Acest festival are o istorie de 31 de ani, fiind înfiinţat de maestrul Ilarion Ionescu Galaţi, iar cel care a câştigat prima ediţie (1985) este şi organizatorul actual, profesorul Liviu Georgescu, unul dintre cei zece dascăli din „Liga profesorilor excepţionali”.
Scopul festivalului este de a oferi tinerei şcoli de chitară clasică din România posibilitatea de a studia cu cei mai importanţi maeştri internaţionali ai momentului, de a audia instrumentişti de valoare ai marilor scene de concert precum şi de a se compara cu şcolile de tradiţie ale genului din toată lumea.
Festivalul a cuprins două secţiuni de concurs: concurs internaţional (peste 18 ani) şi concurs internaţional al tinerilor chitarişti, care a cuprins trei categorii de vârstă: A (7-10 ani); B (10-13 ani); C (14-17 ani).
Bistriţa a fost reprezentată de Alexandru Grecu, care a participat la două categorii de vârstă. A obţinut locul I la categoria B din 17 concurenţi, iar la categoria C (14-17 ani) a obţinut premiul special din 28 de concurenţi.
Au participat concurenţi din: Chile, Italia, Belarus, Bulgaria, Franţa, Anglia, Germania.
Alexandru Grecu este elev al Liceului de muzică ”Tudor Jarda”, sub îndrumarea profesorului Valentin Pop.
În perioada concursului s-au desfăşurat si cursuri de măiestrie (masterclass), la care Alexandru Grecu a primit aprecieri de la mari maeştri ai chitarei clasice: Judicael Perroy – Franţa, Gerhard Reichenbach – Germania, Rossen Balkanski – Bulgaria, Natalia Lipnitskaya – Belarus şi Cătălin Ştefan Pătraşcu, Alexandru Grecu fiind recompensat cu diploma de masterclass.
În cadrul festivalului au mai avut loc şi recitaluri la Casinoul Sinaia, prezentare de instrumente susţinută de maestrul lutier Constantin Dumitru şi concertul „Gala Concert – Five a clock” desfăşurat la Sala Regatului din Castelul Peleş.
Bravo Alexandru şi mult succes în continuare. Avem nevoie de talente care să reprezinte Bistriţa în ţară şi im lume.