Actualitate

„Agresivitatea” primarului Creţu, taxată. Cine spune despre existenţa unui grup infracţional

„Mi se pare absolut anormală agresivitatea domnului primar Creţu şi a Comisiei locale de fond funciar. E o bătălie teribil de mare. Aş vrea ca domnul primar să ştie!”, a declarat, la Bistriţa, un fost ministru al Agriculturii, actual vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti”. Este vorba de Valeriu Tabără, fost coleg de partid la PUNR cu Ovidiu Creţu. Se pare că dintotdeauna cei doi au avut păreri radical diferite în ce priveşte Staţiunea Pomicolă Bistriţa.

Prezent la Bistriţa pentru un workshop, Valeriu Tabără a insistat să-i dea o replică primarului Bistriţei. Ovidiu Creţu ar fi declarat că Valeriu Tabără ar dori să pună mâna pe Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa şi că acesta ar fi motivul pentru care Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice nu vrea să pună la dispoziţia municipalităţii tot terenul cerut de Comisia locală de fond funciar Bistriţa.

„Am dus o adevărată luptă pentru existenţa acestei Staţiuni. La un moment dat, domnul primar al Bistriţei, Ovidiu Creţu, a spus că eu am nişte interese aici şi bătălia este pentru că eu vreau să preiau Staţiunea Bistriţa. Am articolul acasă şi îl ţin ca o amintire. Nu, a fost niciodată vorba de o astfel de intenţie. E o bătălie teribil de mare nu doar aici la Bistriţa, ci peste tot fiindcă e un sector de interes major, public”, a spus Valeriu Tabără.

Fostul ministru al Agriculturii a spus că Staţiunea Bistriţa este un brand cu care municipalitatea ar trebui să se mândească, nu să-l distrugă.

„Mie mi se pare absolut anormală agresivitatea Comisiei locale de fond funciar şi a domnului primar Creţu. Şi când era prefect am avut discuţii legate de ce s-a întâmplat cu sectorul pomicol din Bistriţa-Năsăud. În primul rând vreau să îi amintesc faptul că Staţiunea Bistriţa este un brand nu numai pentru oraş şi judeţ, ci pentru toată zona Transilvaniei şi tot ce înseamnă cercetarea ştiinţifică. E vorba de zeci de soiuri create de cireş, de măr. Au fost create soiuri cu rezistenţă la Plumpox, o boală care decimează şi pune în pericol inclusiv existenţa speciei prun şi vişin, ca să nu mai pun în discuţiile de care e atât de mare nevoie. În ce mă priveşte, eu nu m-am opus niciodată retrocedărilor dacă ele nu erau susţinute de documente. Chiar am avut discuţii şi la PUNR când, pe Legea 1, elaborată de Vasile Lupu, cu restituirile care ar fi trebuit să fie pe bază de documente. În 1994, am spus să avem grijă să deschidem calea spre privatizare până la limita legii pentru că prevedeam că în timp privatizarea va merge nu spre români, ci spre alte direcţii. În Transilvania este chiar mai complicat decât se înţelege la prima vedere. Patrimoniul public pe care îl are Staţiuunea Pomicolă Bistriţa, de 151 de ha, este unul legal şi nu încalcă drepturile nimănui. Aş vrea ca domnul primar să ştie şi să se ocupe de celelalte 144 de hectare, puse la Comisiei de fond funcar locale pentru a satisface cererile celor care cer pământ şi s-au dat în baza prevederilor legale. Nu depăşim legea”, a spus Valeriu Tabără.

Potrivit acestuia, prefectul judeţului Ovidiu Frenţ a făcut o intervenţie la HG 422/2017 şi a cerut modificarea unor articole.

„Ele erau pe lângă lege. Răspunsul e clar, inclusiv cel al Curţii Constituţionale. CC nu anulează legea, ci sesizează că ar putea fi nişte suprapuneri, dar nu sunt. Avocatul Poporului a reacţionat la un demers unilateral, fără să consulte Academia sau Staţiunea să verifice realitatea. Din toate punctele de vedere, Legea 64 care reglementează cele două anexe de la Staţiunea Bistriţa este constituţională. Orice altceva sunt speculaţii. Judeţul Bistriţa-Năsăud are nevoie de prestigiu. Staţiunea e un brand pe care nu îl poţi câştiga oricând. Cu ea te poţi duce în faţă şi te poţi lăuda că e prun obţinut la Bistriţa, e tehnologie creată acolo”, a mai spus fostul ministru al Agriculturii.

Prezent alături de Valeriu Tabără în aceeaşi conferinţă de presă, directorul Staţiunii, Ioan Platon, a explicat că nu poate fi dovedit cu acte faptul că 72 de solicitanţi au avut teren la Bistriţa în perimetrul Staţiunii, dar, cu toate acestea municipalitatea insistă să îi pună în posesie aici.

