“Ai nevoie de haine pentru a ţine de cald, alimente pentru tine şi un acoperiş pentru a te menţine uscat. Restul e doar dorinţă”, Buddha Sakyamuni
Criza este doar în capul tău! Trăim într-o perioadă fabuloasă. Oamenii au ieşit în stradă, plângându-se de lipsa banilor, incompetenţă şi corupţie politică şi toate acestea au un nume: CRIZA.
Îmi amintesc. Eram adolescent, în Belgia, în 1973, când Israelul a dat o lovitură militară sângeroasă în ţările arabe care le-au închis supapele de petrol. Preţurile au crescut. A fost interzis traficul rutier în zilele de duminică. Acesta a fost sfârşitul celor 30 de ani după războiul care a permis Europei de Vest să cunoască cea mai uimitoare creştere economică din istorie. Generaţiile viitoare nu vor trăi niciodată din nou acest lucru: a fost o apoteoză a societăţii de consum. Americanii spuneau: „Când scrumiera este plină în maşina ta, schimbă maşina”. Ei bine, din 1973, în fiecare zi aud de criză. Acesta este cuvântul cel mai fără de sens pe care-l ştiu. Criza, criza, criza …. CE CRIZĂ?
Mă uit la tv rar, ne întâlnim doar din când în când într-o cameră, dar n-am auzit pe nimeni explicând ce e criza, de unde vine, care au fost cauzele. Trăim într-un timp fabulos. Mă bucur că toate aceste lucruri se întâmplă în timpul iernii. Dacă ar fi fost primăvara, aş fi fost în Malin, în grădină. Pentru moment am timp să mă uit la aceşti jurnalişti amărâţi, la bieţii jandarmi, la toti amărâţii care protestează în frig. Se pare că toată lumea se întreabă ce caută ei aici. Toţi ar dori să fie în altă parte.
Noi nu suntem fericiţi, dar nu ştim de ce, din ce motiv, cine este responsabil, cine face să nu avem serviciu, cine e de vină că suntem prost plătiţi, cuferele sunt goale, că trebuie să plecăm în străinătate, dar nu vrem. Ce e de făcut?
Şi niciun ziarist nu a întrebat pe cineva care ar şti. Fiindcă nu e unul dintre profesioniştii de televiziune care n-are nimic de spus, ci o persoană de la distanţă, care gândeşte. Eu îl cunosc şi tu, probabil, îl găsim pe internet, în cărţi. Suntem cel puţin unul din 10.000 care ştim ce de făcut.
Soluţia, noi o avem desigur. Repet mereu aceeaşi propoziţie, scrisă de Mollison în 1978 (acum peste 40 de ani!): “Pentru mine, nu văd alte soluţii la problemele umane decât formarea de comunităţi mici responsabile implicate în permacultură şi tehnlogiile adecvate”.
Societatea este într-o stare ciudata: obezitate în nord, foamete în partea de sud, petrolul se epuizează, iar noi continuăm să construim autostrăzi. Având în vedere aceasta nebunie universală, singura soluţie este să ne adunăm cu prietenii şi să începem construirea unei alternative.
Desigur, în România de astăzi, cine îndrăzneşte să se întrebe dacă este într-adevăr util să construim o autostradă arată ca un nebun. Discursul despre permacultură este prea avangardist, aceasta se referă doar la o minoritate de nebuni. Cu toate acestea, soluţia este acolo, este adevărat radicală: descentralizarea puterilor, crearea de comunităţi locale, auto-suficienţă energetică şi alimentară, dezvoltarea unor modele alternative de comerţ, cooperative şi asociaţii, legătura directă producători/consumatori, educaţia şi medicina comunitare şi aşa mai departe. Şi un alt mod de viaţă, bazata pe simplitate, „ sobrietatea fericită” a lui Pierre Rabhi. Totul în oglinda actualităţii verifică pertinenţa ideelor de tip „decreştere”. Nu am auzit o dată acest cuvânt.. Trăim în lumea în care e promovată GÂNDIREA UNICĂ, conformistă şi supusă.
