Actualitate Social

Află ce fac primarii PDL cu mărunţişul primit de la Guvern

Un număr de 34 de primării din Bistriţa-Năsăud din totalul de 62 au primit bani din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului pentru echilibrarea bugetelor locale, majoritatea fiind conduse de primari PDL.

Cea mai mare sumă, de 200.000 de lei, a fost alocată Primăriei Sânmihaiu de Câmpie, primarul Ioan Fiscutean (PDL), declarând, joi, că administraţia pe care o conduce nu a primit bani de la Guvern din primăvară.

„Data trecută când toţi au luat bani, iar noi nu am primit nimic, nu m-a întrebat nimeni cum mă descurc, acum că am primit, toţi sar pe mine că am luat prea mulţi. Am două cămine culturale în reabilitare, la Zoreni şi Brăteni, şi am de plătit câte 80.000 de lei la fiecare şi mai am lucrări de aducţiune a gazului la Stupini. Banii pe care i-am primit îi dau pe lucrările astea”, a declarat Fiscutean.

Primăria Năsăud, condusă de Dumitru Mureşan (PDL), a primit la rândul ei 50.000 de lei. În lipsa primarului, plecat în delegaţie, viceprimarul Ovidiu Maghiar a declarat că există un morman de facturi restante pe care autorităţile ar trebui să le plătească în perioada următoare.

„Noi am cerut 450.000 de lei şi ni s-au dat 50.000 de lei. Avem un morman de facturi restante, nici nu ştiu cum îi vom împărţi. Să vină domnul primar şi vom vedea”, a declarat el.

Alte 15 primării Budacu de Jos, Bistriţa Bârgăului, Chiochiş, Dumitra, Ilva Mare, Ilva Mică, Lunca Ilvei, Maieru, Măgura Ilvei, Nuşeni, Rodna, Runcu Salvei, Şintereag, Telciu şi Uriu, conduse de primari ai PDL, au primit fiecare câte 40.000 de lei.

Alte 13 primării PSD, PNL şi PDL din oraşul Sângeorz-Băi, respectiv comunele Chiuza, Cetate, Dumitriţa, Feldru, Livezile, Rebrişoara, Spermezeu, Şieu, Şieu Măgheruş, Târlişua, Tiha Bârgăului şi Zagra s-au alocat câte 30.000 de lei, iar pentru alte patru PNL şi PSD – Josenii Bârgăului, Matei, Miceştii de Câmpie şi Parva, câte 20.000 de lei.

Primarul comunei Budacu de Jos, Florin Simionca (PDL), a declarat că cei 40.000 de lei primiţi de la bugetul de stat vor fi folosiţi pentru plata facturilor la iluminat public şi la utilităţi.

„Abia dacă-mi ajung banii să plătesc facturile la electricitate pentru şcoală, primărie şi iluminat public. Dacă nu le plătesc, se taie curentul. Mai am de plătit salariile a 50 de asistenţi personali. Nu le-am plătit de trei luni. Vin oamenii zi de zi la primărie. Îmi vine să intru în pământ când o văd pe o bătrână de 80 de ani care are în grijă o fată de 44 de ani, paralizată de o viaţă. Ce să-i mai spun eu acestei femei?”, a spus Simionca.

În schimb, primarul din Dumitra, Gheorghe Bălăjan (PDL-foto), a declarat că nu are facturi restante, iar banii îi va folosi ca să îşi echilibreze bugetul local.

„Stăm cam prost cu încasările de taxe şi impozite locale, aşa că banii aceştia, 40.000 de lei, îi voi folosi să echilibrez bugetul. Nu am facturi restante, m-am descurcat, dar nici aceasta nu-i cine ştie ce sumă ca să o folosesc la ceva. E bună pentru echilibrare. Va vedea contabila la ce-i trebuie”, a declarat el.

Primarul comunei Chiochiş, Vasile Adrian Silaşi (PDL), a declarat că cei 40.000 de lei de la bugetul de stat îi va folosi să plătească lucrările efectuate la Şcoala Generală Apatiu şi la căminul cultural din satul Ţentea.

„Trebuie să schimb cauciucurile la cele două microbuze de transportat elevii, să cumpăr altele noi, de iarnă. Am ce face cu banii. Din fericire nu am alte facturi restante, dar suma e binevenită”, a declarat el.

Primarul comunei Ilva Mare, Alexandru Anca (PDL), a declarat că cei 40.000 de lei de la Guvern nu-i ajung nici măcar pentru plata salariilor restante ale asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi.

„Avem restanţe către asistenţii personali de 50.000 de lei şi mai avem de plătit şi lucrările la drumul comunal către Ivăneasa. Aici stăm şi mai rău fiindcă avem restanţe de 600.000 de lei. Vom introduce suma în buget şi vom da câte puţin pentru fiecare. Împărţim sărăcia”, a spus Anca.

Primarul comunei Bistriţa Bârgăului, Vasile Labă (PDL), a declarat că va folosi banii, 40.000 de lei, să plătească facturi la electricitate şi apă.

