Consilierul local Roxana Pașc din comuna Șieu cere, într-o postare pe Facebook, să se facă public modul în care au votat primarii din ADI Deșeuri atunci când s-a pus în discuție majorarea taxei de salubrizare.
”După toate discuțiile care au avut loc despre majorarea taxei de salubrizare, după ce ni s-a repetat de câteva ori, ca la proști, să înțelegem că din moment ce s-a votat în ADI Deșeuri această majorare, ea se va aplica oricum, indiferent de votul consilierilor locali, eu cer să se facă public procesul verbal al ședinței de ADI Deșeuri la care s-a votat acest lucru. Ca să vedem și noi, plebea plătitoare de taxe, cam ce puncte de vedere au avut onor primarii județului.
Să se facă publică lista cu primarii care au participat la acea ședință și să ni se spună despre fiecare cum a votat, pro sau contra.
Din moment ce ADI Deșeuri funcționează pe banii noștri, ai tuturor, din cotizațiile anuale plătite de primarii, avem dreptul să știm!
Nu ar strica, pe lângă asta, să se facă public un raport de venituri și cheltuieli pe anul 2019 să vedem și noi pe ce s-au dus banii noștri, adică să ne lămurim dacă în 2020 ne mai convine să plătim cotizația aia.
Din moment ce ADI Deșeuri nu are de a face cu siguranța statului, tot ce se întâmplă acolo trebuie făcut public. Nu e cazul să așteptăm vreo desecretizare.
Ia să vedem noi cum a votat fiecare primar în parte în problema măririi taxei de salubrizare, nu de alta dar să știm cu cine avem de a face. Și să-i poată lua la întrebări pe domnii primari comunitățile locale.
Și eu zic să nu ne oprim aici, că sigur Supercomul stă liniștit și așteaptă să se potolească mânia asta proletară și să își vadă de treabă în continuare. Haideți să consultăm niște juriști, să vedem ce se poate face să anulăm taxa. Așa cum în unele localităti s-a repetat votul în consiliul local de câte ori a trebuit că să iasă cu „da”, ce ar fi să se repete și ședința de ADI Deșeuri? Și de data asta să fie prezentă presa și să vedem exact cum vor vota primarii”, a scris Roxana Pașc.
“Supercom” ( auz ce nume)a venit la Bistrita sa faca profit izgonind Urbana si lăsând pe drumuri Codrisorul. Ca mai peste tot serviciile aducătoare de profit constant sunt pe mâna băietilor conectati.
Dar primarii sunt ai nostri . Noi i- am ales și doar noi le plătim salarul plus cotizatiile aferente ca să primească o pensie grasă.
Este normal să faca profit orice societate comerciala. Cât ? Cât permite piata concurentială ! Dacă-i monopol rugăm frumos ADI si primarii să nu uite ca sunt plătiti doar de noi si au datoria să apere cetatenii de lăcomia oricărui monopolist ( Supercom , Aquabis , Eon , etc)
Oamenilor harnici de la Supercom le multumim pentru că in fiecare zi pe ploie ninsoare si arșită fac Bistrita mai curată.
Pana se face publica lista eu indemn locuitorii comunelor si oraselor din BN sa se afiseze in portile Primariilor si sa ceara socoteala HALESILOR platiti tot de noi. La ce servicii se gasesc numai la gropa de gunoaie tasate , la felul in care se arunca materiale de constructii peste ape, in ape, santuri, livezi, paduri’ oare ce au pazit cei din administratii ? Infrigementul pe mediu si pe gropile de gunoi impus de UE este pe capul nostru. Amenzile vor fi de peste 100.000 euro pe zi. Deci tot din banii publici. Sa obligam primarii, CJ-ul, Prefectura , Politia , APM, GARDA de MEDIU sa isi faca datoria si sa impuna curatarea localitatilor si judetului ca la carte . Dupa care sigur ca da, sa curga amenzile in orice directie pt. cei care mai intraznesc sa arunce sau sa colecteze selectiv gunoaiele. Daca simtul civic nu se arata , atunci sa traiti ca in ev mediu !
Consiliul Local Bistrița a votat împotrivă
Se poate verifica foarte ușor
Exista proces verbal
DAR VREA CINEVA SA VADĂ ASTA ?
