Actualitate

Chereji: Primăria Bistrița ne duce cu zăhărelul

Preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică, Adrian Florin Chereji, a scris pe blogul personal că Primăria Bistriţa încearcă să bage „beţe în roate” proiectului de amenajare a Pădurii Codrişor în pădure-parc, el făcând un apel la cetăţeni să participe joi, la şedinţa Consiliului Local în care va fi dezbătută iniţiativa civică.

„ Având în vedere ca zona dealului Codrișor este încadrată la categoria de risc ridicat privind posibilitatea producerii de alunecări de teren trebuie în mod imperativ realizat un studiu geotehnic care este un studiu foarte important şi care trebuie să identifice măsurile necesare eliminării tuturor riscurilor în condițiile utilizării zonei ca pădure-parc astfel încât zona să fie una sigură pentru cetățenii care o utilizează”.  Nu e extras din vreun document de pe vremea lui Ceaușescu, așa sună fraza finală din Raportul Primăriei Bistrița la proiectul HCL propus prin inițiativă cetățenească, preluată ad-literam, document emis în 2015!

”Grija față de om” era unul dintre sloganurile comuniste, iată cum s-a perpetuat peste timp alături de dezinformare și manipulare! Primăria nu știe cum să bage bețe-n roate acestei inițiative civice.

Ne-am săturat de vorbe! Din 2010 când a fost aprobat PUZ Codrișor II privind amenajarea Pădurii Codrișor ca pădure-parc nu s-a făcut nimic. Acum vor, din nou, să amâne la kalendele grecești, realizarea proiectului, cu toate că enunță ca doresc realizarea acestui deziderat al bistrițenilor. Vezi Doamne, de grija oamenilor, trebuie să facem un studiu geotehnic.

Acest studiu geotehnic există! Sau, cel puțin așa susțineau serviciile Primăriei Bistrița în ianuarie 2010. În preambulul HCL 5/2010 care a aprobat PUZ Codrișor II se menționează că există Studiul geotehnic întocmit de S.C. Geognozis S.R.L. De ce să mai facem un studiu? Numai ca să mai cheltuim din banii publici (specialitatea casei)?

În același Raport au fost introduse și alte „șopârle”. Raportul conține unele aprecieri confuze și neargumentate în fapt și drept care, prin lipsa lor de rigurozitate, sunt de natură a influența subiectiv și nefundamentat votul din data de 17.09.2015 în sensul respingerii sau amânării hotărârii. Nu le mai înșirui pe toate, menționez doar faptul că ni se reproșează inițiatorilor că am prevăzut, în expunerea de motive, o serie de lucrări care ar fi interzise de Codul Silvic. Așa este, din 2010, de când au fost aprobate PUZ Codrișor I și II au apărut prevederi legale noi. Proiectul HCL a fost elaborat în luna aprilie 2015, când noul Cod Silvic nu era în vigoare, și tocmai de aceea considerăm că cele două Planuri Urbanistice Zonale Codrișor I și II trebuie actualizate.

Reamintim că HCL 5/2010 (pe care dorim să o repunem în vigoare) a fost aprobată cu unanimitatea de voturi a consilierilor locali ai municipiului Bistrița ( 21 de voturi din 21 consilieri locali în funcțiune la acea dată) din care 7 sunt consilieri și acum (Avram George, Bria Alexandru, Bența Gavrilă, Moisil Filip, Rus Constantin și Tabără Camelia). Declarativ, toată lumea își dorește realizarea acestui proiect, și consilierii locali și executivul, dar batem apa-n piuă, în continuare!

Fac, din nou, apel la bistrițeni să vină joi, 17 septembrie, ora 14.00, la ședința Consiliului Local, când va fi dezbătut proiectul Hotărârii Consiliului Local privind stabilirea unor măsuri pentru amenajarea Pădurii Codrișor din municipiul Bistrița ca zonă de agrement „Pădure-parc Codrișor”.