„Disputăm cu Primăria Bistriţa 144 de hectare, care există. De nouă ani refuză să pună în posesie cetăţenii, 72 la număr, deşi noi am pus la dispoziţia lor 82 de hectare, platoul acela cu livezi lăsate în izbelişte şi încă 60 de hectare la Slătiniţa. Când s-au verificat toate amplasamentele la cetăţeni, numai pentru 82 de hectare s-a dovedit că acelea sunt amplasamentele, oamenii aceia având actele în regulă şi au putut solicita. Nu i-au pus în posesie fiindcă Primăria Bistriţa vrea mai mult cu 33 de hectare, de aici, de la Bistriţa. Per ansamblu există suprafaţa, dar au vrut numai amplasamentele de aici. Dacă ni s-ar mai lua 33 de ha, am rămâne cu 50 de hectare, ceea ce ne-ar pune în pericol funcţionalitatea”, a spus Platon.

Directorul Staţiunii Pomicole a mai spus că, în opinia sa, toate aceste presiuni se fac întrucât e vorba de un „un grup infracţional organizat” care a concesionat drepturi litigioase, a luat banii de la oameni şi nu le-a mai dat nici banii înapoi, nici terenurile.

„Am suspiciuni că e un grup infracţional format din diverşi oameni. Sunt vândute drepturi litigioase. Vă adresez o întrebare: toţi cetăţenii au fost puşi în posesie pe vechiul amplasament? Dacă s-ar face verificări pe Unirea, pe Valea Rusului, pe centură, cum s-a dat la italian terenul prin Gloria Bistriţa s-ar constata atâtea matrapazlâcuri! Este o doamnă de fier care stă bine merci în Primăria Bistriţa până la adânci bătrâneţi. Nu vreau să îi dau numele, dar o ştie toată lumea. În momentul când vor fi puşi în posesie (cei care revendică teren de la Staţiunea Pomicolă -n.r.) se va sparge buba. Oamenii au venit la mine şi mi-au spus că pe Drumul Dumitrei Vechi nu a avut teren ăla, ăla, ăla, dar doamna Primăriei i-a pus în posesie, că eu aşa îi spun la doamna asta”, a declarat Ioan Platon.

Valeriu Tabără a declarat că, în urmă cu 10 ani, a sesizat instituţiile statului în legătură cu aceste abuzuri legate de retrocedări, iar în timp a fost întrebat dacă îşi menţine acuzaţiile.

Fostul ministru al Agriculturii a spus că nu şi le-a retras, dar nici nu ştie dacă s-a început vreo anchetă de către DNA sau nu. El speră însă că toţi ce vinovaţi de retrocedări abuzive vor face închisoare.

22 comentarii

  • Da domnilor asa este. Primaria B-ta numai ea si dracu stie ce gandeste. Primaria B-ta ar trebui puricata de o super- comisie de juristi de la ONU, NATO eventual la cate matrapaslacuri are la activ. Ma leg doar de dosarul meu . De zece ani ma tin in ilegalitate pt. un rahat de autorizatie pe casa mea construita pe terenul meu si nu in STATIUNEA POMICOLA de ex. Bagandu-si nasul in acte statul roman prin primarie s-a inscris fraudulos pe sute de mp in terenul de la imobilul meu, facand pe proprietarul. Tot de 10 ani sunt in proces cu o iesire din indiviziune unde este citata si nesimtita de administratie locala . Baietii de la juridicul comunistoid al acestei administratii nu au fot prezenti la nici un termen, ca sa recunoasca niste inscrisuri gresite dar cu smecherii facute anume. Procesul merge greu cu toate ca sunt singurul proprietar din terenul ramas liber si chiar al caii de acces din bulevard. Asa este cand administratia incurca, greu o lamuresti juridic. Da nu-i bai ! Timpul rezolva totul si adevarurile ies la iveala.

  • Dl. PLATON si dl. TABARA stiu ceva si cred ca au mare dreptate.Un domn CRETU daca era in atentie si lucrat informativ de specialisti era placat demult …..

  • Cel mai infractional grup sta fix la carma tarii . El se afla la scuteala in CASA POPORULUI, adica in ditamai PARLAMENTUL ROMANIEI. Statisticile o dovedesc din plin, si ne spun cu exactitate cati penali s-au perindat si se perinda pe acele coridoare. Desigur sunt si oameni normali p-acolo, dar care ca si in CL nu pot face nimic pt. tara.

    • Ai dreptate aici Balane,dar eu in locul tau as avea frisoane noaptea: stii tu , cu împotrivirea la toaletarea copacilor… si rezultatul trist din pacate … moartea oamenilor in parcul municipal.Tu si cu ecologistii tăi te impotrivesti toaletarilor, si natura ii toaleteaza obligatoriu… drobul de sare din povestile lui Creanga…Voi atât pricepeti!

