Social

De ce au ajuns abatoarele din Bistriţa-Năsăud la mâna unor firme din capătul ţării

Una dintre cele mai vechi, mai mari și mai notorii companii de procesare a deșeurilor animale, Protan SA, înființată în anii 50 în cadrul rețelei Ecarisajul și controlată în prezent de grupul ungar ATEV Feherjefeldolgozo, a intrat direct în faliment la cererea proprie, cu datorii totale de peste 36 milioane lei și invocând drept cauze ale problemelor sale financiare creșterea concurenței în sectorul său de activitate, dar și înăsprirea reglementărilor.

„Protan este în faliment, iar firmele din judeţ care apelau la filiala din Dej au o mare problemă. Abatoarele din Bistriţa au ajuns să se roage de firme de la distanţe foarte mari să vină să le ridice subprodusele care nu sunt destinate consumului uman pentru că, în abatoare, rezultă o cantitate foarte mare de subproduse, resturi de la abatorizare, de la tranşare. Acestea trebuie duse la o unitate care le neutralizează. Agroinvest, spre exemplu, lucrează cu o firmă din Tulcea care vine în zonă la supermarketuri şi recoltează produsele expirate”, a spus medicul veterinar Ioan Bogolin, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Întrebat ce se întâmplă cu acele cadavre de animale care sunt călcate de maşini, Ioan Bogolin a spus că, în cazul lor, reprezentanţii administraţiei publice locale au obligaţia să aibă contracte şi să găsească alte firme care să le ridice şi să le neutralizeze.

„Protanul era una dintre firme, dar mai sunt şi altele. Suceava are, Aradul, Satu Mare. Doar în cazul focarelor se permite incinerarea şi îngroparea. Ca regulă, nu se permite incinerarea. Există legislaţie în acest domeniu, CJ lucrează la caietul de sarcini pentru a licita preluarea şi distrugerea cadavrelor rezultate de la exploataţiilor nonprofesionale, de la gospodăriile populaţiei”, a spus el.

În ce priveşte firmele, acestea au obligaţia fiecare, individual, să aibă un contract cu o unitate de neutralizare. „Abatoarele din judeţ au avut contract cu Protan. În urmă cu aproximativ o lună falimentând, au fost obligate să întocmească alte contracte, bineînţeles cu cheltuieli mai mari pentru că şi distanţa influenţează preţul”, a adăugat Ioan Bogolin.

1 comentariu

  • De la abatorul din Podirei miroase pana in sat de iti rupe nasul. Reclamatii peste reclamatii si nimeni nimic. Avem niste institutii manjate pana la ultimul om din ele. Sa va fie rusine nesimtitilor. Pardon, nesimtiti nu stiu ce e aia rusine. Stati linistiti ca va ajunge karma pe fiecare dintre voi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.