Tinerii fermieri din judeţ, care au învăţat să facă agricultură performantă în străinătate, îşi freacă mâinile de bucurie. Seceta care a lovit sudul ţării a făcut ca oferta de legume de pe piaţă să fie mică, iar preţurile mari. Aşa se face că ai noştri vând ardei, gogoşari şi vinete de la poarta fermei uneori chiar la preţ dublu faţă de anul trecut şi pe liste de aşteptare.
În 2015, Ioan Simionca din Monor, care a construit solarii în Spania, apoi a cultivat legume în sistem industrial, a decis să se întoarcă acasă şi să îşi amenajeze propriul solar în satul natal, singurul de pe Valea Şieului. Dacă la început i-a fost greui să-şi vândă marfa, acum abia face faţă comenzilor.
„La Monor chiar e an foarte bun de vinete, chiar mai bun ca anul trecut. La vânătă îi place să fie solul foarte bine drenat. Când e secetă, vânăta merge extraordinar. E criză de vinete pentru că, în sud, a fost foarte mare secetă. Lumea se baza pe faptul că le pune în pământ, le udă de două ori, le mai plouă şi se fac. Anul acesta, fiind aşa mare secetă, nu a fost apă şi nu le-au putut uda cei din sud. Sunt ceva vinete mici pe piaţă, dar oamenii preferă să dea un ban în plus şi să îşi ia vinete de calitate. Noi vindem vânăta la 4 lei, dublu faţă de anul trecut. De pe 13 ari, săptămâna trecută am cules 780 de kg, undeva la o tonă, ceea e e foarte mult. Ieri am cules 18 saci”, a explicat el.
Faţă de acum doi ani, el vinde acum foarte multă marfă de la poarta fermei. „Vindem foarte mult de acasă. Gogoşari şi ardei kapia nu am adus la Bistriţa fiindcă nu mai am. Am gogoşari undeva la 270-280 de kg comandă pe listă, oameni care aşteaptă să se coacă. Anul acesta am avut o cerere foarte mare de legume pe plan local. Toate satele de pe Valea Şieului au venit anul acesta acasă la noi şi am vândut de acasă foarte mult. Am rămas uimiţi de ce s-a întâmplat. Nu îmi ajung ardeii. Eu cred că îşi spune calitatea cuvântul. Lumea a început să înţeleagă ce înseamnă calitatea. Lumea a cumpărat ardei pentru copt, iar acum ia gogoşari pentru zascuscă şi vinete pentru iarnă sau tot pentru zacuscă. Anul acesta am observat încă un lucru nou: vine foarte multă lume din Bistriţa la Monor să cumpere legume. Eu nu am mai mers în piaţă şi am avut 10 care au venit cu maşina personală la Monor să mă caute. La Reghin, la fel. Anul acesta au venit de acolo peste 20. Sunt foarte mulţumit”.
Fermierul a aflat că îl aşteaptă o experienţă similară şi cu varza: „O să fie un an foarte bun pentru varză. Am un prieten din Olteania cu care am lucrat în Spania şi care mi-a spus că nu li s-a făcut aproape deloc. Cine a plantat varza înainte de 15 iulie nu are nimic de adunat acum. Eu chiar ieri am tăiat patru verze. La 60 de zile de la plantare are una în jur de 3 kg. Am la 18.000 de fire de varză. Acum e preţul 1,4 lei în en-gros, deci foarte mare. Nu e bine să ne bucurăm de necazul celor din sud, dar bunii agricultori vor face producţie când alţii nu pot să facă. Sunt foarte mulţumit de anul acesta”.
Totuşi, ceva nu a mers aşa cum şi-a dorit: „Singura problemă o am cu roşiile, nu prea au trecere. A fost un an favorabil pentru roşii în câmp. Am dat răsaduri foarte bune la toată lumea în primăvară, s-au făcut roşii foarte multe şi foarte devreme şi nu au mai venit să cumpere de la mine. La fel şi cu ardeii. Cine a luat răsad de la mine, i-a udat şi s-a ocupat de ei, au ardei şi gogoşari la fel de frumoşi ca ai mei. Dintre toate legumele, ca preţ, vânăta face senzaţie. Eu merg cu preţul de masă din Piaţa Decebal. Nu cobor sub el, nici nu urc peste el. Nu fac reduceri şi mor când mă sună să negocieze. Nu! Tu când mergi la magazin să iei 10 lăzi de bere, le iei la acelaşi preţ cu una sau două beri. Nu facem reduceri, dar oferium calitate superioară, iar acest lucru cred că e cel mai important”.
La rândul lui, Florentin Bodiu din Dumitra, care a învăţat tot în străinătate să facă agricultură, e mulţumit de câştigurile din acest an, chiar dacă recolta nu a fost atât de mare precum spera.
„Anul a fost unul bun din punct de vedere financiar, dar ca şi recoltă, slabă. În toată ţara au fost probleme, iar preţurile au crescut. Noi nu simţim că a fost recoltă mai slabă. Majoritatea plantăm aceeaşi suprafaţă. Preţul a fost mai mare, vinetele au ajuns la 4 lei kilogramul, mai mult decât dublu faţă de anul trecut. Plantele au stagnat foarte mult de la răsad până la prima înflorire. După aceea au mai fost trei nopţi de frig, au căzut florile, după care a venit canicula, 35-40 de grade. Din punctul de vedere al cantităţii, la noi, s-au făcut doar 40-45% din producţia anilor trecuţi. E un an când vinetele sunt o raritate. Au venit foarte puţine din ţară, la noi, de asemenea, nu prea sunt, şi atunci îi programăm pe cei care vor să cumpere. Au fost persoane care au aşteptat şi două săptămâni. Şi aseară am vândut 600 de kg la vreo zece persoane. Majoritatea le pun la păstrat pentru salată de vinete”, a spus el.
Ca şi Ioan Simionca, Florentin Bodiu vinde pe comandă în special vinetele. Şi-a format însă o clientelă bună şi pentru ardei, gogoşari sau varză şi e foarte mulţumit de afacerea pe care şi-a pus-o pe picioare. E drept că a investit şi în marketing şi vine inclusiv la piaţa locală cu un tricou branduit.
Adaugă comentariu