Actualitate

Aleşii locali, pe baricade. S-au duelat pentru centură şi au îngropat securea la o cupă de şampanie

Au sărit scântei şi la ultima şedinţă a Consiliului Local Bistriţa din 2013, una extraordinară, subiectul disputelor fiind plângerile prealabile formulate de unii cetăţeni care au cerut înlăturarea din Planul Urbanistic General a traseului variantei ocolitoare. Pacea s-a instaurat la un pahar de şampanie, pe holul Primăriei, unde aleşii locali şi-au făcut urări de An Nou. (FOTO)

Dacă în 31 decembrie 2012, la ultima şedinţă a Consiliului Local, aleşii au decis mărirea taxelor şi impozitelor locale, în penultima zi a anului 2013 aleşii locali au aprobat schema ajutorului de minimis în vederea scutirii de la plata obligaţiilor fiscale pentru întreprinderile din Bistriţa, măsuri pentru stimularea încasării impozitelor, taxelor, chiriilor şi redevenţelor datorate bugetului local de către persoanele fizice în 2014, dar şi planul de acţiune pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole. Numai proiectul privind aprobarea prelungirii duratei contractelor de închiriere încheiate cu unele asociaţii şi fundaţii nu a întrunit suficiente voturi pentru a fi adoptat. La ultima şedinţă a CL din 2013 n-a lipsit niciun consilier.

1 cl 30 dec 2 cl 30 dec 3 cl 30 dec 4 cl 30 dec

Discuţiile s-au încins la ”diverse”, unde au fost dezbătute o serie de plângeri prealabile formulate de cetăţeni care au solicitat eliminarea traseului variantei ocolitoare Bistriţa Sud din cuprinsul Planului Urbanistic General şi Regulamentului Local de Urbanism. După ce câteva plângeri au fost respinse, a venit rândul celei formulate de consilierul local PER Maxim Gagea, Mariana Nacu şi Silivan Crăciun, care a fost discutată şi în şedinţa din 18 decembrie. Atunci scorul a fost 10-8 pentru menţinerea hotărârii Consiliului Local, fiind nevoie de minim 11 voturi favorabile.

Gheorghe Tuţă (PDL): ”Asupra acestei plângeri CL s-a pronunţat deja, nu văd rostul reintroducerii ei pe ordinea de zi. Revenirea la această plângere este un abuz, încalcă prevederile legale. Remarc şi că nu s-a mai întâmplat ca o plângere depusă în 30 decembrie să fie soluţionată în aceeaşi zi, e ceva unicat în administraţia publică”

Maxim Gagea (PER): ”Plângerea a fost iniţiată şi de mine, în calitate de cetăţean, nu pentru interese personale. N-o să accept să văd exproprieri, case demolate pentru nimic, acel drum nu va ocoli nimic, poate doar ştrandul. Oricum, vom apela la instanţă. PUG are elemente ilegale, cum este acest traseu de centură ce nu aduce nimic nou, poate doar interesele oculte ale unora. La şedinţa recedentă s-a votat, 10 voturi pentru, 8 împotrivă, deci menţinerea PUG nu a trecut”

Sorin Hangan (PNL), preşedinte de şedinţă: ”Discuţiile pe această temă sunt interminabile, niciodată n-o să găsim o variantă ca să nu lezăm nicio persoană. Am votat pentru centură deşi va trece la 70 de metri de casa mea. Nu-mi convine, dar dacă aş fi fost împotrivă aş fi fost subiectiv, m-aş fi opus dezvoltării oraşului”

Primarul Ovidiu Creţu: ”Nu mai repet ce înseamnă această variantă ocolitoare, chiar dacă domnul Gagea m-a provocat. Consiliul Local trebuie, atunci când apar probleme, să reia discuţiile şi să ajungă la concluzii benefice pentru cât mai mulţi cetăţeni. Asta am jurat cu toţii. E adevărat, nu-i putem mulţumi pe toţi, cu cât obiectivul e mai mare şi mai important cu atât sunt mai mulţi nemulţumiţi şi mai vehemenţi. S-a încercat forţarea mâinii Consiliului Local printr-un vot care apoi să fie folosit în instanţă, că s-ar fi răzgândit Consiliul Local. Nu e normal să se profite de absenţa de la şedinţa trecută a unor colegi şi să întoarcem situaţia. Nu sunt lucruri ilegale, ci imorale”