„E nevoie să plătim facturi la utilităţi, la apă şi curent, pentru şcoală. Mai avem nevoie de bani şi pentru indemnizaţiile persoanelor cu fizabilităţi. Oricum, nu ne ajung. Ce sunt 40.000 de lei?”, a declarat el.

Primarul comunei Ilva Mică, Aurel Horea (PDL), a declarat că instituţia pe care o conduce are de plătit penalităţi la două proiecte cu finanţare europeană, suma ridicându-se la peste 350.000 de lei.

„Din cauza birocraţiei, nu am reuşit să ne încadrăm în termene pentru un proiect de 9 milioane de lei şi am primit penalităţi de 200.000 de lei şi mai avem încă un proiect care, de asemenea, e tot tărăgănat din diverse motive şi acolo avem penalităţi la cofinanţare de 150.000 de lei. Acum, cu cei 40.000 de lei nici nu ştiu exact ce putem plăti. Tot împingem aceste datorii, dar nu ştim până când”, a declarat el.

Primarul comunei Lunca Ilvei, Flaviu Lupşan (PDL), a spus, la rândul lui că cei 40.000 de lei îi va folosi pentru plata facturilor restante la electricitate.

„Nu-mi ajung banii aceştia nici să plătesc curentul. Am facturi restante din ultimele două luni. Dacă primeam şi noi, 1,5 – 2 milioane de lei, cum luau primăriile PSD pe vremea când partidul lor era la putere, mai ziceam şi noi, dar aşa, e nimic. Am datorii de 4,8 milioane de lei pe care le tragem de la un an la altul pentru lucrări executate în comună şi neplătite. Mai trebuie să asigurăm şi noi cofinanţare la un proiect, un milion de euro. Habar nu am de unde scot aceşti bani şi sunt întrebat ce fac cu 40.000 de lei? E o glumă, cred”, a declarat Flaviu Lupşan.

Primarul comunei Măgura Ilvei, Valer Avram (PDL), a declarat că nu are niciun fel de factură restantă, iar banii îi va introduce la rândul lui în buget pentru cheltuieli curente şi de capital.

„Nu am facturi restante. De ce să mint? Banii îi voi folosi pentru cheltuieli curente şi de capital”, a declarat el.

Primarul comunei Maieru, Vasile Borş (PDL), a spus că va acoperi „găurile” din buget cu suma primită de la Guvern.

„Voi acoperi găurile din buget că sunt destule. Nu am restanţe la asistenţii personali fiindcă eu prefer să-i plătesc pe aceşti oameni cu prioritate. De ce să le mai creez un necaz când au deja unul? Am în schimb proiecte europene în derulare în valoare de 15 milioane de euro şi tot timpul apare ceva de plătit, ba un studiu de fezabilitate, ba altceva”, a declarat Borş.

Primăria comunei Nuşeni, condusă de Ioan Mureşan (PDL), a primit la rândul ei 40.000 de lei. Viceprimarul Liviu Rusan a declarat că instituţia nu are datorii, dar va folosi banii pentru plata unor facturi curente.

„Nu avem niciun fel de datorii, dar banii sunt bineveniţi ca să putem plăti facturi la electricitate, la gaz, facturi curente”, a spus el.

Primarul comunei Şintereag, Ioan Bob (PDL), a declarat, că suma de 40.000 de lei o va folosi pentru plata facturilor la iluminat public.

„40.000 de lei, atât mi-au dat? Speram să-mi dea 400.000 de lei. Ce să fac cu banii aceştia? Plătesc facturile la curent pe două luni, cu penalităţi şi îmi ţin o rezervă să mai pot da curent şi de sărbători, că altfel rămâne comuna în beznă”, a declarat Ioan Bob.

Primarul comunei Runcu Salvei, Anchidim Pavelea (PDL), a declarat că are nevoie de bani să asigure cofinanţarea pentru un proiect de asfaltare a unui drum comunal.

„Lucrez la drumul comunal spre Valea Alunişului. Îmi trebuiau mai mulţi bani, dar mă mulţumesc şi cu atât”, a spus el.

Primarul comunei Rodna, Alexandru Năşcan (PDL), a declarat că banii primiţi de la Guvern nu acoperă decât 10% din nevoile comunei.

„Am nevoie de 400.000 de lei, dar am primit 40.000 de lei. Asta este, mă mulţumesc şi cu atât. Am fost penalizat la Măsura 322, am de plătit 19.000 de lei pentru lucrările făcute la o grădiniţă, dar mă descurc cum pot. În 2007, de exemplu, nu am primit niciun leu, dar atunci nu m-am plâns că aş fi executat politic. Am tăcut şi am îndurat. Pe atunci, primarii PSD luau miliarde şi noi nimic”, a spus Năşcan.

Primarul comunei Uriu, Petru Şerban (PDL), a declarat că nu are facturi restante de plătit fiindcă nici investiţii prea mari nu sunt în comună.

„M-am gândit să ţinem cei 40.000 de lei să-i avem pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi. Avem peste 30 şi nu mai sunt bani pentru plata lor în ultima parte a anului. Nu ştiu dacă mai primim sau nu din altă parte şi nu vrem să-i lăsăm pe oamenii aceştia fără bani”, a declarat primarul.

Cristiana Sabău

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS