Politică

Alexandru Toniuc: Primarul Ovidiu Creţu este preocupat să ne mântuiască pe toţi

Preşedintele PER Bistriţa-Năsăud, consilierul local Alexandru Toniuc, a declarat că primarul Ovidiu Creţu ”vrea să ne facă părtaşi” la construirea unui ”eşec arhitectural şi urbanistic şi mega eşec cultural”, Catedrala Mântuirii Neamului, prin alocarea de fonduri de la buget şi că, personal, nu vrea să aibă nimic de-a face cu adoptarea unei asemenea decizii ”pe lângă lege”.

”Am auzit de intenţiile domnului primar de a aloca prin bugetul pe 2014 o sumă importantă (nr. – 200.000 de lei) pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Mi se pare că această propunere ne dă măsura exactă a distanţei noastre faţă de Europa şi lumea civilizată, şi nu vorbesc de distanţă în spaţiu, ci de distanţă în timp, şi ea e de aproximativ 500 de ani. Catedrala Sf. Petru a fost construită începând cu 1506, iar mecanismul de finanţare era unul similar, al vânzării de indulgenţe. Pentru mântuirea credincioşilor, Papa vindea indulgenţe în schimbul unor contribuţii la finanţarea bisericii. Urmarea o ştiţi: în 1517 Martin Luther a publicat 95 de teze împotriva acestei modalităţi de finanţare. Acum ni se propune să participăm la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, iar domnul primar spunea că nu e vorba doar de mântuirea bucureştenilor, ci a tuturor românilor, şi că tot ce se întâmplă pe pământ are legătură cu Bistriţa. Domnul primar este preocupat să ne mântuiască pe toţi prin această contribuţie la construirea aşa-zisei Catedrale a Mântuirii Neamului, pentru că de fapt e o Catedrală Patriarhală, a afirmat Toniuc într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că aceasta este ”o modalitate colectivistă de a mântui neamul”: ”Condiţiile sunt îndoielnice, Patriarhul Daniel, în acea scrisoare în care solicită o contribuţie se adresează Consiliilor Judeţene, nu am auzit de adrese către primării. Primăria face anual alocări către cultele religioase, conform legii. Acum ne mântuim cu judeţul, cu municipiul, prin decizia şefului de judeţ sau municipiu. Nu vreau să am nimic de-a face cu adoptarea unei asemenea decizii pe lângă lege, cu totul nejustificată. Catedrala Sf. Petru s-a construit în 120 de ani, Catedrala Patriarhală are dimensiuni similare. Sagrada Familia din Barcelona a început să fie construită în 1882, iar pentru finalizarea ei nu plăteşte Guvernul, finanţarea vine din donaţii private şi din încasări din bilete. Dacă orice pe pământ are legătură cu Bistriţa, atunci de ce să nu ne propunem să construim un turn din cele 18 ale acestei capodopere a culturii mondiale, Sagrada Familia. N-o să avem bani pentru turnul cel mare, dar poate putem realiza turnul care e dedicat Apostolului Andrei”.

Toniuc a precizat că Ordinul Arhitecţilor din România s-a disociat de această construcţie, ”considerată un eşec arhitectural şi urbanistic şi un mega eşec cultural la care primarul Bistriţei ţine neapărat să ne facă părtaşi prin alocări de la buget”: ”Dacă dumnealui crede că în felul acesta ne vom mântui, îi respect sentimentele, dar nu cred că este corect în ceea ce priveşte priorităţile la alocările de la buget”.

8 comentarii

  • Perfect de acord cu semnatarul acestei declaratii! De fapt este o ciudatenie sa aloci sume exorbitante pentru o constructie de asemenea dimensiuni doar pentru a avea o „Casa a Poporului” alta decat a facut Ceuasescu si la fel de inutila si megalomanica! Poate ca acei bani faceau mult mai mult bine in aceste vremuri daca erau investiti in alte domenii…

  • Nu inteleg de ce se doreste construirea acestei catedrale acuma,pe criza asta?Biserica e milenara si asa va fi si in viitor,astfel incat isi poate permite sa amane acest proiect cu,sa zicem,20-30 de ani cand poate va fi o alta situatie economica in tara.Sa ia exemplul Guvernului care are planificata constructia anumitor autostrazi dupa 2020.

