Persoanele care şi-au exercitat dreptul la liberă circulaţie în spaţiul Uniunii Europene pe o perioadă de cel puţin 36 de luni şi doresc să se întoarcă în România pot beneficia de o primă de instalare acordată de către AJOFM Bistriţa-Năsăud, la încadrarea în muncă, informează instituția condusă de Otilia Râpan.
Din data de 3 decembrie 2016, prin OUG nr. 60/2016 si HG 885/2016 în pachetul de măsuri active pentru stimularea ocupării forţei de muncă este inclusă şi prima de instalare.
Prima de instalare se acordă persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa ori îşi stabilesc noul domiciliu sau noua reşedinţă în zonele prevăzute în Planul naţional de mobilitate care se aprobă şi se actualizează prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Acest plan cuprinde Lista unităţilor administrativ – teritoriale din mediul rural cu grad de marginalizare peste medie şi severă, cu grad redus de dezvoltare şi cu pondere ridicată a şomerilor. Conform listei, din judeţul Bistriţa-Năsăud în Planul naţional de mobilitate, sunt cuprinse următoarele unităţi administrativ-teritoriale: Budeşti, Ciceu Mihăieşti, Dumitriţa, Ilva Mare, Josenii Bârgăului, Livezile, Parva, Petru Rareş, Romuli, Târlişua, Teaca, Tiha Bârgăului, Urmeniş şi Zagra.
Pentru a beneficia de prima de instalare, persoanele trebuie sa fie înregistrate ca şomeri la AJOFM Bistriţa-Năsăud, iar ulterior datei înregistrării la agenţie să se încadreaze în muncă, cu normă întreagă, pe o perioadă de cel puţin 12 luni, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia.
Persoanele de cetăţenie română care şi-au exercitat dreptul la liberă circulaţie a lucrătorilor în spaţiul Uniunii Europene şi Spaţiul Economic European pe o perioadă de cel puţin 36 de luni trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, pentru a beneficia de prima de instalare:
• lunile care constituie perioada de cel puţin 36 de luni în care au exercitat dreptul la liberă circulaţie în unul sau mai multe state din spaţiul Uniunii Europene şi Spaţiul Economic European, anterior întoarcerii în România, sunt consecutive;
• sunt cetăţeni români pe perioada în care şi-au exercitat dreptul la liberă circulaţie a lucrătorilor în spaţiul Uniunii Europene şi Spaţiul Economic European;
• deţin un document sau orice alt înscris emis de o autoritate publică a statului sau statelor din spaţiul Uniunii Europene şi Spaţiul Economic European în care şi-au exercitat dreptul la liberă circulaţie a lucrătorilor în spaţiul Uniunii Europene şi Spaţiul Economic European pe perioada de cel puţin 36 de luni, prin care se atestă că au avut pe perioada respectivă domiciliul sau reşedinţa ori au exercitat dreptul de rezidenţă legal pe teritoriul statului/statelor respectiv(e);
• domiciliul pe teritoriul României la care se întorc sau noul domiciliu ori reşedinţă care îl/o stabilesc pe teritoriul României ca urmare a întoarcerii în România este în localitatea în care se încadrează în muncă sau în localităţile învecinate acesteia şi localitatea respectivă se află în zonele prevăzute în Planul naţional de mobilitate;
• sunt înregistraţi la AJOFM Bistriţa – Năsăud;
• se încadrează în muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de cel puţin 12 luni;
Nu beneficiază de prima de instalare persoanele care se încadrează în muncă, conform legii, pe perioadă determinată mai mică 12 luni, iar ulterior încadrării în muncă se schimbă durata încadrării în muncă pe perioadă determinată de 12 luni sau mai mare de 12 luni ori nedeterminată.
Prima de instalare se acordă în cuantum diferenţiat, astfel:
a) 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri la AJOFM Bistrita – Nasaud şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa;
b) 15.500 lei pentru persoanele care sunt însoţite de membrii familiei în sensul Legii nr. 287/2009 privind Codul civil care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa, iar în cazul familiei monoparentale, în situaţia în care sunt însoţite de copilul sau copiii aflaţi în întreţinere.
c) În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei.
d) În situaţia în care, persoanelor care îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare li se asigură de catre angajator sau autorităţile publice locale sau centrale, locuinţă de serviciu ori suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, acestea beneficiază, fiecare, doar de o prima de instalare în cuantum diferenţiat, astfel:
3.500 lei pentru situaţiile prevăzute la punctele a) si c);
6.500 lei pentru situaţia prevăzută la punctul b);
Prima de instalare se acordă în două tranşe, astfel:
-50% din cuantumul stabilit, la data instalării;
-50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
300 locuri de muncă în domeniul agricol (recoltare zmeură) în Portugalia prin intermediul Reţelei EURES: 280 culegători zmeură, 20 şefi de echipă
Selecţia va avea loc în perioada 25-26.01.2017, în municipiul Târgovişte, judeţul Dâmboviţa.
Durata contract: aproximativ 3 luni (pentru culegători zmeură) şi aproximativ 3-6 luni (pentru şefi de echipă), cu posibilitate de integrare permanentă în cadrul companiei. Timpul de lucru este de 40 de ore/săptămână, cu posibilitatea ca, în timpul campaniei, în funcţie de producţie, să se efectueze ore suplimentare. Data estimată de angajare: sfârşitul lunii februarie/începutul lunii martie 2017.
Cerinţe: sunt solicitate persoane fără cazier, apte pentru muncă la camp, avantaj pentru persoanele cu experienţă în agricultură / experienţă recoltarea zmeurei sau în munca în sere.
Beneficii: Angajatorul asigură cazare contra cost – 1 euro/zi. Angajatorul oferă plata în avans a drumului până în Portugalia, iar aceasta se deduce din primele salarii. Angajatorul asigură călătoria înapoi acasă, în cazul în care angajatul rămâne până la sfârşitul campaniei.
Salariu: Salariul de bază pentru culegători zmeură (săptămâna de lucru 40 ore, 5 zile lucrătoare): 618,33 euro/brut/lună; salariul pentru culegători zmeură cu ore suplimentare (48 de ore săptămână de lucru, 6 zile lucrătoare): 718,33 euro/brut/lună. Salariul pentru şefi de echipă: minim 691.71 euro/brut/lună – maxim 1227 euro/brut/lună.
Limba straină: Avantaj limba engleză/ spaniolă – cunoştinţe de bază (dar nu este obligatoriu).
Persoanele cu domiciliul în judeţul Bistriţa-Năsăud care corespund cerinţelor posturilor oferite trebuie să se adreseze consilierului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, din Bistriţa, strada Gării, nr. 2 – 4, pentru a fi înregistrate în baza de date pentru muncă în străinătate. Înscrierea în baza de date pentru muncă în străinătate se realizează pe baza următoarelor documente: Copie CI/BI; CV EUROPASS în limba română. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 20.01.2017.
Ce vrajeala dîmbovițeana cina a lucrat cel putin un an,nu trei cum prevede legea,nu vine in Românica nici pentru 10 000 de Euro nu pentru 3000 știind ca,,fie pâinea cât de rea ,tot ti-o fură cineva „.Când salariile in România vor fi peste 1000 de euro pe lună,când in sanatate,învățământ vor fi servicii apropiate de cele din Vest ,atunci nu mai trebuie momiti cu tot felul de cadouri otrăvite,vin singuri
PĂREREA MEA!