Bistriţa este oraşul cu aerul cel mai greu de respirat în această perioadă din ţară. Cel puţin potrivit datelor de pe calitateaer.ro. Numai luna aceasta s-au înregistrat 12 depăşiri ale concentraţiei de pulberi în suspensie, cu diametrul de 10 microni, mai precis e foarte mult praf.
Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, Sever Roman, a declarat că datele au fost înregistrate de staţia automată de măsurare a calităţii aerului situată în incinta APM, date care trebuie confirmate cu analize de laborator.
„Într-adevăr, pe site-ul calitateaer.ro am înregistrat unele depăşiri la indicatorul PM10, mai precis la praf. Cauzele sunt multiple. În primul rând condiţiile meteorologice nefavorabile, faptul că e perioada aceasta cu ceaţă şi cu plafonul jos de nori, nu se dispersează poluanţii şi, desigur, creşte valoarea concentraţiei maxime admisibile conform Legii Aerului, unde se permite o valoare maximă a concentraţiei de PM 10 de maxim 50 mcg/mc. Noi înregistrăm acest PM 10 şi printr-o metodă manuală, clasică, prin metode fizico-chimice, dar şi o metodă automată prin staţia automatizată de monitorizare a calităţii aerului. Am confirmat, până acum, 12 depăşiri la PM 10. De fiecare dată, am trimis notă informativă către Garda de Mediu şi am scris în această notă motivele pentru care considerăm noi că sunt aceste depăşiri. Am avut valori inclusivi de 100 de mcr/mc, dar trebuie să le confirmăm cu probe manuale”, a explicat Sever Roman.
Potrivit acestuia, staţia, amplasată în curtea APM, este una de fond urban şi are o reprezentativitate de 5 km2. „Măsurăm praful şi în alte puncte dsin judeţ, dar prin metode clasice, nu automate”, a spus el.
S-a ajuns la aceste depăşiri, în opinia specialiştilor APM, din cauza renunţării la sistemul centralizat de termoficare şi montarea de centrale termice de apartament: „Prin utilizarea centralelor de apartament se emite foarte mult praf. Apoi sunt foarte mulţi cetăţeni care se încălzesc cu lemne care nu sunt uscate, ci verzi, arderile sunt incomplete, praful e foarte mare. Toate arderile de deşeuri vegetale pe care le vedem în gospodăriile din satele noastre – întrucât cetăţenii nu înţeleg că ele trebuie duse la depozitul ecologic şi trebuie plătit pentru asta – se regăsesc inclusiv în aceste depăşiri. Calitatea aerului depinde de mulţi factori. Acest PM 10 este doar unul dintre ele. Alţi factori sunt dioxidul de carbon, monoxidul de suflf, arderile din trafic, de industrie. Industrie nu prea mai avem”, a explicat Sever Roman.
Iarna mai ales, concentraţia de PM 10 creşte şi din cauza deszăpezirii cu nisip şi pietriş astfel rezultând o o foarte mare cantitate de praf care se regăseşte în atmosferă.
„România, conform Legii 104, are dreptul la 35 de depăşiri într-un an de zile, noi avem confirmate 12 până acum numai la Bistriţa. Judeţul e în trendul României care a fost invitată alatăieri la Bruxelles să dea explicaţii pe calitatea aerului şi vom mai merge în 14 februarie, noi, ca şi ţară să dăm explicaţii alături de alte opt state UE pentru că toată lumea are probleme de menţinerea calităţii aerului”, a mai spus Sever Roman.
Concentraţia prea mare de praf duce la îmbolnăviri. „Aceste particule fine, microscopice sunt periculoase pentru sistemul respirator. Ajung prin inhalaţie la nivelul alveolelor pulmonare, intră în sânge şi poartă cu ele metale grele, viruşi, bacterii şi, depăşindu-se concentraţia maximă admisă, devin pericol pentru sănătate, mai ales pentru copii şi pentru cei cu imunitatea mai scăzută. Conform Legii aerului, CJ este obligat să facă un plan de menţinere a calităţii aerului, iar din cunoştinţele noastre au demarat lucrările pentru acest plan. Sunt propuse măsuri concrete de menţinere şi ameliorare a calităţii aerului. De exemplu, dacă se constată din trafic că sunt surse mari de poluare, se poate devia traficul rutier, sigur temporar până se revine la parametri normali”.
Citez de site-ul site-ul calitateaer.ro :
„Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.
Surse naturale: erupții vulcanice, eroziunea rocilor furtuni de nisip și dispersia polenului.
Surse antropice: activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice.
Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.”
Nu scrie nicaieri de arderile de deseuri vegetale. Nu cred ca valorile ridicate se datoreaza arderilor vegetale. Nu cred ca exista atat de multa populatie care se incalzeste cu lemne in oras. Cred ca influenta mare o are cresterea numarului de masini, scaderea spatiilor verzi, inghesuitul constructilor de inaltimi mari pe suprafete mici in interiorul orasului.