  • E o practica PSD-ista de a face administratie si la municipiu si la judet in asa fel incat ulterior sa se judece toata lumea prin instante . Dupa tergiversari , abuzuri si lalaieli de 9 ani , urmeaza procesele care dureaza peste 10 si hopa , au mai sarit o generatie . Datorita incompetentei si coruptiei , astia manifesta dispret atat fata de oameni cat si fata de lege . E genul de politici : noi guvernam cum vrem , voi – ciocu mic , iar de nu va convine , drum bun in instante . Procesele se vor termina cand vor fi mari nepotii celor care se judeca acum .

  • La infiintare, in anul 1950 Statiunea pomicola Bistrita avea o suprafata de teren de 157,14 ha, din care 150 ha destinate pentru livezi si pepiniere, iar restul suprafetei ocupata de drumuri, curti, cladiri sau de suprafete neproductive, pentru ca in urmatorii 10 ani sa ajunga la aproape 1350 ha. Dupa 1989, in urma retrocedarilor, suprafata statiunii a scazut continuu, ajungand in prezent la 151 de ha, aproape ca in momentul infiintarii. A mai atenta si la aceasta suprafata este echivalent cu intentia autoritatilor locale de desfiintare a statiunii.
    Trebuie stiut ca Statiunea pomicola din Bistrita mai dainuie inca si datorita prestigiului pe care l-a dobandit inca de la infiintare. Acest prestigiu nu are nici o legatura cu regimul comunist. Aici s-a produs in primul rand stiinta si tehnologie pomicola. Este meritul unor personalitati ca Ioan Modoran, Andrei Gherghi, Nicolae Minoiu si multi altii care au contribuit la progresul cercetarii pomicole pe plan national si chiar mondial. De aceea, in loc sa puna umarul la demolarea statiunii, autoritatile judetene ar trebui sa-si faca o chestiune de patriotism local si sa nu lase sa piara aceasta institutie. Daca exista bunavointa pot fi gasite solutii, mai ales ca suprafetele neretrocedate pana in prezent sunt minore. Chiar si despagubiri in bani ar putea fi luate in considerare. Pe de alta parte, cand vine vorba de bisericile, terenurile, casele parohiale, etc. revendicate de vechii proprietari greco-catolici, nici Cretu si nici alti politruci nu manifesta acelasi entuziasm privind retrocedarile.

    • ii doare exact in cot de patriotism! Aici este vorba de bani si de cat se pot lua nu de patriotism. La capitolul patriotism este doar unul verbal dar din gura si din fund cam toti stiu sa dea!

    • Da, pe vremea d-lor Modoran si Minoiu, chiar exista o statiune pomicola. Din pacate acum….mai nimic. D-nul V.Tabara nicaieri nu s-a implicat fara un beneficiu personal.

    • Dilema morala in cazul Statiunii de Cercetare, pe care unii trec cu vederea simplistic spunand din ‘1950″ e simpla.
      Terenurile acelea au apartinut unor oameni.
      Care au muncit, unii au mostenit etc…regula transmiterii din generatie in generatie in cazul unui Stat de Drept trebuie respectata.
      Si astazi cu semnatura politica se pot decide confiscarea a 150 de ha sa zicem la Dumitra , apoi luati bani (din bugetul national) si investiti in livezi, constructii..aerodroame etc.
      Mai accepta cineva in 2017 sa-i fie confiscat pamantul de pe o zi pe alta…fara a avea o alternativa sau o forma de despagubire?
      Nu.
      Sa ne intelegem.
      Terenurile respective au valoare. Sunt situate in proximitatea Bistritei, acces relativ usor pentru angajatii Statiunii Pomicole.
      Insa am impresia ca toata aceasta falsa batalie e data pentru a pastra comoditatea celor care au lucrat la Statiune.
      Pentru ca, teoretic poti porni de la zero in conditii si mai bune geoclimaterice la cativa zeci de km de Bistrita pe suprafete si mai mari decat cele actuale. Ca referinta , uitati-va in zootehnie, la Sieu-Odorhei ce s-a produs.
      Deci, cei care bat apa-n piua cu patriotismul(care inseamna inainte de toate respect fata de concetatenii tai si nu vorbe goale, respecta-le drepturile, proprietatea si libertatea), cu marele realizari mondiale(acelea sunt in materiel genetic care poate fi reprodus …de altfel sigur tot cei care au lucrat la Statiune au instrainat -adaptat acest material prin alte locuri)…ar trebui totusi sa vada ca au drepturi dar pana acolo unde incep drepturile altora.
      E mai degraba o batalie cu fostii angajati ai Statiunii decat cu realitatea.
      Poti forma o alta livada de suprafete mai mari, invatand din lectia Statiunii, pornind cu dreptul…adica cumpararea terenurilor, angajarea specialistilor, amenajarea corespunzatoare a instalatiilor cu noile tehnologii etc.. Statiunea va dainui pana in momentul cand pensionarii care au lucrat acolo vor deceda -in viziunea actuala de acum, nu exista transfer de know-how se pare spre noii horticultori. Realizarile le-au facut pasionatii.
      Mai exista varianta despagubirilor negociate cu proprietarii de drept …daca Statul poate sa se implice.
      Si da, ar fi o idee, ca noua Statiune sa se construiasca pe terenurile confiscate de la familia dlui Tabara. Fara ca acesta sa aiba vreun drept, doar ar fi bun national.