Alo DNA. Cum se poate numi asta? Organizare grup infractional?
bv doamna…..buna ideee cu juristii
Apreciez foarte mult pozitia si interesul doamnei consilier local,cât și a celorlalti,dar situația e un pic diferită. Până in prezent așa sa votat,in Consilii Locale ,apoi primarii votau in AGA ADI conform HCL aprobat sau nu.Regula sa modificat și a rămas la latitudinea fiecărui Consiliul Local să stabilească taxa ,să încaseze de la populatie și să plătească la Supercom, in functie de cantitatea de deșeuri produsă.Așadar pot fi taxe diferite de la o primărie la alta.
La Feldru majoritatea consilierilor au respins taxa(10 Nu,5 DA) majorata și se plătește tot vechea taxă.
Si la noi la Șieu s-a respins taxa noua ,în unanimitate chiar .Dar asta nu inseamna ca a ramas in vigoare taxa veche ,nemajorata .Inseamna doar ca inca nu s-a instituit taxa noua pentru 2020,deoarece nu exista Hotărâre de Consiliu Local pentru asta .
Si primaria nu poate colecta o taxa pt.care nu exista HCL.
Va rog ,verificati la secretarul UAT ului dvs .
Dacă ar fi fost atât de simplu,nu existau probleme.
Felicitări doamnă, vă suntem alături, vă susținem, nu vă lăsați, iar noi plătitorii acestor taxe nesimțite, ce ar fi să nu o mai facem?
Doamna Sabau, va rugam sa va informati despre situatia cu deseurile de la Livezile. Familia mea a achitat taxa de salubrizare pe anul 2019, dar la sedinta tinuta de edilul comunei, domnul Simionca Traian, sa aratat ca va trebui sa achitam de persoana 60 lei pentru luna noiembrie, respectiv 70 lei pentru decembrie, motivand ca este vorba de gunoiul selectiv. Dar gunoiul selectiv sa ridicat doar o data, in luna decembrie, si atunci cum doamne sa platesti si pe luna noiembrie. Si cum ramane cu taxa achitata pe tot anul de foarte multe familii?
Toata lumea din BN sa duca gunoiul la poartile Primariilor daca Supercomul nu isi face treaba si nu vin la timp. Sa se sature politrucii de la ADI deseuri adica aceasta structura pe care au infintat-o tot politic si cu care manaresc lucrurile.
Răspund eu la întrebarea de pe Facebook a doamnei consilier: în final toți. Poftiți Hotararea ADI nr. 20 din 22/10.2019 care e publică: http://www.adideseuribn.ro/files/ADI-BN_H_20_22.10.2019.pdf
59 voturi pentru din 59 prezenți
Inițial la votarea separată a tarifelor s-au înregistrat 5 voturi împotriva dar la votul final de instituire a taxei au votat în unanimitate.
Dacă au votat toti primarii ,e corect atunci sa ne apucam sa invinovatim numai consilierii locali și să publicăm liste ale rușinii?
E corect sa stea consilierii sa încaseze glonțul pe care l ar merita primarii?
Hai sa dăm în cap consilierilor cu opinia publică,hai sa i tragem de urechi ,hai sa i acuzăm ca nu le pasa de comunitate ,iar în timpul asta pe primari sa nu i întrebe nimeni nimic .Frumoasă viata politica din Romania, superba de a dreptul ,duduie democratia cu motoarele la maximum!
Aurel. cu siguranta cei din mediul rural fac soping (cumparaturi) mai putin, si se deplaseaza mai rar pe la oras . Au in spatele casei gradinuta cu de toate si cotetul cu galite si oua in batatura. Au si gunoiul de grajd in spatele soprului si arunca fractia umeda cam pe acolo. Cand se lasa noaptea si aduna si alte mizereii, caruta si valea care este cel mai ieftin transportator, practic gratis le face vant cu furca cat ai zice peste. Asta este explicatia fara prea mare efort si stiinta .Stie asta foarte bine unul ca mine care face voluntariat de doua ori pe an si vede bine ce gaseste.Principiul lui Cristian Nicolae; platesti cat gunoi faci este doar de ras si neluat in calcul !
In Consiliile locale s-a votat tariful pe tona, nu pe persoana. Ce mi se pare aberant, si vad ca nimeni nu a sesizat este diferenta de pret dintre deseul menajer si cel reciclabil. Daca pentru deseul menajer pretul este de 290,65 lei/tona, pentru deseul reciclabil pretul este de 1165,06 lei/tona, adica daca selectam deseurile, cele reciclabile o sa ne coste de 4 ori mai mult. Asta e solutia geniilor din ADI deseuri pentru a determina populatia sa colecteze selectiv.