Social

Mobilizare generală după un accident în munți. A fost chemat elicopterul SMURD. Operațiune dramatică de salvare (FOTO-VIDEO)

ACTUALIZARE Un adolescent de 14 ani, dar şi un tânăr de 23 de ani au fost răniţi, duminică, în urma unui accident produs într-o zonă greu accesibilă din Munții Rodnei cuprinsă între Sîngeorz-Băi şi Parva.

Mașina de teren în care se aflau cei doi tineri din comuna Parva s-a răsturnat pe Valea Borcutului, într-o prăpastie adâncă de circa 80 de metri.

 

Adolescentul Petru S. aflat în stare gravă a fost preluat de către un elicopter SMURD, în timp ce pentru cealaltă victimă, Vasile S., cu leziuni care nu îi pun viața în pericol, s-au găsit alte soluţii de recuperare din zona accidentului, una cu teren accidentat.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bistrița, Marius Rus, a explicat pentru pentru Timp Online ce s-a întâmplat și cum au decurs operațiunile de salvare.

”O maşină de teren a fost implicată în accident, a căzut într-o prăpastie adâncă de 80 de metri. Un adolescent de 14 ani a fost găsit în stare gravă, cod roşu, policontuzionat, cu traumatism cranian şi multiple fracturi. El a fost proiectat din mașină în râpa respectivă. S-a cerut intervenţia elicopterului pentru a-l prelua de la locul accidentului. Elicopterul nu a putut ateriza în acea zonă, astfel că un salvator a coborât în rapel din elicopter, iar victima a fost bine ancorată și apoi ridicată de elicopter, cu troliu. Adolescentul a fost transportat în acest fel până la stadionul din Sîngeorz-Băi, acolo a fost stabilizat și apoi dus de urgență la o clinică de specialitate din Târgu Mureș. Tânărul de 23 de ani, care prezenta leziuni și traumatisme, a fost coborât de localnici, cu o mașină de teren, circa 3-4 km, până într-un loc accesibil unde se afla echipajul SAJ, care l-a transportat la SJU Bistrița. Ultimii patru kilometri din itinerariul de deplasare au fost parcurşi pe jos, cu echipamentele medicale din dotare. Ambele victime au fost găsite în afara mașinii de teren căzute în râpă. Din informaţiile pe care le deţinem, se pare că ambele victime au şanse mari să-şi revină complet”, a spus Marius Rus.

La operaţiunea de salvare au participat SMURD, Serviciul Judeţean de Ambulanță, echipaje ale Salvamont şi jandarmii montani Rodna. ”A fost o mobilizare generală în sistem integrat, localnici, ISU, SMURD, SAJ, Salvamont și Jandarmerie conlucrând într-o zonă greu accesibilă pentru un scop comun: salvarea vieților celor două persoane aflate în pericol”, a precizat Marius Rus.

Comunicatul ISU Bistrița

”Operațiune dramatică de salvare. Un autoturism de teren, în care se aflau un tânăr în vârstă de 14 ani și un bărbat în vâstă de 23 de ani, s-a răsturnat într-o prăpastie, la o adâncime de cca. 80 m. Pentru gestionarea situației au fost alocate un echipaj de prim ajutor SMURD, un echipaj SAJ, Salvamont BN și jandarmii montani Rodna. Ambele victime au fost găsite în afara autoturismului, baiatul în vârstă de 14 ani fiind proiectat din mașină în timpul căderii în prăpastie. Acesta prezenta fractură deschisă la un membru inferior, multiple leziuni și traumatisme, astfel că s-a impus intervenția unui echipaj aerian SMURD.

Elicopterul SMURD nu a putut ateriza în apropiere, astfel că un salvator a fost coborat cu troliul din elicopter, după pregătirea pacientului la locul evenimentului, acesta a fost ridicat cu troliul si transportat la terenul de fotbal din orașul Sîngeorz-Băi. Acolo, pacientul a fost stabilizat după care a fost transportat, pe calea aerului, la o clinică de specialitate din mun. Tg. Mureș, pentru investigații medicale suplimentare.

Tânărul în vârstă de 23 de ani a fost stabilizat de echipajele medicale și transportat, cu ajutorul localnicilor, care au pus la dispoziție o mașină de teren, până la echipajul Serviciului Județean de Ambulanță. Barbatul a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, cu leziuni și traumatisme care, aparent, nu îi pun viața în pericol.

Intervenția a avut un grad ridicat de dificultate, din cauza distanței mari pe care salvatorii au fost nevoiți să o parcurgă, pe un teren accidentat și cu înclinație mare. Ultimii patru kilometri din itinerariul de deplasare au fost parcurși pe jos, cu echipamentele medicale din dotare. Intervenția a fost coordonată și gestionată în mod integrat, echipajele de intervenție au avut un partener real în rândul localnicilor, care au spijinit cu mașini de teren și informații utile despre specificul zonei”.

Foto-video: ISU Bistrița

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.