Veniți să vedeți cum Primăria Bistrița ne duce cu zăhărelul, cum vor să amâne realizarea acestui proiect deosebit de important pentru Bistrița și bistrițeni!”, a scris Adrian Florin Chereji pe blog.

7 comentarii

    • De ce Andrei draga, pentru ca destul de multi oameni vor ceva iar conducatorul suprem, care l estie pe toate nu vrea? Penibil este primarul care nu asculta spusele concetatenilor lui. Este grav cand nu asculta ce vor 50-100 de oameni, cu atat mai grav cand nu asculta ce vor 4000.

  • Cretu trebuie atacat cu propriile sale arme. Trebuie stiut ca in 28 ianuarie 2010, în timpul primului mandat al lui CRETU, consilierii au votat în unanimitate pentru transformarea Dealului Codrișor în zonă de agrement și au adoptat un PUZ în acest sens. Astfel, zona urma să fie transformată radical și pusă în valoare.
    S-a prevăzut amenajarea unor alei pietonale, a unui parc, pistă de biciclete, cișmele, zonă de promenadă, iar în cel mai înalt punct al dealului s-a prevăzut amenajarea unui restaurant, cu vedere spre oraș. Mai exact, Conform Planului Urbanistic Zonal, Padurea Codrisor ar urma sa intre intr-un proces amplu, prin care aceasta zona sa fie amenajata pentru o serie de activitati sportive dar si de agrement. Numai ca in septembrie 2010, la câteva luni după aprobarea PUZ-ului, Crețu s-a sucit și de-atunci face lobby pentru realizarea unui drum de centura cu două benzi prin mijlocul pădurii. Pentru asta, Crețu, a facut o mica excrocherie astfel ca Pădurea Codrișor rămâne în extravilan. Era condiția obligatorie pentru realizarea centurii. Acum in Raportul Primăriei Bistrița la proiectul HCL de amenajare a Pădurii Codrişor în pădure-parc, propus prin inițiativă se foloseste tocmai acest tertip: „Conform Planului Urbanistic General al municipiului Bistrița, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistrița nr. 136/2013, Pădurea Codrișor este situată în extravilanul municipiului Bistriţa cu destinația de pădure.” Primaria a mai explicat că textele de lege folosite pentru susţinerea proiectului se referă la terenurile intravilane, nu la cele extravilane.
    Cea mai mare gogomanie „marca Cretu”, care apare in raportul primariei este legata de riscul producerii de alunecări de teren in zona dealului Codrişor. Pai daca zona este atat de expusa riscului de alunecari de teren, cum ai vrut sa faci un drum pentru trafic greu intr-un asemenea teren? Ba mai grav este ca nici macar nu a fost evaluat fenomenul de alunecare din moment ce raportul precizeaza ca trebuie în mod imperativ realizat un studiu geotehnic care este un studiu foarte important şi care trebuie să identifice măsurile necesare pentru amenajarea „zonei ca pădure-parc astfel încât zona să fie una sigură pentru cetățenii care o utilizează”. Si intrebarile ar putea continua, cu cheltuirea de catre CNDR a unor sume importante cu proiectarea centurii sau cu blocarea unor proiecte de dezvoltare urbana in zona Padurii Codrisor si a Raului Bistrita intre Podul Jelnii si Podul Budacului.

  • Mai vio,te bagasi si tu ca musca in lapte! Cine ti-a dictat,sa scrii ceva ce habar n-ai cu ce se maninca,PUZ-uri,Pud-uri,UTR-uri? Toata lumea se pricepe la probleme de urbanism! Lasati specialisti sa vorbeasca!

