Conform proiectului care va fi supus dezbaterii Consiliului Local, asociaţiile de proprietari au obligaţia de încheia contracte de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie cu Direcţia de Administrare a Domeniului Public – Serviciul Deratizare, Dezinsecţie, Dezinfecţie pentru a asigura combaterea şi stingerea focarelor de rozătoare şi insecte purtătoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort din părţile comune si a subsolurilor clădirilor, iar în cazul asociaţiilor de proprietari care nu au încheiate contracte se instituie taxa specială de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie, în cuantum de 170 de lei/scară de bloc/an.
”Propunerea vizează eficientizarea activităţii de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie pe raza municipiului Bistriţa. Din păcate, activitatea de salubrizare nu cuprinde în momentul de faţă în totalitate, părţile comune şi a subsolurilor clădirilor blocurilor şi ansamblurilor de locuinţe, pentru a asigură combaterea şi stingerea focarelor de rozătoare şi insecte purtătoare de maladii transmisibile generatoare de disconfort din părţile comune şi a subsolurilor clădirilor. Prin hotărârile CL prin care se înfiinţează serviciul DDD în cadrul DSP şi se aprobă Regulamentul de Organizare şi funcţionare a serviciului nu se impune tuturor utilizatorilor încheierea de contracte, arătându-se doar că cetăţenii au obligaţia de a asigura combaterea şi stingerea focarelor şi că acest lucru trebuie să se realizeze în condiţiile Regulamentului. În practică, din cele peste 800 de asociaţii de locatari mai puţin de jumătate încheie contracte pentru serviciile de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie. În aceste condiţii, este evident că eficienţa serviciului nu poate fi una satisfăcătoare. Pentru a exemplifica voi da doar exemplul blocului în care locuiesc. Un bloc cu două scări, cu utilităţi comune, situat la mai puţin de 15 metri de un alt bloc paralel cu două scări. Din patru asociaţii de locatari, doar una a apelat în cursul anului trecut la serviciile de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie. Nu a fost nicio surpriză în aceste condiţii că şobolanii au circulat şi circulă şi acum liberi în subsoluri, pe holuri şi în canalele pentru utilităţi până la etajele superioare ale blocurilor şi ţânţarii au fost o prezenţă din primăvară până în iarnă. Nu s-a putut face mai mult decât invitarea uneia dintre asociaţiile de locatari pentru semnarea unui contract pentru serviciile DDD. În lipsa unei acţiuni care să vizeze în mod organizat şi programatic întregul ansamblu, rezultatele activităţii vor fi însă şi pe viitor nesatisfăcătoare”, explică Alexandru Toniuc.
Consilierul municipal PER crede că instituirea taxei speciale de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie va duce la creşterea calităţii serviciilor în combaterea eficientă a rozătoarelor şi insectelor purtătoare de maladii transmisibile şi generatoare de disconfort, asigurându-se asfel condiţii normale de trăi cetăţenilor.
Mai aveti multe taxe in tolba domnule !!??? …
La categoria daunatori trebuie sa adaugam si ciorile!!!
Este foarte clar ca seviciile administratiei publice lasa de dorit in mai multe domenii. Unde straluceste este betonarea, schimbarea culorilor de floare la spatiu public, evenimente, chefuri si distractie. La tematici mai banale, neatractive ca si aceasta nu prea pune nimeni efort. Si nu cred ca se va rezolva cu mai multi bani. Sigur se va rezolva ceva la urmatorele alegeri locale daca reuseste vreunb candidat se puncteze pe partea cresteri eficientiei in adminsitratie.
sa citeasca Ordin 82/2015
Imi doresc de la Cons. Locali ca administratia sa incheie un contract cu o firma specializata in domeniul FITO – SANITAR pt. combaterea bolilor arborilor de aliniament din oras. De f. mult timp nimeni nu mai face aceasta operatiune. Studiati putin aspectul frunzelor de la TEI, dupa 15 iunie.
Esti destept tare tu mai Toniuc . Tu in loc sa vii cu proiecte care tin de ecologism inventezi noi taxe . Ai cazut pe trepte si te-ai lovit la cap ? La anul , numarul ecologistilor din CL va fi ZERO . Mi se pare corect .
