Soiul „Auriu de Bistriţa” a fost obţinut de specialişti prin hibridarea „Golden delicious” şi „Parmen auriu” şi omologat în 1991. Fructul este mare, iar pulpa mărului gălbuie, suculentă, cu gust dulce, fin acidulată şi plăcut aromată. Fructele se coc în luna septembrie şi pot fi păstrate până în luna decembrie.
Soiul „Aura” a fost obţinut prin hibridarea soiului „Prima” cu H33/39 şi omologat în 1999. Mărul este destinat, în special, consumului în stare proaspătă în perioada septembrie-noiembrie, precum şi pentru industrializare sub formă de suc.
La rândul lui, soiul „Starkprim” a fost obţinut prin hibridarea „Starkrimson” şi „Prima”. Pulpa mărului e galbenă, fermă, suculentă şi fin aromată, fructul fiind foarte bun de consumat proaspăt până în decembrie sau în industrie sub formă de suc.
Un alt soi de mere omologat de specialiştii de la noi este „Ionaprim”, obţinut prin hibridarea soiurilor „Jonathan” şi „Prima”. A fost omologat în anul 2000, iar în primul an de la plantare s-au obţinut 17,5 tone la hectar. Fructul este suculent şi aromat fiind bun pentru consumul în formă proaspătă şi pentru industrializare.
Specialiştii în pomicultură de la noi au studiat peste 500 de soiuri de măr autohtone şi străine, promovând acele soiuri cu rezistenţă la boli şi dăunători şi care s-au adaptat cel mai bine zonei în care ne aflăm.
Sursa acestor informaţii este cartea „Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Bistriţa la 50 de ani de existenţă şi activitate de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare”.
Am soiul ,,AURA” (printre altele)La aceasta data -31 decembrie mai am cateva.Pomul a intrat in productie in anul 3 de la plantare. In anul 5 de la plantare a produs cca.10 kg mere. .Le-am cules pe 9 octombrie . In noiembrie erau delicioase-ZEMOASE, DULCI, CU PULPA FINA, parca sunt de unt
STITI DE CE SE NUMESC AURA??????????????
eu stiu!!!!!!!!!!!!11