  • Edilul, aduce motive de a incurca declararea padurii Codrisor ca padure -parc, spunand ca este nevoie de un ….studiu geotehnic !
    Deci votarea unui proiect care are doar schimbarea DECLARATIVA a padurii Codrisor, cu toate ca este prevazuta in PUZ-Codrisor II -HCL nr. 105 / 2010, in vigoare, pe care el o considera caduca ( cu toate ca nu este abrogata prin alta hotarare de C.L ) este conditionata de un studiu geotehnic …. fara nici un scop in sine!
    Se confunda VOIT o propunere DECLARATIVA a unei paduri de langa oras cu un Studiu de Fezabilitate ! Amintim ca orice S.F are ca un scop o constructie ( cu fundatiile aferente ), ori aici este vorba de niste alei pietonale – DE PAMANT, fara fundatii care EXISTA si functioneaza in prezent !
    Frica pazeste pepenii! Edilului se lupta ca padurea Codrisor sa nu devina in INTRAVILANUL localitatii…. pentru ca atunci s-a ” rezolvat” si centura asa zis ocolitoare a orasului !

  • Excrocheria lui Cretu de acum cativa ani, de scoatere a Padurii Codrisor din intravilanul orasului are picioare scurte. Ea tradeaza interese personale evidente, din moment ce acelasi Cretu printr-o actualizare a PUG-ului a cerut extinderea intravilanului prin introducerea în intravilan a Pădurii Schulerwald şi a Complexului Wonderland. Cu ce este mai „intravilan” pasunea din Unirea sau din Sarata decat Dealul Codrisor inconjurat de strazi precum Lempes, Pe Tabara, etc. Reamintim ca in “Strategia de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Bistriţa pentru anii 2005 – 2015″, Pădurea Codrişor era inclusa in zona de protecţie a centrului istoric al Bistriţei. Iata cum era formulat paragraful respectiv: “O zonă cu valoare peisagistică este o arie naturală protejată, caracterizată prin concentrarea în cadrul teritoriului său a unor peisaje naturale unicate sau rare. Pentru municipiul Bistriţa a fost declarată zonă cu valoare peisagistică zona împădurită a dealului Codrişor, care face parte şi din zona de protecţie a centrului istoric al municipiului Bistriţa. În aceste zone, autorizarea executării construcţiilor va avea în vedere păstrarea calităţii mediului natural şi a echilibrului ecologic, interzicându-se amplasarea de unităţi productive. Pentru dealul Codrişor se propune reamenajarea parcului care a funcţionat aici în perioada interbelică. Dealul Codrişor, deal care bordează malul stâng al râului Bistriţa, în prezent neamenajat, are un potenţial nevalorificat, putând prin poziţie şi amenajări să devină un punct de atracţie turistică (locuri de belvedere). Altitudinea la care se află aceste puncte permite o vedere de ansamblu asupra oraşului vechi”. Pornind de la aceasta strategie, inca din anul 2006, a fost elaborat proiectul: P.U.Z. Bistrita ‘Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill), care prevedea construirea unei artere de circulatie de tip splai la poalele padurii Codrisor, completata cu amenajare de alei pietonale, piste de biciclete, locuri de recreere aferent malurilor intre Podul Budacului si podul Jelnei cu legaturi spre Parcul municipal si Dealul Codrisor. Din pacate acest proiect a fost blocat de primarul Cretu, cu toate ca era mai inteligent ca dupa acest model, sa fi fost initiata demararea unui proiect integrat de amenajare si dezvoltare turistica si de agreement a albiei riului Bistrita intre Unirea si Viisoara. In felul acesata ar putea fi realizata o artera de circulatie de tip splai pe malul stang al raului Bistrita fara distrugerea padurii Codrisor.

  • ”Fac, din nou, apel la bistrițeni să vină joi, 17 septembrie, ora 14.00, la ședința Consiliului Local, când va fi dezbătut proiectul Hotărârii Consiliului Local privind stabilirea unor măsuri pentru amenajarea Pădurii Codrișor din municipiul Bistrița ca zonă de agrement „Pădure-parc Codrișor”.”

    Acolo putem dovedi că suntem cetățeni, nu aici sub anonimat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.