Social

Ai grijă cum împodobeşti bradul şi ce artificii foloseşti, ca să n-ai neplăceri!

Ştiaţi că pomul de Crăciun poate constitui şi un pericol? De obiectele pirotehnice folosite de Revelion nu mai vorbim. Vezi ce sfaturi ne dă Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă pentru ca sărbătorile să nu aducă incidente neplăcute.

Pentru ca sărbătorile de iarnă să nu fie umbrite de tragedii provocate de incendii, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Bistriţa recomandă respectarea unui set de măsuri.

Pe teritoriul românesc, Crăciunul sau Naşterea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creştine. În tradiţia românească, împodobirea bradului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini atât în mediul urban cât şi în mediul rural, odată cu aşteptarea, în seara de Ajun, a lui Moş Crăciun.

Atenţie la pomul de Crăciun!

Momentele de sărbătoare se petrec în preajma bradului împodobit cu globuri, beculeţe, lumânări aprinse şi artificii.

Oricât de frumoase ar fi, aceste ornamente pot provoca incendii. Pentru a evita producerea unei situaţii de urgenţă, în pragul sărbătorilor de iarnă cetăţenii sunt sfătuiţi să aibă în vedere următoarele reguli la împodobirea pomului de Crăciun:

– alegeţi un brad proaspăt, cu maxim 2-3 zile înainte de montarea şi ornamentarea lui, deoarece în zece zile bradul pierde 50% din conţinutul de apă, iar în următoarele 4-5 zile pierderea ajunge la 80%, acest lucru sporind potenţialul de inflamabilitate al bradului;

– dacă achiziţionaţi un brad artificial, controlaţi dacă este bun conductor (în acest caz nu se poate utiliza) şi acordaţi o atenţie deosebită instalaţiilor electrice, care trebuie să fie bine izolate;

– aşezaţi pomul departe de sobele în care se face foc, de calorifere sau alte aparate de încălzit;

– poziţionaţi-l la distanţă faţă de perdele, draperii, pereţi acoperiţi cu hârtie sau ţesături;

– nu aşezaţi sub pomul de iarnă lucruri care se aprind sau ard uşor;

– se recomandă aşezarea pomului într-un vas mare umplut cu piatră sau pe trepiede de metal, ale căror dimensiuni să asigure o stabilitate cât mai bună a pomului;

– alimentaţi instalaţia de iluminat de la o pilă electrică sau baterie al cărei voltaj să nu prezinte pericol de incendiu;

– nu lăsaţi în funcţiune, nesupravegheată, instalaţia de iluminat;

– supravegheaţi jocul copiilor şi asiguraţi-vă că acesta se desfăşoară la vedere şi nu în spaţii închise, cum ar fi poduri, fânare, adăposturi de animale etc.;

– aşezaţi artificiile numai pe ramurile înalte, astfel încât nici o ramură să nu fie deasupra lor, iar aprinderea să se facă numai în prezenţa unor persoane mature care nu vor părăsi încăperea până ce artificiile nu au ars complet;

– la fel, dacă folosiţi lumânări, plasaţi-le pe ramurile înalte, astfel încât deasupra flăcării să nu existe ramuri sau ghirlande de hârtie care se pot aprinde uşor;

– folosiţi pentru decorare cât mai multe globuri şi alte obiecte din sticlă (nu se recomandă folosirea vatei);

– nu vă apropiaţi cu ţigara aprinsă de pomul de iarnă şi nu aruncaţi resturi de ţigări lângă suportul pomului;

– un brad de Crăciun instalat în casă şi împodobit cu accesoriile tradiţionale, poate fi cuprins de flăcări în mai puţin de un minut. Dacă totuşi se produce un astfel de eveniment, pentru a stinge focul acoperiţi-l cât mai repede cu o pătură udă.

Atenţie la artificii!

Situaţia înregistrată în anii anteriori scoate în evidenţă faptul că utilizarea şi folosirea ilegală a produselor pe bază de amestecuri pirotehnice s-a soldat, nu de puţine ori, cu incidente urmate de autoaccidentarea persoanelor care le-au folosit, dar şi cu accidentarea celor aflate în raza de acţiune.

Au căzut victime unor asemenea practici adulţi, dar mai ales copii, responsabili de această situaţie făcându-se în primul rând persoanele fizice şi juridice care au comercializat ilegal astfel de produse.

Pentru prevenirea unor eventuale situaţii de urgenţă generate de folosirea obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, sursa citată precizează că legile în vigoare prevăd:

– interzic vânzarea obiectelor artizanale de distracţie fabricate sau confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, indiferent de clasa în care sunt clasificate, persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei;

– vânzarea obiectelor artizanale şi de distracţie fabricate sau confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii;

– interzic vânzarea obiectelor neinscripţionate în limba română cu denumirea, clasa din care face parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie precum şi pericolele care apar la folosirea lor.

Constituie infracţiune „Confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II IV, T.1, T.2, precum şi a artificiilor din categoria <obiecte zburătoare luminoase> şi a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.”

S-a interzis comercializarea către persoanele fizice a obiectelor artizanale şi de distracţie, pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T.1, T.2, precum şi a artificiilor din categoria „obiecte zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din clasa I.

În această clasă I sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici, de tipul artificiilor, cu o masă maximă de amestec pirotehnic de trei grame (de exemplu: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi).

Toate acestea pot fi folosite doar în perioada 27- 31 decembrie.

Persoanele fizice interesate să organizeze jocuri de artificii pot apela la societăţile comerciale autorizate în folosirea produselor pirotehnice din clasa II-IV, T1 şi T2.

Sfaturi pentru părinţi: 

– eliminaţi din jocul copiilor artificiile, petardele sau pocnitorile;

– păstraţi în locuri sigure chibriturile şi brichetele;

– nu utilizaţi artificiile, petardele, rachetele şi alte mijloace pirotehnice în încăperi şi spaţii închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc şi pe terase. Astfel de activităţi se vor desfăşura în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare, în aer liber, la distanţe de siguranţă faţă de oameni, clădiri, arbori şi autovehicule.

– nu amplasaţi pomul de Crăciun în apropierea perdelelor ori în camera copiilor;

– nu utilizaţi instalaţii de iluminat ornamental cu defecţiuni sau improvizaţii.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.