  • daca simt nevoia sa fie mantuiti, n-au decat sa plateasca din banii lor, nu si din ai mei. Eu nu vreau sa ma mantuiasca si consider josnic sa ne considere vinovati de niste pacate de care vor sa ne absolve in grup. Sa se mantuiasca pe ei, niste Pacatosi cu P mare, pe mine una sa ma lase asa cum sunt. Pana si denumirea unui asemenea lacas, pe mine una ma scandalizeaza. Pe langa sensul de iertatre a pacatelor, Dex include si sensul de a termina, de a se sfarsi, de a muri. Cred ca asta vor de fapt, o constructie care sa ateste disparitia acestui neam! Cine sprijina asa ceva, n-are decat sa o faca, dar nu si in numele meu. Banii cu care eu cotizez, sa se foloseasca pentru educatie, pentru medicina, pentru dezvoltare, nu pentru involutie cu orice pret.

  • ma vad silit din nou sa postez cam acelsi lucru pe care l-am facut si ieri, nu de alta, dar am impresia ca ovidiu cretu, acest adevarat Gaudi al Bistritei nu stie inca aceste „faradelegi” .

    In 2010 (!!!!!) adica in urma cu 4 ani, in Romania erau 18.300 de biserici şi doar 4.700 de şcoli generale şi 425 de spitale.
    Tot in România, în ultimii 15 ani, s-a inaugurat câte o biserica nouă la fiecare două zile, nota de plată fiind achitată, într-o măsură semnificativă, de bugetul de stat sau de către bugetele locale. În România, în aceeaşi perioadă, din cauza unui buget insuficient alocat Ministerului Educaţiei, s-au desfiinţat peste 21.000 de unităţi de învăţămînt – echivalent cu dispariţia a patru şcoli în fiecare zi a fiecărui an!
    Tot in Romania se doreşte extinderea bazei de impozitare, drept urmare sunt taxate medicamentele, pensiile, tichetele de creşă şi de masă. În Romania, cu toate că se doreşte extinderea bazei de impozitare, cultele religioase, deşi oferă servicii numeroase şi diverse, depăşind cu mult oficierea regulată a slujbei, îşi desfăşoară în voie activităţile lucrative, iar sume importante scapă de fiscalizare şi alimentează economia subterană. TREZITI-VA OAMENI BUNI !!! DESCHIDETI IN SFARSIT OCHII !!! GUVERNUL SI BISERICA SUNT MANA IN MANA PENTRU CA… O MANA SPALA PE ALTA !!! BISTRITENI, TREZITI-VAAAAAAAAA !!!!!!!!!!!!

  • PROSTIA SE CONSERVA FOARTE BINE CU AGHIASMA SI INCHINACIUNI LA ICOANE !
    La ce sunt bune atatea scoli ?
    Doar sa strice de cap tineretul ?
    Nu este nevoie de stiinta si cultura, de oameni luminati !
    Iata care este POLITICA DE STAT A NEOCOMUNISTILOR de azi !

  • M-am întrebat de multe ori: ce face Biserica de nu e pe placul unora? Ce rău fac icoanele dacă sunt aşezate pe pereţii sălilor de clasă din şcoli? De ce se răstesc unii cu o furie inimaginabilă când li se spune că în oraşul lor se va construi o biserică? De ce protestează atunci când află că în capitala lor, în sfârşit, după două mii de ani de creştinism se construieşte o catedrală? Oare milanezii sunt supăraţi pe domul lor? Oare cei din Barcelona şi-ar transforma Sagrada Familia în cămin de bătrâni?
    Desigur, şirul întrebărilor ar putea continua: de ce în România construcţia de biserici e văzută scumpă, iar cea de stadioane e chilipr? De ce procesiunile şi închinările la moaşte sunt demodate, iar paradele gay dovadă de normalitate şi modernitate? Cu ce le greşeşte Biserica?
    Răspunsul nu poate fi desigur, decât unul singur: vocea Bisericii nu este din lumea aceasta şi oridecâte ori acest glas se va face auzit, se produce tulburare. Oridecâte ori Biserica va încerca să-şi prezinte mărturia sa, va avea parte de reacţii dure din partea stăpânirii acestei lumi.

  • BUNULE CRESTIN….Ai impresia ca TONIUC si familia sa nu sunt buni crestini ?Diferenta este una singura. El este un crestin mult mai evoluat si nu unul de turma.Cred ca intelegi nuanta.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.