Într-o discreţia totală, astăzi a avut loc adunarea generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) care gestionează depozitul ecologic de gunoi de la Tărpiu, asociaţie din care fac parte toţi primarii din judeţ.
Cu acest prilej, Consiliul Judeţean i-a anunţat pe edili că au fost chemaţi să voteze caietul de sarcini prin care va fi scos la licitaţie serviciul de transport al gunoiului din judeţ spre groapa de la Tărpiu. Acesta ar urma să fie încredinţat pentru o perioadă de 12 ani unui operator care să primească anul aaproape 40 de milioane de lei pentru activitatea sa.
Cum banii nu cad din cer, ci se iau din buzunarele cuiva, CJ s-a gândit să-şi bage adânc mâna în buzunarele noastre şi să ne ceară o taxă anuală de 115,49 de lei plus TVA de persoană care locuieşte la oraş şi de 51,39 de lei plus TVA pentru fiecare persoană care locuieşte la ţară. Şi, pentru ca operatorul, posibil o firmă sau un concern de firme din clientela de partid, să nu fie deranjat foarte tare, acesta va avea obligaţia să ridice gunoiul din oraş doar de două ori pe săptămână, deci nu zilnic, aşa cum se face acum, iar de la ţară o dată la două săptămâni. De asemenea, a rămas valabil ca oamenii de la ţară să-şi ducă gunoiul la containere semiîngropate şi să nu-l mai scoată în faţa porţii, aşa cum fac acum.
Când au aflat aşa ceva, primarii din tot judeţul, fie că sunt de la putere, fie din opoziţie, au sărit ca arşi şi nu au vrut să voteze. Ei nu au fost de acord ca operatorul să primească un contract pe atât de mulţi ani, să ne ia de patru ori mai mulţi bani pentru ridicarea gunoiului şi să-l ridice mai rar.
Contactat telefonic, primarul comunei Feldru, Ştefan Sângeorzan, a declarat că nici nu poate fi vorba să accepte astfel de măsuri.
„Noi, la Feldru, percepem o taxă de salubritate de 60 de lei pe an pentru fiecare familie şi ridicăm gunoiul odată la două zile. Totodată, colectăm separat PET-urile şi ridicăm gunoiul din poartă în poartă. Având peste 7700 de familii, bugetul anual de salubritate este de 130.000 de lei. În condiţiile în care am accepta aberaţiile spuse azi ar însemna ca oamenii să plătească pentru salubritate de patru ori mai mulţi bani şi gunoiul să fie ridicat mai rar. Eu aşa ceva nici măcar nu introduc pe ordinea de zi a Consiliului Local Feldru cu atât mai puţin să supun aprobării aleşilor locali”, a spus Ştefan Sângeorzan.
Potrivit sursei citate, nu numai primarii opoziţiei s-au declarat împotriva a tot ceea ce a propus CJ, ci şi primarii puterii.
„Nu s-a luat nicio decizie la şedinţa ADI de azi. Ni s-a spus să scriem observaţiile noastre până luna viitoare şi vom discuta din nou şi apoi vom vota. După ce actele vor fi aprobate de ADI, fiecare consiliu va trebui să adopte o hotărâre. Dacă rămân lucrurile aşa, nu ştiu dacă va aduce cineva gunoi la groapa ecologică. Va fi folosită poate cu alte scopuri, pentru creşterea păsărilor sau altceva”, a spus Ştefan Sângeorzan.
Cristiana Sabău
Am înţeles bine? Pentru o familie de 3 persoane 450 de lei pe an pentru gunoi? Că dacă e aşa, ies mai rentabil dacă îmi trimit gunoiul cu taxiul la groapă.
sau îl duc în portbagaj…
Ai înţeles perfect, Ana! Cu menţiunea că dai aceşti bani, dar gunoiul se ridică doar de două ori pe săptămână. Mă înscriu la caravana cu portbagajul, dar propun să nu mergem până la groapă. Îl ducem doar la Palatul Administrativ ca să nu zic aşezământul CJ. Cei de la palat au jeep-uri şi ajung mai uşor la Tărpiu, să ni-l ducă ei!
Perfect de acord. Închiriem sau, de ce nu, din banii economisiţi într-un an cumpărăm o căruţă frumoasă de pe Bârgău care se va deplasa zilnic la CJ să transporte deşeurile menajere din zonă. În ce priveşte caii, crezi că ar fi vreo problemă dacă i-ar caza tot ei, în garaje lângă jeep-uri? Mai ales că intenţia celor de la CJ a fost în mod clar să găsească soluţii pentru ca populaţia să trăiască sănătos, într-un mediu nepoluat, înainte de alegeri. Iar căruţele sunt cea mai ecologică soluţie.
Eu cred că putem vorbi cu cei care pot căra gunoiul în cărucioare precum cartonul. Ar presta fericiţi un serviciu de acest gen, mai ales că nu-i de urcat, doar de coborât.
La groapa de gunoi, fara factura de depozitare platita in avans, pe o cantitate masurata cu ochiul, nu avem acces. La asemenea sume ar trebui facturare in urma cantaririi la groapa de gunoi. Un tarif diferentiat pe transport, depozitare si reguli minimale pentru transport, se impun.