Potrivit unui comunicat dat publicităţii de LSRS, dintre cei peste 200 de concurenţi înscrişi, 44 au trecut de prima etapă a jurizării pentru a intra în finala competiţiei astfel: câte cinci tineri pentru categoriile Studentul Român al Anului în America de Nord – nivel universitar şi nivel post-universitar; Studentul Român al Anului pe Alte Continente; Studentul Român Erasmus al Anului şi Studentul Anului în România, câte 6 tineri pentru categoriile Studentul Român al Anului în Europa – nivel universitar şi nivel post-universitar, şi nu în ultimul rând şapte tineri pentru categoria Premiul Special în Arte.
Unul dintre aceşti tineri eminenţi – Alexandra Jimborean – este finalistă la categoria Studentul Român al Anului în Europa-nivel postuniversitar şi provine din judeţul nostrum. Alexandra Jimborean este din Bistriţa şi studiază informatica la Uppsala University.
„Totul este număr,” spunea Pitagora, iar acest mister fascinant a provocat-o şi pe Alexandra. Astfel, a urmat facultatea de matematică şi informatică din Cluj, pe care a absolvit-o cu 10, ca şefă de promoţie. A început apoi să numere reuşitele în diplome, medalii, publicaţii purtând cu sine legendele Transilvaniei în Austria, Linz, unde a urmat un program de master internaţional şi unde a trăit bucuria iernilor pe schi în inima Alpilor. Mai apoi în Strasbourg, Franţa, a urmat studiile doctorale beneficiind de o bursă oferită de Guvernul francez, greu accesibilă persoanelor străine. Rezultatele şi performanţele i-au fost recunoscute în diverse conferinţe internaţionale de top, precum şi de Google, prin bursa de excelenţă Google Anita Borg. Acum este post-doctorandă la Uppsala University, Suedia, şi luptă în competiţii de proiecte cu specialişti în informatică din toată lumea, predă studenţilor şi le mărturiseşte că acel frumos pământ viking seamănă mult cu ţara sa natală, România”, se arată într-un comunicat al LSRS.
Premierea studenţilor va avea loc, conform tradiţiei, în cadrul Galei Studenţilor Români din Străinătate, ce se va desfăşura şi de această dată la Palatul Parlamentului. La eveniment sunt aşteptaţi aproximativ 1000 de studenţi şi tineri profesionişti, personalităţi din mediul academic şi sectorul public, din mediul de afaceri şi cel neguvernamental.
Adaugă comentariu