În dosarul 366/112/2012, deschis de Doina Petrean (în calitate de reclamant) în data de 27.01.2012, ea acuză diminuarea indemnizaţiei de concediu de odihnă cu 25%, părâţi în acest dosar fiind Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, Consiliul Local Bistriţa şi Instituţia Primarului Bistriţa.
Numai că, nici şcoala, nici Primăria Bistriţa sau primarul nu au nicio vină fiindcă profesorilor li s-a tăiat indemnizaţia de concediu cu 25%. Măsura a fost aplicată de Guvernul Boc începând cu 1 iulie 2010.
Reamintim că profesorii, care nu au apucat să fie plătiţi în luna iunie pentru concediul de vară au primit indemnizaţii reduse. De exemplu, un profesor de gradul I cu un salariu de aproximativ 1300 de lei, ar fi trebui să primească aproape 4000 de lei în mână pentru trei luni de concediu, aşa cum prevede Codul Muncii, dar, din cauza reducerii cu 25% a indemnizaţiei, a primit doar două treimi. Sindicaliştii au făcut solicitări către şcoli şi Ministerul Educaţiei ca aceste tăieri să nu se pună în aplicare. Reprezentanţii Ministerului Finanţe au precizat că profesorii nu vor face excepţie. Indemnizaţia lor a fost redusă la fel ca toate celelalte indemnizaţii ale bugetarilor.
Aşadar măsura a fost luată la nivel guvernamental, iar primăriile nu au făcut decât să o pună în aplicare. Întrucât Doina Petrean este inspector şcolar, respectiv reprezentantul Ministerului Educaţiei (şi implicit al Guvernului) în teritoriu, se poate deduce că dânsa nu este de acord cu politica celor pe care îi reprezintă. Vom afla în data de 19 martie dacă în războiul cu ministerul (cu haltă pe la Primărie) Doina Petrean va avea câştig de cauză.
Acesta nu este singurul paradox din cadrul ISJ Bistriţa-Năsăud. Mai sunt şi alte cazuri de inspectori care nu s-au hotărât încă dacă sunt reprezentanţii Guvernului sau luptă împotriva lui. Familia Duicu se află în această situaţie. Dacă doamna Olivia Duicu e inspectoare, soţul ei e lider sindical la UJSLI, cei doi acţionând, de asemenea, în judecată, MECTS pentru drepturi băneşti.
Cristiana Sabău
Mi s-a puuuus pata pe Doinaaaaaaa!
Există soluţii pentru pete, să ştiţi că sunt eficiente. Folosiţi-le cu încredere!
Majoritatea dascalilor au procedat la fel, incercand sa-si recupereze sumele diminuate cu 25% a indemnizatiei de concediu de odihna
majoritatea dascalilor au prodedat la fel, incercand prin instanta sa-si recupereze sumele diminuate din indemnizatia de concediu
Aşa este, dar majoritatea profesorilor nu sunt inspectori, nu implementează politicile MECTS, nu reprezintă poziţia Guvernului. Nu spune nimeni că doamna profesoară Doina Petrean nu îşi poate cere drepturile, dar, dacă dânsa crede că acestea i-au fost încălcate, cum poate reprezenta Guvernul în calitate de inspector?
Doamna Sabau, cand nu cunoasteti legislatia suficient, consultati un jurist, nu infierati oamenii „cu manie proletara” pentru inceraca sa isi apere niste drepturi in instanta.
Indemnizatia respectiva de concediu, conform Codului Muncii, se calcula in functie de salariul avut inainte de concediu (adica nediminuat). Guvernul a comis un abuz taind, prin Ordonanta de Urgenta, cei 25% din indemnizatia de concediu, fara sa-i pese prea mult de Codul Muncii si alte legi.
Fragmentul urmator – gasit in presa online:
” (…) şi-au pornit mânia proletară împotriva dătătorului (…) „, ma indreptateste sa cred ca gogu e Cristian Silasi.
Bine ca nu a muls si de la ATOP, ca unii deontologi.
Bine că nu lucrează şi la Primăria Bistriţa ca unii comentatori anonimi. Pentru că nu orice poate lucra la Primărie şi nu oricine are curajul de a fi anomim.
poate nu stiti ca in judetul BN sunt pe rol peste 2000 de procese pentru diminuarea indemnizatiei de concediu de odihna, din anul 2009-2010, dintre care peste 500 sunt castigate la curtea de apel Cluj, celelalte urmand a fi castigate. deci orice dascal, inclusiv doamna Petrean, are dreptul sa se adreseze instantei daca a fost nedreptatit prin aplicarea retroactiva a legii 118 din 2010. Asa ca nu vad motivul real al acestui articol, doar acela ca vreti sa o agresati psihic cu orice pret pe doamna Petrean
Care ar fi agresiunea psihică dacă nu vă supăraţi? Scriem minciuni? Dacă a spune pe nume unor lucruri (iar acest lucru deranjează) înseamnă agresiune psihică, atunci înseamnă că trăim în lumi paralele. Mi se pare evident şi clar că un reprezentant al Guvernului în teritoriu (chiar şi un inspector şcolar), dacă nu e de acord cu politicile acelui Guvern, nu are ce căuta într-o funcţie de reprezentare. Să se înscrie într-un sindicat şi să lupte pentru drepturile încălcate. Aşa e normal. Numai că noi, care trăim într-o ţară anormală, în care copiem subiecte făcute de alţii şi spunem că am lucrat la ele 20 de ore, trăim cu impresia că nu e nicio problemă să fii inspector şi sindicalist în acelaşi timp. Deja mă agresaţi psihic cu înţelegerea pe dos a lumii. Sincer!
o mostra mai buna nici nu se putea pt. vorba „cand un nebun arunca o piatra….”
Cristiana Sabau are dreptate aici, atat in cazul d-nei Petrean cat si in cel al d-nei Duicu!!! Nu poti sa fii si la conducere si alaturi de „plebe”! Corect ar fi sa alegi!
Aşa o fi, mereu am stat prost cu matematica 🙂