Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj promovează o nouă specializare de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării: leadeship în sectorul public, specializare care se studiază în limba engleză.
Prof. univ. dr. Cornelia Macarie de la Extensia Bistrița a UBB a spus, la Târgul Facultăților de la Complexul Muzeal, că, în anul universitar 2019-2020, universitatea clujeană are nouă specializări numai la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării.
”Leadership în sectorul public este o specializare mai nouă în limba engleză. Avem în fiecare an candidați interesați de această specializare și despre aceasta am vrut să vorbim la acest târg de oferte educaționale pentru că este una de mare noutate chiar la nivelul învățământului românesc superior. Evident, specializarea aceasta o avem doar la Cluj, la Bistrița având doar Administrația publică externalizată”, a spus Cornelia Macarie.
Potrivit acesteia, Administrația publică este din ce în ce mai atractivă după ce au crescut salariile în sectorul public.
”La admiterea de anul trecut, am avut surpriza să avem mai mulți candidați decât estimaserăm noi. Da, din chestionarele pe care le-am aplicat candidaților a reieșit că unul dintre argumentele care i-au convins să se înscrie la noi, la specializare a fost creșterea salariilor în administrația publică”, a spus Cornelia Macarie.
Nu mă mir de nimic în ziua de azi. Învățământul românesc se dezvoltă ”după ureche” și în interesul ”străinătății”, cheltuie banii publici, nu pentru a satisface interesele societății românești, ci după cerințele unor oameni care s-au ”îndrăgostit” de locuri ”călduțe” de muncă, de bugetari, domeniu care-i atrage pe unii cu gândul că vor avea salariile cele mai bune dintre angajații țării, iar după obținerea diplomei, desigur că se vor realiza în viață prin țările europei apusene, mai ales că învață cunoștințele necesare conducerii din administrație într-o limbă de circulație mondială, respectiv în limba engleză. Nimeni nu se preocupă de pregătirea tinerilor pentru a se descurca într-o profesie creatoare de bunuri, de plusvaloare, în domenii care suferă din cauza lipsei forței de muncă din economia care ”duduie”, conform minciunilor manipulatoare utilizate de către cei din arcul puterii, în campania electorală pentru alegerea reprezentanților intereselor României în parlamentul european.
Corect spus, specializările de la extensia Bistrița sunt de toată jena. Nu înțeleg de ce există facultate de studii politice, pare o glumă proastă. La finanțarea acestor facultăți ar trebui ținut cont de un parametru: câți dintre absolvenți își găsesc de lucru în domeniu. Faptul că se finanțează astfel de specializări arată gradul de iresponsabilitate de la vârful sistemului românesc de învățământ.
La incept trebuie sa se inscrie in partid si apoi sa urmeze studiile, sigur are postul asigurat.