ACTUALIZARE Președintele Klaus Iohannis a obţinut 37,82% din voturi la alegerile din 10 noiembrie, Viorica Dăncilă – 22,26%, Dan Barna – 15,02%, iar Mircea Diaconu – 8,85%, rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale fiind prezentate joi de Biroul Electoral Central.
Conform datelor finale centralizate de Biroul Electoral Central, candidatul susţinut de PNL, Klaus Iohannis, are 37,82% (3.485.292 de voturi), Viorica Dăncilă (PSD) a obţinut 22,26% din sufragii (2.051.725 de voturi), Dan Barna (Alianța USR PLUS) a obţinut un scor electoral de 15,02% (respectiv 1.384.450 voturi), în timp ce Mircea Diaconu (Alianța Un Om) a fost votat de 8,85% dintre alegători (815 201 voturi).
Candidatul PMP Theodor Paleologu a fost votat de 5,72% dintre electori (527 098 voturi), candidatul UDMR Hunor Kelemen are 3,87% (357.014 voturi), candidata PPU-SL Ramona Bruynseeles – 2,65%, (respectiv 244.275 voturi), candidatul independent Alexandru Cumpanaşu – 1,53% (141.316 voturi), în timp ce restul candiaţilor au obţinut scoruri electorare de sub 1%: Viorel Cataramă (Dreapta Liberală) – 0,53% (48.622 voturi), Bogdan Stanoevici (independent) – 0,43% (39.192 voturi), Cătălin Ivan (ADN) – 0,36% (32.787 voturi), Ninel Peia (Neamul Românesc) – 0,34% (30.884 voturi), Sebastian Popescu (Noua Românie) – 0.33% (30.850 voturi), John Banu (Națiunea Română) – 0,30% (27.769 voturi).
Alegătorii care au mers la urne a fost în număr de 9.359.673, reprezentând 51,19% din numărul total al celor înscrişi pe listele electorale. Numărul voturilor valabil exprimate a fost de 9.216.517, ceea ce înseamnă 98,47% din numărul voturilor exprimate, în timp ce 142.961 de voturi (1,53% din numărul voturilor exprimate) au fost nule. De asemenea, 25.319 alegători au votat prin corespondenţă.
Cel de-al doilea tur de scrutin, în care vor intra primii doi candidaţi clasaţi, Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, va avea loc în 24 noiembrie.
Vineri 15 noiembrie, de la ora 00:00, începe campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor, din data de 24 noiembrie, aceasta urmând a se încheia sâmbătă, 23 noiembrie 2019, ora 7:00.
Potrivit legii, al doilea tur de scrutin are loc în aceleași secții de votare și circumscripții electorale, sub conducerea operațiunilor electorale de către aceleași birouri electorale și pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur.
La secțiile de votare din străinătate, se votează pe durata a trei zile, conform următorului program: vineri, 22 noiembrie, între orele 12:00 – 21:00; sâmbătă, 23 noiembrie, între orele 7:00 – 21:00; duminică, 24 noiembrie, între orele 7:00 – 21.00. În toate cele trei zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.
Alegătorii din țară pot afla la ce secție de votare sunt arondați accesând www.registrulelectoral.ro.
Votarea în țară are loc duminică, 24 noiembrie, între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.
Alegătorii din țară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar. Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
În țară, cetățenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială, pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.
Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „Votat”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.
Daca partidele de centru -dreapta in frunte cu PNL nu isi nominalizeaza un singur candidat pt. Primaria B-ta vor pierde lamentabil scaunul de primar in favoarea Psd-ului. Aceste alegeri nu sunt neaparat o izbanda pt. dreapta romaneasca. Este doar o victorie de etapa. Din nou tinerii cu varste intre 18- 24 de ani au dezamagit. Adica 1 milion douasute de mii de tineri care trebuiau sa voteze pt. prima data in viata lor , daca o faceau Viorica Dancila era astazi istorie. Din pacate acest segment important doreste sa emigreze in scurt timp si de aici lipsa de interes pt. tara. USR-PLUS si-a facut un calcul gresit mizand pe DIASPORA care in fapt a votat masiv cu IOHANNIS ceea ce a fost de asteptat daca sti o leaca de politichie .Nucleul dur al PSD format din pensionari, asistati, bugetari vor defila inca la multe alegeri in aceasta tara pt. ca le convine tare bine primitul de gratis dar si avantajele de a lucra la stat.Si acest nucleu dur chiar voteaza constincios. Asa ca dragi tineri nu ati fost la inaltime deloc !
