La lansare au fost prezenţi adjunctul şefului inspectoratului pe linie de ordine şi siguranţă publică, comisar şef Liviu Olariu, şeful Serviciului Rutier, comisar şef Roberto Hasnăş, reprezentanţi ai SAJ în frunte cu directorul medical dr. Călin Ganea, psihologul Ionel Simionca.
În cadrul campaniei vor avea loc acţiuni în trafic, în şcoli, vor fi împărţite pliante, odorizante cu mesaj şi se vor afişa în locuri publice materiale informative. Scopul campaniei este reducerea victimizării prin accidente de circulaţie în care sunt implicaţi conducători auto aflaţii sub influenţa băuturilor alcoolice prin identificarea în trafic a unor astfel de persoane şi sancţionarea lor, reducerea accidentelor cu 2% şi creşterea gradului de informare a populaţiei în acest sens.
Mesajele campaniei sunt ”Riscurile invizibile pot deveni previzibile”, Alcoolemia la volan…grade de risc”, ”Nu risca viaţa ta, viaţa altora”, imaginile reprezentând sticle de alcool învelite în tifon însângerat, alături de chei de maşină pline de sânge.
”Sperăm ca efectele să se vadă în conduita pe drumurile publice. Măsurile concepute sperăm să reducă riscul rutier, să fie mai puţine persoane vătămate şi mai puţine pagube materiale. Vom desfăşura acţiuni în diferite medii sociale, ne propunem să atragem ca parteneri factori din zona educaţiei, preoţi, care pot influenţa conduita şi comportamentul. Nu putem fi indiferenţi la tragediile de pe şosele. Avem experienţe tragice. Acţionăm consecvent şi tematic pe această linie, avem câteva zone predilecte, una dintre ele este Someşului. Avem filtre permanent în Sîngeorz-Băi, Năsăud, Feldru, Nimigea, zona Bârgăului, zone unde au fost probleme. Avem analize pe intervale, ore, anotimpuri şi acţionăm punctual. Cei care consumă alcool produc adevărate tragedii pe drumuri, unii care au alcoolemie pare pot fi adevăraţi criminali care seceră vieţi. Prin această campanie credem că avem şanse să schimbăm ceva în planul mentalităţii. Un filozof chinez spunea că natura ne face egali şi educaţia ne diferenţiază. În acests ens vrem să acţionăm: să educăm. Dacă un 10% sau mai mult dintre participanţii la trafic vor conştientiza riscul în privinţa consumului de alcool, este un câştig”, a declarat comisarul şef Liviu Olariu.
”În România se petrece un carnagiu pe şosele, suntem pe locul 2 în Europa la victimele accidentelor de circulaţie. Valoarea cheltuielilor şi tratamentelor pe trei luni reprezintă necesarul de medicamente pe o lună pentru un spital din România”, a precizat dr. Călin Ganea.
În Bistriţa-Năsăud, în perioada 1 ianuarie 2009-mai 2014 au avut loc 206 evenimente rutiere cu victime în care şoferii implicaţi băuseră (13 persoane decedate, 64 grav rănite, 201 rănite uşor). Anul acesta au fost reţinute 140 de permise. Cele mai multe accidente au avut loc în 2011 (58), iar cele mai puţine în 2013 (14). Cele mai multe accidente au avut loc în luna iulie, 43% în weekend, DN 17 (Dej-Bistriţa-Vatra Dornei) fiind locul unde s-au petrecut majoritatea lor. 64% au avut loc pe timp de noapte, mai precis între orele 19.00-8.00.
Adaugă comentariu