  • In anii 70 -73 tatal meu Doctor in Drept era consilier juridic al Statiunii Pomicole. Director era domnul DOROFTEI. Se pot verifica toate cele spuse de mine. In toate vacantele tata ma lua cu el la statiune si prestam munci la reparat de lazi de mere, si facveam si un banut cu care mergeam la cate un film la cinema 23 August si la strand. Aici a fost primul contact cu munca si tata imi spunea ce inseamna sa ai banul tau. Spre deosebire de asistatii sociali si fitosii de astazi cu BMV-uri care stau pe la terase ma trezeam la sapte si plecam cu cursa din fata scolii.Eram mai multi copii.Cat de mandru a fost tata cand s-a facut marele depozit pt. legume- fructe cu linie ferata in interior. Era ceva imens si toti eram sfatosi ca Bistrita detine asemenea constructie. Era cea mai mare hala-depozit din oras. Acuma este tiganeala numita (cibela) cu amenajari ca in Afganistan. Logic ca dupa 89 o incaput administratia habarnista si ticalosita care a distrus o bijuterie a tarii. Domnule VALERIU TABARA ; la Bistrita numita si Caracalul Transilvaniei brandul STATIUNE de CERCETARE POMICOLA a fost inlocuit cu merele gigant din poliester a primarului Cretu, si in prezent doar ne putem face o poza si sa ne miram cat de prosti sunt edilii din ziua de astazi.. IARTA_I DOAMNE ca nu stiu ce fac, si da-le mintea romanului cea de pe urma.

  • Citeam in alt ziar ca estia o pus sechestru pe depozitul de JINARS si pe TISTULASUL statiunii. Tulai tata ca de apuca la bautura am pus-o. Si asa is beti de cap, nu vedeti cum ne conduc, dapoi daca mai beu si din rezervele statiunii.

  • Doamna CRISTIANA SABAU. Multam fain pentru promptitudinea cu care imi editati comentariile. Aveti insa grija sa nu patiti ceva ca stiu ca va imrastiati de ras. Este o mare revolta pentru mine si asta este adevarul gol golut. Asta este stilul meu , ca si asa sunt niste inconstienti care nu ne baga in seama. Poate s-or ingrozi si o sa-i prinda rusinea.

    • e o vorba: daca esti prost când esti copil mic, când esti mare si ajungi primar, numa’ te joci…..

  • Apropo,
    Dl Vasile Tabara ar fi trebuit sa aiba mai mult curaj sa numeasca nominal persoana?
    Mai ales ca a fost ministru, informat la curent cu situatia .
    Daca nu , pare mai mult a acuzatie difamatorie.
    Sunt niste hotarari judecatoresti , care trebuie respectate de toata lumea.
    Procesele s-au facut in Curte si nu politic in ziare cu probe.

  • MIHAI ; pot sa dorm noaptea foarte bine. Acest confrate DUMNEZEU sa-l odihneasca nu are nici o treaba cu cererile mele si ale ECOLOGISTILOR. Eu personal nu am fost renumerat de administratie si nu am hotarat si nu puteam sa hotarasc ceva in nume propriu. In tot cazul daca ne oprim strict la fenomenul din parc, daca citesti presa si stenogramele de sedinte din CL vei descoperii o cu totul alta treaba privind proiectul de parc si ceea ce am spus noi acolo nu are nici o legatura cu copacul batran frant de furtuna. Acolo s-au salvat 31 de arbori tineri care au fost marcati cu ciocanul si pana la urma Primarul a inteles mesajul. Noi ne-am opus in special pe lucrari tehnice care nu aveau nici un rost si diminuau mult suprafetele de iarba din parc. Si am avut sorti de izbanda pt. ca s-au eliminaat o serie de elementa inutile. Mai multe lucruri ,poze, documente ti le pot arata la sediul partidului VERDE daca te intereseaza adevarul. In rest O ZI BUNA !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.