Social

APM a dat undă verde amplasării primelor camere video de supraveghere

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a emis acorduri de mediu pentru amplasarea de camere de supraveghere a punctelor de colectare a deșeurilor din orașele Beclean, Năsăud și Sângeorz-Băi, urmând ca, în perioada următoare să aprobe documentația și pentru orașul Bistrița.

”Am emis recent trei acorduri de mediu pentru cele trei orașe din județ – Beclean, Sângeorz-Băi și Năsăud – pentru 30 de camere de supraveghere pentru punctele de colectare propuse de către primării pentru a gestiona mai bine colectarea selectivă și ordinea în jurul punctelor de colectare a acestor deșeuri. Așteptăm și municipiul Bistrița care și-a propus să dea autorizație de construire pentru 90 de astfel de camere de supraveghere”, a spus Sever Roman în ședința Colegiului prefectural.

Întrebat când vor deveni funcționale aceste camere, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADI) Cristian Niculae a răspuns: ”Proiectul de amplasare a 180 de camere de supraveghere este în lucru. Termenul de execuție a lucrărilor este în octombrie 2022. Vorbim despre proiectare și execuție, iar acum suntem la faza de proiectare, iar execuția este în termen de 6 luni. Vor fi instalate până la sfârșitul anului”.

El a adăugat că, în această perioadă, se fac monitorizări, împreună cu Poliția și Jandarmeria, a zonelor unde sunt aruncate deșeuri în natură.

”Am sancționat câțiva cetățeni, urmează să fie sancționați și alții. Avem camere video amplasate în zonele expuse abandonului de deșeuri”, a declarat Cristian Niculae.

În 2021, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a lansat, pe SEAP, licitația pentru achiziția a 180 de camere de supraveghere (90 în municipiul Bistrița și câte 30 în fiecare din orașele Năsăud, Beclean și Sângeorz-Băi) a unor puncte de colectare a deșeurilor din mediul urban, fiind alocată suma de 1,3 milioane lei fără TVA. 

Proiectul prevede și amenajarea a patru dispecerate de monitorizare, câte unul în fiecare din cele patru orașe. Sursa de finanțare a investiției este Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (FIID), fond constituit la nivelul județului Bistrița-Năsăud.

12 comentarii

  • Greu cu toți idioții iresponsabili care încă nu au înțeles ca își otrăvesc copiii atunci când arunca deșeurile in natură.
    Amenzi mari, asta e singura rezolvare cu ei.

    • Câtă nesimțire au unii, să mergi la acele containere semiingropate care sunt goale, iar tu să arunci lângă.

  • Așa se procedează, e o decizie corectă…
    Mă pun primul, ori învăț să arunc în condiții civilizate deșeurile ori plătesc amenzi până învăț acest lucru!!!
    Așa de simplu.

  • Curat murdar! Ideea nu e rea dar și 1.300.000 RON fără TVA pentru 180 camere??? Parcă e totuși un pic exagerat. Oare sunt aurite? Mie îmi aproape 8.600 o bucată….

  • O singura nelamurire am: cum vor fi identificati cei care „încalca legea”?
    A, si mai sunt câteva aspecte interesante: cum sunt omologate acele camere? cine se va ocupa de identificarea respectivilor?
    Pe lânga unele tomberoane e plin de tigani (asta e termenul corect) care rascolesc gunoaiele, unii dintre ei n-au cum sa fie trasi la raspundere fiind posibil sa n-aiba în posesie decât paduchi….. si poate nici acte nu au….

  • ADI deseuri si toata suflarea GUNOAIELOR au ajuns la concluzia ca propunerea ecologistilor din 2007 incoace sunt numai amenzile si supravegherea electronica.
    De ani de zile in mod repetat am cerut in repetate randuri in CJ si CL aceste masuri.
    Iata ca s-au trezit domnii la realitate.
    Tarziu da e bine si asa ca doar traim in Romania.

  • O alta sifonare de bani, pun pariu ca nu se uita nici naiba pe camerele alea. Eu propun câte un polițist local la fiecare tomberon….

    • Parcul din Subcetate , pentru care s-au cheltuit o căruță de bani, arată groaznic, făcut doar pt a tăia o panglică, cu niște cârpe aruncate pe jos, fără nici o estetică, în sfârșit, este vandalizat tot mereu. S-a spus la început că o să fie camere de supraveghere, au apărut niște stâlpi cu tentative de camere dar…degeaba. Oare așa o să fie și cu tomberoanele?

  • S-au cheltuit o grămadă de bani și pentru sistemele de acces la pubele cu cartelă și nici nu au apucat să împartă cartele, că deja au fost toate vandalizate.

  • Oare cele 4 dispecerate se fac gratis?
    Scrie acolo că în banii ăia se fac și 4 dispecerate.
    Trebuiesc făcute proiecte pentru fiecare cameră montata, trebuiesc deplasări, materiale, fibra optica pentru internet in fiecare locație, instalație de curent electric, proiect instalație electrică, abonament internet in fiecare locație de camera, surse de alimentare, mentenanță, că doar in casă și garanție 2 ani, firmele au 1 an cel mult, ca să nu vorbesc de cât costă să faci cele 4 dispecerate, cu retelistica, severe,NVR DVR, recrutare personal, training personal, mentenanță hardware, software, eeehh

    Este ușor să zicem că noi legam cu o sârmă camera și gata.
    Romania este cum este că sunt prea multi care au impresia că lucrurile se fac cu o sârmă și niste scoci.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.