Orice schimbare trebuie începută de cineva, de regulă un curajos, dar ca să aibă efect trebuie continuată, aşa că omul mai trebuie să fie şi perseverent. Aceste calităţi le are Adina Király, voluntar al Asociaţiei 1 Leu, care vrea să facă un spital pentru copiii bolnavi de cancer. În urmă cu 14 luni, ea a chemat bistriţenii să alerge pentru acest spital şi să facă donaţii. Nu a „sărit” peste nicio lună, nu a uitat niciodată la ce s-a înhămat. La final de an, curajul şi perseverenţa ei au fost recompensate de un număr mare de alergători, inclusiv de la Tăşuleasa, în frunte cu Alin Ulhmann-Uşeriu şi Tibi Uşeriu.
La ora 10.00 fix, la foişorul din Parcul Muncipal, Adina i-a aşteptat, ca de fiecare dată, pe toţi cei care au devenit, în ultimul an prietenii ei şi susţinătorii cauzei pentru care ea militează. A montat singură bannerul, a instalat urnele în care se pot face donaţii în bacnote şi monede şi a întins, călduros, mâna fiecărui nou sosit. „Sunt Adina, bine aţi venit!”.
La finalul unui an în care a organizat câte o alergare în fiecare început de lună zâmbeşte. Are şi de ce. Efortul ei, dublat de o consecvenţă uluitoare, a dat roade. Din donaţii s-au strâns aproape 7000 de lei, dar s-a întâmplat mai mult de atât. Oamenii s-au adunat la un loc datorită ei, au devenit prieteni, s-au simţit utili într-o societate în care lucrurile par imposibil de urnit şi au văzut cum bulgărele mic a devenit într-un an mare şi puternic. Şi-au dat seama că se poate.
Prinşi cu tot felul de alte proiecte, mulţi dintre membrii Tăşuleasa Social, locul în care Adina a învăţat să fie un voluntar organizat, au susţinut-o doar de la distanţă. La final de an, în frunte cu Alin, au decis că e momentul să-i arate că preţuiesc tot ce a făcut ea.
„Admirativ am privit-o pe Adina cu ce consecvenţă a făcut această treabă. Mie mi se pare o idee foarte bună. Eu cred că singura greşeală pe care o poţi face e să nu faci. Mă bucur de fiecare dată când este o iniţiativă, când se face ceva şi, da, de-asta am venit acum. De fiecare dată nu s-a potrivit alergarea de sâmbătă cu programul meu, dar acum am venit şi mă bucur foarte tare. Eu cred că, dacă fiecare dintre noi ar face ceva, lucrurile ar sta mult mai bine în ţara asta. Nu este vorba numai de bani, până la urmă, ci de a face ceva, de a crea o comunitate, de a face ceva important. Eu sper ca, de azi, să mă primească şi pe mine în comunitatea asta. Comunitatea celor care fac ceva e mică, dar e una ce face consecvent lucrurile. Iniţiativa pe care o văd din ce în ce mai des la multe grupuri din oraşul nostru mi se pare sănătoasă. Se vede că s-a dezvoltat ceva. Ce se întâmplă aici nu e decât un exemplu că, o dată pe lună, se pot aduna împreună oameni să alerge, să doneze câte un leu şi să facă lucruri care pot să conteze la un anumit moment dat”, a spus Alin Ulhmann-Uşeriu.
„Dacă nu am venit toată vara fiind implicat în proiectele mele, am zis că măcar la ultimele ediţii să particip. Am golit şi toate buzunarele tăşulenilor de toţi banii mărunţi şi mă bucur să fiu aici, să alergăm prin parc pentru spitalul copiilor. După ce începi să alergi, eu cred că devii mai conştient de ce se întâmplă şi devii mai solidar. Eu cred că numai aşa se poate schimba lumea, cu solidaritate. Când fratele meu a început toată chestia asta cu Tăşuleasa eu nu am crezut în ea. Îl vedeam cum se zbate, dar, în timp, am devenit şi eu mai optimist şi am văzut că se pot mobiliza oamenii să se facă ceva. Nu trebuie să aşteptăm să facă alţii pentru noi. Dacă noi nu facem ceva, nu va face nimeni. Trebuie noi să iniţiem ceva, iar ei să se alăture şi să continue. Eu cred că alegerea e la noi. Şi mâine, doar trebuie să ne mobilizăm. E greu pentru mentalitatea românească să se mobilizeze pentru ceea ce îşi doreşte. Noi tot ne plângem că nu putem. Avem nevoie de mobilizare şi eu cred că asta (alergarea pentru spitalul copiilor -n.r.) e un pas mare pentru mobilizare, mai ales într-un orăşel ca Bistriţa. E enorm de important”, a spus Tibi Uşeriu.
Peste 500.000 de lei a adunat, până acum, Organizaţia 1 Leu care vrea să construiască în România un spital pentru copiii bolnavi de cancer. În mai multe oraşe din ţară, printre care şi Bistriţa, oamenii aleargă o dată în lună pentru această cauză şi fac donaţii. Alergările vor continua şi anul viitor chiar din luna ianuarie, anunţă Adina Kiraly.
„Vă mulțumesc tare mult prezența voastră lunară la acest eveniment atât de deosebit, și spun acest lucru pentru că voi sunteți cei care meritați tot respectul și admirația mea, căci credeți în acest proiect, pe care sunt sigură că îl vom finaliza într-o zi!
De azi, suntem mai aproape cu 630 de pași de construirea primului Centru Medical Independent de Hematologie și Oncologie Pediatrică din București!
Mulțumesc Tășuleasa Social pentru prezența voastră la acest eveniment, mulțumesc dragi tășuleni pentru pungulița plină de monede pe care ați adunat-o pentru #spitalulcopiilor!
Mulțumesc celor de la Copacul de Cafea pentru bănuții adunați : 75 de lei și un pumn mare de monede! Mulțumesc pentru borcănelul foarte plin de monede celor de la SC DYNAMIC TOOLS SRL, și prezența lunară la acest eveniment! Un MARE mulțumesc pentru minunatul ceai, domnului Nicu Gheorghe!!! Mulțumesc fiecărui participant în parte, pentru prezență și dărnicie! Să ne revedem cu bine, sănătoși și voioși la următoarea Alergare care va avea loc în 7 ianuarie 2017! Vă doresc Sărbători binecuvântate alături de cei dragi vouă! , a scris Adina pe Facekook, după ce sâmbătă s-au adunat 630 de lei la alergarea cu scop caritabil.
cocos alearga odata si bine . si stringe milioane [sute de milioane]. nu stiti cum si unde sa alergati.
Admirabil,exemplu pentru noi toti!In ianuarie vin si eu la alergat si donat!