Dar taierile de paduri
Oare cele 150 de străzi de pământ nu au nici un rol? Tot noroiul adus de roțile mașinilor în oraș se transformă în praf.
Și gropile din asfalt produc o cantitate importantă de praf.
are ma,cum sa nu aiba,juma din rahatu asta de oras e fara asfalt.
astia de la protectia mediului numa constata,doamne feri sa apelezi la ei,fac masuratori cum ii taie capu si dau ok la orice.
Imposibil ! Pai nu a zis Cretu cu gura lui ca de cand a venit Supercom nu mai este praf in oras?
Va spun eu de unde este praf in oras, de la pârtie, câtă lume nu la avertizat pe d-nul primar când a tăiat”pamglica” ca o sa se aleagă prafu de ea.
Cum dracu’ sa nu fie praf și alte mizerii când orașul , după ce ca ii mic si strâmt, e sufocat de dimineața pana seara de mașini, majoritatea cu norme de poluare între 1 și 3.
No stati cuminti ca va creste calitatea aerului odata cu taierea a 107 copaci din PIATA MICA pt. a face loc la un platou betonat pt. CHIRMASE dar si cu defrisarea PARCULUi EMINESCU cu alti 120 de copaci unde se doreste o parcare subterana. Nu uitati ; consilierii PSD= PNL= UDMR au votat pt. plamanii vostri. Bafta la inhalat gaze !
Adica centralele de apartament scot praf cand functioneaza!Probabil si aragazul,ca tot pe gaz e.Dar in alte orase cu centrale si aragaze de ce nu-i atata praf?Oare nu drumurile si trotuarele mizerabile din oras si strazile de pamant de la periferie contribuie in mod hotarator la murdarirea aerului pe care-l respiram?
O parte din praful din oras e de la cacarezele de pe partia lui Cretu.
Alt praf e de la toate gropile neastupate de incapabilul viceprimar Niculae.
Alt praf este de la toate strazile cu pamint neastfaltate de incapabil primar Cretu.
Alt praf se datoreaza taierilor masive de copaci, realizate de nesimtitul drujbist sef.
Toti care ati votat cu Cretu-Niculae si Avram, trageti adinc in piept…praf de cacareze si noroi.
Noroiul adus pe rotile masinilor de pe strazile neasfaltate, dar si de pe santiere si antiderapantul folosit iarna pe care nu il mai curata nimeni dupa ce nu mai e nevoie de el. E lasat asa sa il spele ploaia, cat il spala. Curatarea proasta a strazilor. De ani de zile e un praf in oras care se pune peste tot, inclusiv in case. Sa spuna cei care stau pe bulevarde, la blocuri. Te saturi de sters praful de pe mobile. Si asta era si inainte sa ne punem centrale de apartament.
Halooo, tovarau viceprimar Niculae, unde esti bre?
Vezi ca pe straza St.O.Iosif a ramas groapa din astfalt nereparata!
Vezi ca, nu ai reusit sa astfaltezi nici groapa de pe strada Abatorului, nici groapa de pe strada Zavoaie, unde s-a racordat cu astfalatul de pe Falezei!
Ce astepti?
Nu erai tu ala care se batea in piept ca va supraveghea reparatia strazilor?
Da, tu erai!
Pentru ce iei salariul ala nesimtit? Ca sa umblam noi prin noroi si tu prin strainatate?
Or fi avand cei din administratie destula vina pt ce se intampla in oras, dar la capitolul asta este exclusiv vina cetatenilor. Sunt atatea masini pe cap de locuitor!!! De cand s-a scos taxa de poluare au luat-o razna. Bistritenii sunt atat de lenesi, ca nu mai merg nici 1km pe jos. Sper sa puna impozite mari pe toate masinile cu norma de poluare sub 3 sa scapam de jafurile astea poluante. Si domnului primar ii transmit sa investeasca pt incurajarea bicilistilor. Dc sunt bani pt atatea trebuie sa fie bani si pt sanatate.
Referitor la aceasta problema (aerul cu praf din oras), tovarasul primar Cretu va investi in…intr-o… NOUA DRUJBA.
Cu cat se vinde lemnul taiat? Cu cat s-au vandut teii taiati de Cretu?
Nu e clar cine a incasat banul?
Pe unde sa umble biciclistii?
Exista vreo strada in acest oras „european” pe care sa poata circula biciclistii in siguranta?
Are logica. Hac. Urmeaza o noua investitie megalomana, niste filtre mari care sa „filtreze” aerul poluat. Unde vor fi amplasate? Pe case, pe blocuri? NU! SUBTERAN. Ca sa nu se vada cheltuirea aiurea a banului cetatenilor.
Ca sa fie ascuns COMISIONUL.