Camelia Tabără (PSD): ”Este vorba de o plângere făcută de un coleg care nici măcar n-ar avea dreptul să participe la şedinţă, darămite să mai şi voteze. Instanţa va hotărî pe toate problemele puse”

Alin Seserman (PDL): ”Nu ne puneţi în cârcă faptul că am fi speculat o situaţie. Şi dacă erau toţi consilierii, tot aşa votam”

Floare Gaftone, secretarul municipiului: ”Prin votul din şedinţa precedentă, 10-8, nu înseamnă că hotărârea privind aprobarea PUG a fost revocată”

Maxim Gagea (PER): ”Nu mă simt vinovat, nu mă simt profitor fiindcă n-au fost toţi consilierii atunci”

Alexandru Toniuc (PER): ”Nu văd încrâncenarea de a revota o plângere care a fost votată deja. Rediscutând şi trimiţând apoi către instanţă două hotărâri, arătăm că nu suntem serioşi. Împingem lucrurile prea departe şi nu e cazul”

Ovidiu Creţu: ”N-avem voie să rediscutăm un lucru? E dreptul meu de a propune rediscutarea unui punct sensibil”

Gheorghe Tuţă (PDL): ”Care dintre decizii va fi trimisă petenţilor, cea de atunci sau cea de acum?”

Floare Gaftone: ”Răspunsul va cuprinde ambele voturi date în plen”

Ovidiu Creţu: ”Trebuie să avem o logică, răspunsul la o plângere impune automat reconsiderarea celor care contravin”

Cu 12 voturi pentru şi 8 împotrivă, a fost menţinută hotărârea Consiliului Local de aprobare a PUG.

Sorin Hangan (PNL): ”Să îngropăm securea războiului, se apropie Anul Nou”

Ovidiu Creţu: ”Sunt sigur că ne vom vedea în judecată, e dreptul fiecăruia. Ar fi culmea să lăsăm să treacă nişte decizii care apoi să fie folosite împotriva unor hotărâri importante ale CL. Trebuie să privim lucrurile omeneşte, ne luptăm pe plan profesional sau politic, pe baricade, dar să nu uităm că avem familii, că suntem oameni”

Primarul le-a urat tuturor un An Nou îmbelşugat şi i-a invitat pe hol să ciocnească un pahar cu şampanie. ”Tot ce vă doriţi să se împlinească, în afară de voturi”, le-a spus Creţu celor din opoziţie.

Constantin Rus (PSD) a făcut şi el urări, amintind că mai mereu înaintea marilor sărbători au fost şedinţe extraordinare ale Consiliului Local. ”Dacă nu reprogramaţi şedinţa din 23 decembrie, când, iar lucru unicat, puterea a amânat şedinţa pentru că nu avea majoritate, nu eram acum aici”, a replicat Gheorghe Tuţă.

Primarul Ovidiu Creţu, viceprimarii Ioan Peteleu şi George Avram, secretarul municipiului Floare Gaftone şi aleşii locali au închinat apoi câte o cupă de şampanie şi şi-au urat ”La mulţi ani”.

Mai multe fotografii, pe pagina noastră de Facebook!

5 cl 30 dec 6 cl 30 dec 7 cl 30 dec 8 cl 30 dec

5 comentarii

  • De ce aleșii locali nu spun adevarul si mint continuu. O sa se dărâme centura aceasta pe toată incrncenarea lor.
    Dar ca de obicei, acei care decid nu mai răspund de urmările deciziilor pe care le iau.
    Cu ce girează hotărârile lor, pentru ca au jurat.
    Doresc sa aud sau sa vad pe unul care va spune : dacă ceea ce am propus nu va avea rezultate, eu ……….

    • nu ai sa vezi asta niciodata in Romania . de cind astept eu legea raspunderii celor spuse sau promise in campaniile electorale. ar fi un pas mare , dar tare ma tem ca nu va fi propusa niciodata. de ce ?? traim aici in Romania si corb la corb nu-si scot ochii.

  • DE ACORD CU CEEA CE SPUNETI. DIN PACATE NOI AI VOTAM.
    CE LEGE A RASPUNDERII, CA EI NU FASPUND DE NIMIC.
    CU EXECEPTIA CAZURILOR PENALE.
    CAND VOR FI VOTATI PE BAZA RASPUNDERII SI NU A PROMISIUNILOR SE VA SCHIMBA TREABA. CA SA PROMITI FARA SA RASPUNZI ESTE FFFFFFF USOR.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.