diaspora a votat cu un presedinte las !!!!!!!!!!!!!!! care se teme de o confruntare!!! cum ii reprezinta el -pe cei din diaspora daca se teme sa dea ochii cu contracandidatulul lui! la intrebarea ce ati facut DVs. in 5 ani nu va putea sa raspunda!!! fiindca in afara de vacanta, vacnta, vacanta, plimbari la Sibiu si urlat la tv sa distrugem PSD…..nu a facut nimic….da nimic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Un penal cu dosare penale despre care intr-o confruntare nu va putea raspunde cu un adevar, despre situatii de fals in declaratii…etc!!!!!!!!!!!!!
USR-Plus nu vă panicați – la aceste alegeri s-a votat un candidat, un nume.
Aștept cu nerăbdare sondajul IMAS pentru Europa FM, și rezultatele la întrebarea “Dacă ar avea lic Alegeri Parlamentare astăzi, cu ce PARTID (nu persoană) ați vota?
USR-PLUS e cu 7-8 procente peste Barna!
Nu știu dacă o să merg să votez în turul 2 la Prezidențiale. Mă mai gândesc. Nu îmi face plăcere să pun ștampila nici pe Dăncilă și nici pe Johannis.
In ce ma priveste , in primul tur am votat cu DAN BARNA. Normal ca regret ca nu il vad pe locul doi. Mi-am facut un calcul sa sprijin cele doua partide de DREAPTA si normal ca in turul doi pun stampila cu putere pe KLAUS IOHANNIS . Stiam din start ca presedintele-i spulbera pe toti in primul tur deci am trimis votul meu ca un ajutor USR-ului. Insa marele semn de intrebare ramane la localele din 2020. Daca partidele isi mai pastreaza aroganta si se imbata cu apa rece si se cred grozave prezentandu-si fiecare cate un candidat subtire sa stiti fratilor ca va trage o mama de dus PSD-ul de vorbiti singuri ca la balamuc. Dupa trei sondaje serioase pe mun. si in judet pe la primarii daca nu puneti de o coalitie serioasa o sa luati praful de pe toba. Aici ma adresez in special USR-PLUS, PMP, Partidul VERDE si PER.In mod special ma intereseaza pe ce maini dati primaria Bta. VERZII vor pregati din timp invitatia de a avea niste intalniri comune dar si conferinte comune in vazul tuturor in care sa incercam sa marsam impreuna. Cine va respinge asa ceva o sa isi asume o mare gresala si dezamagire a propriului electorat.
Decizia de a intra sau nu la Guvernare a unui partid nu este ușoară.
Indiferent de ce faci iese rău.
Știu un partid care a primit 7,5% din voturi acum 4 ani. A INTRAT la guvernare și la alegerile de anul acesta au luat doar 2,3% din voturi!
Exemplul opus este cel al unui partid care avea 21,1% acum patru ani. NU Au intrat la guvernare, iar anul acesta au avut un scor de doar 8,7%
Nicicum nu e bine!
Cicicare, este prima dată când sunt de acord cu tine.
Constat că Institutele de Sondare a Ppiniei Publice; IMAS și CURS au avut dreptate când l-au cotat pe Dan Barna la 14% în lunile Septembrie și Octombrie.
Nu am crezut nici o clipă că va lua mai puțin de 19%.
Am avut o stare de disconfort la aflarea rezultatelor!
Am dormit prost noaptea, m-a durut capul etc.
Sunt dezamăgit!