La Malin, magarii nu ştiu de criză. Criza este în cap!
Philippe Coupé
Sistemul pus la punct în lumea noastră liberă se bazează pe acordul tacit al unui fel de contract cu noi toţi. Aici este contractul reînnoit prin acord tacit pe care îl semnaţi în fiecare dimineaţă atunci când vă treziţi fără a face nimic:
1) Accept concurenţa ca bază a sistemului nostru, chiar dacă eu sunt conştient de faptul că această operaţiune duce la frustrare şi furie pentru marea majoritate a celor învinşi
2) Accept să fiu umilit sau exploatat cu condiţia să mi se permită, la rândul meu, să umilesc şi exploatez pe cineva dintr-o poziţie inferioară din cadrul piramidei sociale.
3) Sunt de acord cu excluderea socială a marginalizaţilor, a celor neadaptaţi şi a celor slăbănogi deoarece cred că managementul societăţii are limitările sale.
4) Sunt de acord să plătesc băncile pentru ca ele investiesc salariul meu cum vor şi nu mi plătesc înapoi din profiturile lor imense (care vor fi utilizate pentru a jefui ţările sărace, ceea ce accept implicit). Sunt de acord, de asemenea, să perceapa un comision mare pentru a-mi împrumuta bani, care sunt de fapt ai celorlalţi clienţi.
5) Sunt de acord să fie îngheţate şi să se arunce tone de produse alimentare mai degrabă decât sa fie oferite celor nevoiaşi şi pentru a permite sutelor de mii de oameni de a nu muri de foame în fiecare an.
6) Accept sa fie interzis să se încheie viaţa rapid, cu toate acestea tolerez sa fie făcut încet prin inhalarea sau ingerarea de substanţe toxice autorizate de către state.
7) Sunt de acord cu războiul ca să fie pace. Sunt de acord că, în numele păcii, primele cheltuieli ale statului sa fie pentru bugetul apărării. Sunt de acord ca şi conflictele să fie create în mod artificial pentru a lichida stocurile de arme pentru economia globală.
8) Sunt de acord cu puterea petrolului în economia noastră, deşi este o energie scumpă şi poluantă şi sunt de acord pentru a preveni orice încercare de a-l înlocui, dacă se dovedeşte că vom descoperi o modalitate de a produce energie gratuit şi nelimitat care ar fi pierderea noastră.
9) Sunt de acord că vom condamna uciderea aproapelui nostru cu excepţia cazului în care statul prevede că acesta este un duşman şi ne încurajează să-l omorâm.
10) Sunt de acord că vom împărţi opinia publică prin crearea unor partide de stânga şi de dreapta, care nu vor face altceva decat sa se bată dându-mi impresia că vor dezvolta sistemul. Accept tot felul de divizii, de asemenea, cu scopul de a-mi atrage atenţia spre un duşman desenat al cărui portret îl flutură prin faţa ochiilor.
11) Sunt de acord că puterea de a forma opinia publică, cândva deţinută de religie, este acum în mâinile oamenilor de afaceri care nu au fost aleşi în mod democratic şi complet liberi pentru a controla statele, pentru că eu sunt convins de buna alegere pe care o fac.
12) Sunt de acord cu ideea că fericirea se rezumă la confort, dragoste pentru sex şi libertatea de a satisface toate dorinţele pentru că asta e ceea ce publicitatea îmi oferă toată ziua. Cu cât sunt mai nefericit, cu atât consum mai mult. Voi îndeplini rolul meu care contribuie la buna funcţionare a economiei noastre.
13) Sunt de acord ca valoarea unei persoane se măsoară prin mărimea contului său bancar, apreciem valoarea sa bazata pe productivitate, mai degrabă decât pe calitate, şi că este exclus din sistem în cazul în care nu mai este suficient de productiv.
14) Sunt de acord să îi plătim generos pe jucătorii de fotbal şi pe actori, şi mult mai puţin pe profesori şi medici care se ocupă de educaţia şi sănătatea generaţiilor viitoare.
