte și nepericuloase încredințate în vederea eliminării finale prin depozitare, în anul 2016 – 80 lei/tonă și începând cu 2017 – 120 lei/tonă, nu sunt suficient de bine fundamentate și nu avem un calcul corect al impactului social asupra populației privind gradul de suportabilitate, respectiv tehnic și economic asupra proiectelor implementate sau aflate în implementare.

Reprezentanților județului în Parlamentul României prezenți li s-a solicitat să prezinte o poziție fermă și unitară atât în cadrul grupurilor parlamentare din care fac parte, cât și în comisiile de specialitate, pentru ca această modificare să nu se aplice sub forma actuală prevăzută în Proiectul de Lege. Parlamentarii și-au arătat toată disponibilitatea și interesul pentru a veni în sprijinul cetățenilor județului, în ceea ce privește modificările aduse de Proiectul de Lege privind modificarea și completarea  O.U.G. 196/2005 privind Fondul de Mediu. De asemenea, parlamentarii au tras un semnal de alarmă cu privire la obligația fiecărui cetățean de a colecta selectiv, deoarece, potrivit normelor europene, neselectarea deșeurilor în propria locuință ne va costa tot mai mult de la an la an.

Reprezentații județului în Parlamentul României și-au manifestat disponibiliatea de a verifica dacă Proiectul de lege privind modificarea și completarea O.U.G. 196/2005 privind Fondul de Mediu nu este condiționat de o Normă Europeană. În acest caz, vor depune toate diligențele pentru susținerea punctului de vedere al AGA ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud”

ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS