(FOTO) ”Ziua de 15 noiembrie a adus pentru fiecare pescar bistrițean 1,2 kg de pește în râurile Bistrița, Șieu, Someș. Repopularea în valoare de 10.000 de lei cu 2.700 kg de caras și crap a fost făcută de AJVPS”, spune Emil Iustian Alexandru, vicepreședinte al AJVPS Bistrița-Năsăud.
El precizează:
”Este cea mai mare repopulare de la înființarea asociației în 1968. Peste 5.500 bucăți de pește au fost introduse în diverse locuri în râurile bistrițene. AJVPS BN a obținut avizele necesare pentru repopulare și, din cotizațiile celor 2.650 membri pescari, a alocat pentru anul 2017 10.000 de lei pentru repopulare, care a și fost rapid făcută, la o zi distanță după obținerea avizelor. Împreună cu Marius Bălan se desfășoară o a doua acțiune de repopulare cu pește pentru care sunt adunate contribuții voluntare de la bistrițeni, până în prezent fiind adunate fonduri pentru încă 1.000 kg de crap.
Peștii, care au dimensiuni acceptate la pescuitul recreativ, pot fi pescuiți încă din ziua repopulării de către pescarii care dețin permisele ANPA valabile în apele colinare și de șes din Bistrița-Năsăud. Toate avizele și documentele pot fi consultate, nimic nu a fost făcut nelegal. Am comandat un studiu la un institut de cercetare care confirmă existența speciilor de caras și crap în apele repopulate, au fost cerute avizele necesare, s-a dat aviz favorabil inclusiv de la Arii Protejate. Nu avem obligația de a cere aviz de la un ONG, fie că se numește Harta Verde sau altfel. Carasul nu este un pește răpitor care să mănânce porcușorii”.
Raspuns pt. biolog si carcotasi si pescari incepatori.Am consultat ATLASUL PESTILOR din ROMANIA editat sub egida ACADEMIEI ROMANE din anii 70 -80 in mai multe editii pe care il am acasa , atunci cand cercetarea era la rang de virtute in special in piscicultura cand duduiau laboratoarele prin care se faceau selectii si inmultiri la speciile autohtone ; clean, scobar, mreana, crap, caras, stiuca, salau, pesti de mare valoare atat comerciala cat si de valoare in concursuri si pescuit de agrement cu mari satisfactii in randul pescarilor. Pestii din speciile CRAP si CARAS aclimatizate la noi de 150 -200 de ani erau extrem de apreciate si nimeni nu amintea de vreo invazie si pericol din partea lor. Nu inteleg cum naiba in 40-50 de ani ele au devenit invazive ? Doar nu or fi si estia de la (issis) adusi fraudulos in tara. Aceste descrieri pe specii au fost facute tot de biologi si de cercetatori. Este adevarat ca modificarile de MEDIU si descoperirile se petrec in fiecare zi sub ochii nostrii, dar ma face sa nu cred ca acesti pesti s-au transformat de la o zi la alta in specii cu un potential pericol. .Am constatat cu tristete la randul meu ca unii BIOLOGI chiar nu au nimic in comun cu adevaratele situatii pe care le intalnim pe raurile noastre, dar si viciile ascunse pe care doar anii de pescuit si traitul in natura te face sa le depistezi cu adevarat. Dupa 40 de ani de pescuit si mii de ore petrecute pe malurile apelor consider cu toata modestia ca am reusit sa imi fac o parere corecta cu realitatile din teren. Aici e baiul cel mare, pe facebook suntem buni cu totii dar in practica avem lipsuri. E usor sa preluam niste imagini din America, Canada dar care nu au nimic comun cu noi. Sigur ca trebuie sa ne ferim sa nu patim ca ei, dar nici un exemplar ca cei de la ei nu a fost eliberat in apele noastre la aceasta populare. Sa nu fim isterici. Nu intru acuma in polemica cu nici un specialist cu nici un carcotas, astept sa ne asezam la o masa rotunda(fara peste) si sa venim cu argumente si contra argumente si sa invatam unii de la altii.Cu cat mai repede cu atat mai bine , nu avem timp de pierdut si sa ne uitam la niste ape in continua degradare privind lipsa de pesti de tot felul.Pana atunci constat ca in tara asta unica in felul ei si faptele bune sunt comparate cu PENALUL. RUSINE !!!Multumesc tuturor amicilor care au contribuit la aceasta actiune benefica pt. NATURA si pt. noi toti.
D-le Balan, in SUA, Canada, Australia etc., tot crapul comun (common carp – Cyprinus carpio) a fost introdus si a devenit invaziv, iar acest fapt pe care il negati va coboara rau in ochii „:carcotasilor” care mai citesc una, alta. Da, exista crap si pe la noi prin anii ’70, dar in mod natural, nu facea nimeni repopulare hei-rup in rauri cu el, ca sa aiba fir intins unii sau altii. Mergeti la un traducator autorizat sa va traduca doar ce scrie pe Wikipedia despre crap si va mai schimbati parerea, cum ca al lor crap nu are nimic comun cu al nostru. E aceeasi specie, singura cu care, in cativa ani, veti ramane in raurile repopulate acuma.
Nu vedeti cum Balan va minte in fata? Zice ca niciun exemplar ca in America sau Canada nu a fost eliberat la noi, dar actele prezentate mai sus il contrazic. Acelasi CRAP comun, care lasa toate celelalte specii de pesti „pe uscat”.
Aceasta replica nu face decat sa confirme ca cei chemati sa asigure apararea cadrului legal in interesul general al publicului nu stiu carte: https://link.springer.com/article/10.1134/S2075111710030069
Popularea apelor cu specii invazive nu ajuta mediul mai mult decat autorizatiile pentru microhidrocentrale si acelea legale toate sau tonele de sticle de goale de bere la PET, lasate de pescarii recreativi pe malurile tuturor apelor din judet.
D-le Marcel nu sunt specii invazive . Va astept la o discutie cu atlasul in mana facut de adevarati specialisti cand se punea mare accent pe piscicultura. Adevarat insa ca toate acestea se petreceau inainte de 89.Acuma smecheriile primeaza . Nu trebuie sa va ingrijorati fata de ce s-a facut cu aceasta repopulare absolut benefica pt. rauri, baiul este in cu totul alta parte, si dupa modelul romanesc nu vrem multi sa il vedem si il ignoram, inventand povesti nemuritoare. Afirm cu tarie ca in aceasta tara plina de lacomie si rautate ARIILE PROTEJATE sunt doar pe hartie . Arii cu adevarat respectate si protejate sunt cu adevarat in toata EUROPA ,mai putin la noi. Cand si in Romania vor exista RRENGERI, POLITIE VERDE, POLITIA ANIMALELOR si vointa politica, atunci vom merge spre normalitate in privinta ocrotirii MEDIULUI. Si amenzi mari, dupa cele din UE, ca sa fie si mai clar. Daca ma cautati va pot spune infinit mai multe aspecte.
Amu domn’ Balan ai dat cu bata in balta! Ai ramas acelasi locuitor de la tara venit la oras care face scandal in scara blocului! Cat de pueril sa fi sa spui ca aceste arii, mai ales cele de interes european, in reteaua Natura 2000 au fost toate declarate doar pe hartie? Ce pregatire, ce competenta ai dumneata sa scoti in eter aberatii de astea? Ai auzit de o anumita Directiva Habitate, dar de una Specii? Cand am vreme iti trimit niste PDF cu aceste acte comunitare!
D-le MARCEL; si inca una cat o suta ! Nu v-am vazut deloc in cei 10 ani de voluntariat, de strans gunoaie de pe ape cu colegii mei, la adunari publice si chiar la un miting destul de mare al pescarilor, fiind prezenti peste 300 de cetateni in fata Prefecturii, sa fiti prezent si sa ma trageti de maneca ca ceva nu este in regula. A fost si o mare dezbatere la CASA de CULTURA cu 302 participanti . SOS NATURA asa s-a intitulat petitia noastra si adunarea cu pricina. Toate astea cu lipsa de modestie sa imi fie permis, eu le-am organizat. Nu mai vorbesc de zecile de petitii adresate administratilor judetului si institutiilor.Din spatele tastelor este foarte usor de bagat VINA.
Domnii de la Ajvps au facut cea mai mare gresala ca nu au comandat studiul la Samoila si s-au dus la altii. De aici apare jigodia de poveste .
credem cu onestitate ca aici am „gresit” ce nu intelegem insa …Era musai!!!
Multumesc Ajvps pentru gestul vostru!
Ryan ; nu mint pe nimeni pt. ca nu am de ascuns nimic si nu imi permit sa dezinformez si nu sunt pestii mei cu dedicatie speciala. Atlasele pe care le detin sunt scrise de mari profesori corespondenti ai ACADEMIEI ROMANIEI. Datele despre CRAPI, CARASI le am de la ei. Asa cum ai citit tu ce s-a intamplat in America si Canada si nu mai stiu eu prin care parte nu are nici o relevanta cu situatia noastra. Varietatile la CRAP sunt diferite. Pot sa-ti spun si un lucru mai exact. Ultima mare populare cu CRAP si CARAS facut de AJVPS prin anii 80 pe SIEU. Prindeau pana si copiii unul dupa altul bucati marisoare. In prezent exact in acele locuri de ani de zile cel putin 10 ani, nici urma de ei. Nici un pescar din sutele cu care m-am vazut si am povestit nu au prins nici un exemplar serios. Or fi fost capturi accidentale cu bucati sub dimensiuni. Te informez ca pe paraul LECHINTA mai sunt in numar nesemnificativ bucati mici care provin de la scurgeri de ape de la Budurleni si Brateni. Daca citim toate bazconiile de pe facebook ajungem sa nu mai mancam, si sa nu mai favem nimic ca vine sfarsitul lumii.Tu crezi ca ceea ce tu citesti acolo, fiecare stire comerciala are si o cercetare serioasa inainte de a fi ejectata pe piata ? Atentie mare ca intr-o zi anume FACEBOOKUL ne mananca capul. Cine crede in tot ce misca, pe mine nu ma pacaleste acest mod inert si incert de comunicare.
Am zis eu ceva de Facebook? Sunt enciclopediile online, cu totul altceva. Iar la o simpla cautare pe Google despre Common Carp (specia despre care vorbim) iti spune pe loc: Stiati ca e specie daunatoare? (o pacoste, tradus mot a mot).
Did you know: Common carp are an introduced species throughout most of the world and are generally considered a nuisance?
Si te trimite direct la Encyclopedia of Life, unde ai toate datele despre crap si cum e el vazut mai nou: plague, pest etc. Cu mustatile alea (fara vreo trimitere in alta parte) face ravagii pe fundul apei si de acolo toate relele… Acuma tarile civilizate isi bat capul sa ii transmita crapului un virus, precum tantarilor, ca sa scape de el.
Noroc ca la Bistrita se traieste din amintiri si ce la altii s-a dovedit rau la noi e bun. Poate asa se explica de ce mai gasiti doar crapi, pe ici, pe colo, si niciun clean, mreana sau disparutul lipan. (Pentru ca ar fi fost si in anii ’80 e populare heirupista cu cel mai distructiv peste din cati exista, pe care americanii refuza sa-l manance si il transforma doar in ingrasamant)
D-le RYAN. Cleanul, scobarul etc au disparut din trei mari motiv ;. Cormorani cu miile alungati din toata Europa cu mijloace inteligente au ajuns la noi si au facut prapad, a pescarilor nesportivi care au retinut de-a lungul anilor peste sub dimensiunea legala, si a MHC-urilor si balastierelor in numar foarte mare. Astea au facut ravagii pe fundul apelor, nu CRAPUL.Nu mai trebuie sa mai cautam nici o explicatie ca nu mai gasim. PUNCT.
Aoleu Balane ce minte „alba” ai…cati cormorani ai vazut pe Somes, pe Sieu??
D-le REBREANU. Din respect pt dvs va raspund. Nu vin de la tara desi nu este nici o rusine. Sunt la a treia generatie de Balani sosti in Bistrita din 1939. Sunt nascut in Bistrita pe b-dul INDEPENDENTEI acum 61 de ani, si stau la o casa plina de verdeata si de flori, desi nu e nici un bai si daca as fi stat la BLOC. Am locuit in tinerete 10 ani. Este exact asa cum va scriu. D-vs traiti in lumi paralele exact ca politicienii. Vai de ele ARII PROTEJATE si SIT NATURA 2000. Cand aveti vreme cautati-ma sa va duc in cateva locuri sa vedeti minunatiile din acest SIT. Cateva exemple ;Arinii taiati de pe malul SOMESULUi la NEPOS, rachitile seculare 30buc. incendiate si pregatite pt foc de pe SIEU. Au fost incendiate ca sa se creada ca au fost traznite . Cateva conducte bine mascate care varsa dejectii de la animale tot in SIEU. Lipsa de scari de pesti pe SIEU si BUDAC la podurile rutiere. Zeci de transporturi frauduloase facute cu vola pe furis din albia minora .Sute de cormorani care au invadat apele si care salasluiesc pe balta de la SINTERAG in amonte de podul rutier care vin seara si stau in copacii inalti de pe mal, dar si o comunitate numeroasa la COCIU si COLDAU.Excavari si peisaje selenare , terenuri distruse in lunca SOMESULUi pe zeci de hectare care a dus la disparitia apelor din fantanile oamenilor din COCIU. De altfel in 2012 zeci de cetateni au trimis o plangere guvernului Romaniei in care au descris cu amanunte aceste aspecte inca nerezolvate. Mergeti si uitati-va din masina doar pana la SG. BAI si sa vedeti cum stau pungile ca si globurile agatate in rachiti. Si asta in mod constant in ultimii 20 de ani. Colegii mei dar si inimosul preot RUS din NEPOS au facut nenumarate actiuni de ecologizare care nu au tinut mai mult de o saptamana. In privinta cormoranilor intrebati un pescar pe care il intalniti pe ape. Se vede ca nu aveti nimic in comun cu acest sport de agrement din moment ce imi adresati aceasta intrebare. Mai vreti ? Puteti constata asta si singur cu o conditie. Sa vreti si sa lasati comoditatea stand la taste. Nu cred ca ati parcurs mai multi km pe jos apele decat mine in cei 40 de ani, si mai ales in cei 10 ani de voluntariat la strans gunoaie. SEARA FAINA !!!
Pentru toti care mai spun ca noi suntem buricul EUROPEI. Mergeti pana in Ungaria pe raul TISA si vedeti cum arata o arie protejata. UE trimite anual o sanctiune Romaniei si Ucrainei prin posta de la BRUXELLES prin comisia de mediu din UE, pentru mizerile pe care le arunca in TISA prin afluentii care-i primeste de la noi si de la ei. De altfel ungurii au si montat de cativa ani un dispozitiv de retinere a materialelor(gunoaielor) pe TISA la intrare in tara lor si trimit nota de plata spre aprobare. Mai vreti d-le REBREANU ?
Salutare…nu vreau sa supar sau sa jignesc pe nimeni….problema este in felul următor caci Crapul nu este atat de dăunător cum credeți voi cel mai invaziv si dăunător este Fitofagul pe care care multa lume il confundă cu Crapul Comun….sunt un simplu Pescar din Hunedoara dar momentan locuiesc in Germania si aici la ora actuală învăț pentru permisul de Pescuit caci ma așteaptă 2 examene grele….dragi colegi Pescari va spun cu mâna pe inima ca nu puteti sa pescuiti atat de legal precum comentati mai sus…..nu tin partea nimanui eu daca as fi in locul vostru ma-s bucura enorm ca totusi cineva are bunăvoință si se gândește sa facă ceva si pentru voi așa cum poate printre picaturi…..încă ceva aici eu am Interzis sa Pescuiesc Carasul deci rețineți bine…..mergeti in Județul HD pe Mures si o sa vedeti cat Fitofag este acolo…..eu am vazut pe Mureș exact ca intr-un documentar din america cum săreau Fitofagii cand se speriau…..încă ceva Scobarul…Morunasul si alte Specii de Pesti dispar si din vina noastră la cat de mult ii Braconam…..
Ganditiva bine ca in judetul HD eu nu am mai vazut de ani grei o populare pe râuri cum sa facut la voi….Nu stiu câți dintre voi ar ma supraviețui ca Pescar daca sa-r da in Romania examene pentru Permis sau sa faceti Școală ca in Germania….deci 1 la mana Interzis pescuitul Carasului….2 la mana nu te instalezi cu Cortul unde vrei….3 la mana Interzis pescuitul cu Peste viu…4 la mana nu ai voie cu foc deschis….5 la mana nu tai copac sau crengi sa iti faci loc de pescuit unde doresti deci se protejeaza natura….6 la mana exact ca si pescuitul cu Peste viu nu ai voie cu Juvelnic in apa ca sa ti Peștele viu caci se consideră ca il chinuiți deci pasibili de o amendă mica numai 1000 Euro….7 la mana se pescuieste cu 2+1Bete…..8 la mana maluri interzise Pescuitul pe toată perioada anului sa perioadă determinată pentru a proteja unele soiuri de Pasari…..si multe altele ar fi exemplele incat ar trebuit sa scriu un documentar…..credetima ca eu ma duc pe malul apei la Pescuit cu Scrumiera si Saci menajeri dupa mine…..intrebarea mea este oare cati dintre voi ati face astea sau ati reuși sa supravietuiti ca si Pescari fara a fi sanctionati sau fără a vi se suspenda dreptul de a Pescui pe viață????
Din ce am citit, carasul se hraneste si cu icrele altor pesti, deci nu prea e ok sa dai drumul la cateva tone din acest peste intr-o apa unde ceilalti pesti sunt mai rari.
Stiu ca nu exista crescatorie de clean sau scobar, deci repopularea cu aceste specii este imposibila, dar daca s-ar reduce poluarea si s-ar interzice pescuitul vreo 5 ani, atunci sigur s-ar repopula natural. Parerea mea!
RAZVAN; iti multumesc pt. precizari. Aia da disciplina si pana nu se iau aceste masuri si la noi, pestii vor fi tot mai putini. Cunosc bine ce se intampla in GERMANIA pt. ca si eu am o fata casatorita la voi. Pt. BULACHE; sa sti dragul meu ca si Stiuca isi mananca proprii descendenti cand balta nu are densitatea corespunzatoare de tineret din alte specii. Carasul la fel se deplaseaza in banc cu indivizi intre 20-40-70. bucati. Dupa depunerea icrelor grupurile isi mananca intre ele proprile icre. Dar stai linistit, nu in totalitate. Totul este perfect reglat de mama NATURA si in mediul acvatic. Nu este nici un pericol pt. alte specii sub nici o forma. Pericolul mare este omul nesatul si indisciplinat .
Domnule Bălan, grindele , șofre,boiști,jâdani,porcuț,zlăvoși,de ăștia nimic? Ce bine era când puneam varșa seara in pârâu si dimineata lada era plină, amu nici apa pe parau nu mai este. Bagea bagea…
Undita; nu iti dau dreptate. Este apa in cote normale. Sunt si pesti. La controlul de pe Bistrita facut in urma cu doua zile, colegii au intalnit un pescar cu urmatoarea captura . Un clean de 1.5 kg si 4-5 scobari. Cantitatea prinsa de el ,in total 4,5 kg. Intrebati jandarmii si pe colegul de la AJVPS domnul EMIL. Nu-i bugat 4,5 kg ?Sunt pesti peste tot, trebuie ingrijiti, respectati si nu sa duci acasa ca nesatulul si pe cei sub dimensiunea legala. De noi toti depinde soarta lor.
Dragi bistriteni ,,,va asigur cu toata seriozitatea ca repopularea a fost perfect legala si normala,necesara si ceruta intens de pescari, avem toate avizele necesare ,am anuntat si entitati ale statului care nu era obligatoriu sa o facem,avem un studiu facut de un institut de cercetari pentru piscicultura,,,exista dovezi fizice ca toate lacurile de pe raza judetului au o legatura directa cu Bazinul Somesului Mare, certificate de calitate ,avize veterinare si facturi, mai mult avem obligatia contractuala cu ANPA sa facem repopulari cu specii existente in raurile bistritene , aici incluzand crap si caras,toti membrii AJVPS BN si toate entitatile de control ale statului pot vedea aceste documente la sediul nostrum…in rest va asteptam sa fiti alaturi de noi in activitatile pe care le facem,,,,multumim tuturor care ne-au sustinut financiar in a doua repopulare cu 400 kg crap…
Înainte de toate aceste discuții, aș prefera pentru a atrage membrii, ca AJVPS BN să fie transparent, acest lucru realizându-se în primul rând prin actualizarea site-ului propriu. NU se regăsesc informații cu privire la: zonele de pescuit conform permisului, reciprocitatea cu alte filiale AJVPS, cotizația anuală pentru 2018, taxa/zi pentru cei care au permisul vizat la alte asociații, regulamentul de pescuit județean, alte informații precum cele care apar în presă și care nasc controverse.
În momentul in care AJVPS BN are probleme de comunicare și transparență, aceste discuții or să apară din ce în ce mai des, articolele din ziare nefiind suficiente pentru necesarul de informații. Pentru acestea se pot pune link-uri pe site, dar nu se rezolvă problema.