15) Sunt de acord să punem pe banca societăţii persoanele în vârstă a căror experienţă ar putea fi utilă, pentru ca fiind cea mai avansată civilizaţie de pe planetă (şi, probabil, din univers), ştim că experienţă nu poate fi partajată sau transmisă.
16) Sunt de acord sa mi se prezinte poveşti negative şi terifiante în fiecare zi, pentru a putea aprecia modul în care situaţia noastră este normală şi cât sunt eu de norocos să trăiesc în Occident. Ştiu că menţinerea fricii în mintea noastră nu poate fi decât benefică pentru noi.
17) Sunt de acord ca industrialii, militarii şi politicienii să se întâlnească regulat pentru a lua decizii, fără să ne consulte, decizii care afectează viitorul vieţii şi planeta.
18) Sunt de acord să consum carne de vită tratată cu hormoni, fără a fi în mod explicit avertizat. Sunt de acord că culturile de OMG sa fie răspândite în întreaga lume, care să permită trusturilor din agroalimentatie să breveteze animalul, pentru a culege dividende substanţiale şi ca să ţină agricultura mondială în jug.
19) Sunt de acord ca băncile internaţionale sa împrumute bani pentru ţările care vor să se înarmeze şi să se lupte şi să aleagă cine să facă război şi cine nu. Sunt conştient de faptul că este bine de finanţat ambele tabere pentru a câştiga bani, iar conflictul să fie perceput cât mai mult posibil în scopul de seca pe deplin resursele lor, dacă acestea nu pot rambursa împrumuturile.
20) Sunt de acord ca sa se abţină aplicarea progresului social al Occidentului în ţările sărace. Având în vedere că aceasta este deja o îmbunătăţire a le da de lucru, eu prefer să se utilizeze legislaţia acestor ţări pentru a-i face pe copii să lucreze în condiţii inumane şi precare. În numele drepturilor omului şi cetăţeanului, nu avem dreptul sa ne amestecăm.
21) Sunt de acord ca politicienii ar putea fi de onestitate îndoielnică şi, uneori, chiar corupţi. De altfel, cred că acest lucru este normal, având în vedere presiunile cu care se confruntă. Pentru majoritatea însă, toleranţa zero trebuie să fie la ordine.
22) Sunt de acord ca laboratoarele farmaceutice şi producătorii de produse alimentare să vândă în ţările sărace produse expirate sau să utilizeze substanţe cancerigene interzise în Occident.
23) Sunt de acord că restul lumii, şi anume, patru miliarde de oameni, ar putea crede diferit cu condiţia ca ei să nu vină să-şi exprime convingerile lor la noi, şi mai ales să nu încerce să explice istoria noastră cu noţiuni filosofice primitive.
24) Sunt de acord cu ideea că există doar două posibilităţi în natură, şi anume să vânezi sau să fii vânat. Şi, dacă ne îndoim de conştiinţă şi de limbaj, cu siguranţă nu este cu scopul de scăpa de această dualitate, ci pentru a scuza reacţiile noastre.
25) Sunt de acord să se ia în considerare trecutul nostru ca o serie neîntreruptă de conflicte, conspiraţii politice şi intenţiile de hegemonică, dar ştiu că toate acestea nu mai există acum pentru că suntem la apogeul evoluţiei noastre şi singurele reguli care guvernează lumea noastră sunt căutarea fericirii şi a libertăţii tuturor popoarelor aşa cum tot aud în discursul nostru politic.
26) Accept fără discuţie şi consider adevărate toate teoriile propuse pentru a explica misterul originilor noastre. Şi sunt de acord că natura a avut nevoie de milioane de ani pentru a crea o fiinţă umană al cărei hobby este doar distrugerea propriei sale specii în câteva momente.
27) Sunt de acord cu profitul ca scop suprem al umanităţii, precum şi acumularea de avere ca împlinire a vieţii umane.
28) Sunt de acord cu distrugerea pădurilor, dispariţia peştilor din râuri şi oceane. Sunt de acord cu creşterea poluării industriale şi de dispersie a otrăvurilor chimice şi a elementelor radioactive în natură. Sunt de acord cu utilizarea a tot felul de aditivi chimici în dieta mea pentru că eu sunt convins că, dacă au pus-o, este că acestea pot fi utilizate în condiţii de siguranţă.
29) Sunt de acord cu războiul economic furios de pe planetă chiar dacă ştiu că aceasta duce la un dezastru fără precedent.
30) Accept acest lucru şi recunosc că nu pot face nimic pentru a schimba sau a îmbunătăţi ceva.
31) Sunt de acord să fiu tratat ca un animal pentru că, la urma urmei, cred că nu valorez mai mult.
32) Eu nu sunt de acord să nu pun nici o întrebare, să ignor toate acestea şi nu fac nici o opoziţie reală, deoarece eu sunt prea ocupat cu viaţa mea şi grijile mele.
33) Accept deci în sufletul meu şi în constiinţă, matricea această tristă pe care o puneţi înaintea ochilor mei cu scopul să mă împiedice să văd realitatea lucrurilor. Ştiu că acţionati pentru binele meu şi al tuturor şi vă mulţumesc.
Făcut din prietenie pentru Pământ, 11 septembrie, 2003.
„Oamenii au ieşit în stradă, plângându-se de lipsa banilor…” oameni ai iesit din cauze mult mai nobile, gereu de inteles si de universitari, dar unii au ramas si din aceste motive. Se poate zice ca e un occidental excentric, daca nu ar fi profund. A gasit aici locuri, ce in Belgia nu le-ar fi gasit si daca ar fi fost milionar in euro. In tara asta binecuvantata de Dumnezeu vine si ne ofera un decalog multiplicat cu 3,3. In tara asta sunt oameni care traiesc asemeni lui dar cu o credinta comuna. Philippe Coupé isi este siesi propriul dumnezeu.
ARTICOL INTERESANT, CARE POATE FI „JUDECAT” IN FUNCTIE DE :
-POZITIA SOCIALA PE CARE O DETINE PERSOANA RESPECTIVA.
-CULTURA SI EDUCATIA , STAREA MATERIALA PERSOANEI IN CAUZA.
– VARSTA,SANATATEA, CONSTINTA SI ASPIRATIILE PE CARE LE ARE ACEA PERSOANA.
ESTE USOR CA DINTR-O PENSIE LUNARA DE PESTE 1500 EURO PRIMITA DE LA ALT STAT MAI AVANSAT IN CEEA CE PRIVESTE PROTECTIA SOCIALA ( BELGIA) PLUS ECONOMIILE FACUTE DE ACEA PERSOANA IN CARE GRIJILE COTIDIENE FINANCIARE( FACTURILE) DISPAR ….SA GANDESTI ASA, MAI ALES CA TRAIESTI INTR-O ALTA TARA ( SAT MALIN CARE NU ESTE ORASUL PARIS, SAU LONDRA ) UNDE PENSIA ROMANEASCA ESTE DE 150 EURO/LUNA.
CA CETATEAN AL PAMANTULUI, OARE MA INTREABA CINEVA DACA SUNT DE ACORD CU ” MERSUL LUMII”.?, NU MA INTREABA NIMENI PENTRU CA SUNT UN „NEICA NIMENI ” IN ACEST ANGRENAJ UMAN, UNDE VOTUL MEU IN RROMANIA ESTE ECHIVALENT CU O PUNGA DE ZAHAR PE CARE O VICTIMA A SISTEMULUI CU O CONSTINTA ADECVATA ( NEADAPTAT SOCIAL , SAU PENSIONAR ) IL COMERCIALIZEAZA LA ALEGERI…..
SI CE FACEM PUTEM RENUNTA LA BINEFACERILE SISTEMULUI ACTUAL ( LA TEHNOLOGIA EXISTENTA) ? SI REVENIM LA VATRA COMUNEI PRIMITIVE?
TOTUL ARE UN PRET….
CUM SE SPUNE: ” CAINELE MOARE DE DRUM LUNG SI PROSTUL DE GRIJA ALTUIA”
DIXIT!