Numărul consilierilor ecologiști poate să fie în continuare doi, cu o condiție : fără Toniuc, cel vândut lui Crețu!
l-am votat in pana mea
acuma ma gandesc ca am facut o prostie
Eu zic sa te mai gandesti o data si, daca vrei putem sa discutam despre proiect. Sigur ca as fi putut sa fac si eu figuratie politica si sa tin discursuri fara continut pe teme de politica generala ca majoritatea colegilor din consiliu.. Prefer insa sa adresez chestiuni concrete pe care le-am observat in exercitiul mandatului. Asa mi se pare corect. Observ insa ca lumea cunoaste foarte putin cadrul de reglementare a multor chestiuni de care se lovesc cotidian si nici nu e obisnuita cu o alta abordare decat cea politicianista. Si atunci orice initiativa este intampinata cu suspiciune iar problemele sunt in continuare ignorate. nu ne place nici starea de fapt, nici sa facem ceva ca sa schimbam lucrurile, nici daca cineva face ceva sa le schimbe.
Conform legii salubrizarii din Romania, serviciul de deratizare si dezinsectie trebuie platit de „utilizator”.Trebuie stabilit daca serviciu este in gestiune directa sau e delegat. Stabilite taxe sau facuta licitatie. In cazul DDD-ului la Bistrita serviciul e asigurat in mod direct de primarie care nici nu face treaba, nici nu lasa pe altii. Si asta pentru ca:1 nu au toate scarile contracte, 2 nu are voie nimeni in afara de primarie sa presteze, 3 nu au suficient personal pentru ca nu au contracte.
Proiectul meu vizeaza doar condominiile. Adica ansamblurile de locuinte colective. Conform legii si a HCL adoptate inca de acum 9 ani proprietarii sunt obligati sa asigure combaterea şi stingerea focarelor de rozătoare şi insecte purtătoare de maladii transmisibile. Acest lucru insa nu se intampla. Am considerat ca cel putin in cazul locuintelor colective, blocuri, autoritatea locala trebuie sa actioneze mai hotarat in sensul aplicarii legii si regulamentelor existente. Nu cred ca e normal ca din cauza dezinteresului unora, altii sa aibe de suferit din cauza rozatoarelor sau tantarilor. In cazul ca locuiti la casa, ce faceti, e treaba exclusiv a dumneavoastra.
Putin inaintea proiectului de fata am avut o alta initiativa privind abrogarea taxei pentru oficierea casatoriilor. Anularea taxei respective ar permite unei tinere familii sa plateasca taxa pentru deratizare si dezinsectie timp de 24 de ani!!! Asta in conditiile in care taxa DDD e in jur de 5lei/familie/an iar taxa de casatorie 120 de lei 🙂
Domnule Toniuc, este interesant cum toate initiativele alesilor se refera exclusiv la cum sa mai scoata un ban din buzunarul cetatenilor. M-as bucura daca ati fi primul care ati avea o initiativa legislativa care sa aduca un ban in buzunarul cetatenilor. Ma tem insa ca dorinta mea se loveste de o chestiune ceva mai adanca si mai perversa si anume „putinta”, putinta celor care muncesc din greu sa mai inventeze cate o taxa.
Putinta din pacate nu e pe toate drumurile si nu numai atat dar se obtine tare greu. Daca va ganditi cumva ca putinta poate fi cumparata vreau sa va anunt cu parere de rau ca NU.
Invatam pe vremuri la scoala despre „fumarit” (pentru informarea dumneavoastra fumarit = taxa pe fumul care iesea pe cosul unei case). Nu cumva cu acest gen de „initiative legislative” ne aduceti inapoi in istorie?
Dezinsectia si deratizarea se platesc de utilizator atunci cad utilizatorul apeleaza la acest serviciu. Care este problema dumneavoastra? Doriti ca cetatenii sa plateasca taxa de dezinsectie si deratizare pentru ca dezinsectia si deratizarea sa nu se mai faca iar operatorii sa traiasca bine mersi din aceasta taxa?
NICI SA NU VA GANDITI.
Dezinsectia si deratizarea in spatiile publice este datoria primariilor ca de acea se numesc gospodari.
Propun ca toti ceui care citesc aceste comentarii sa formeze un front comun si sa se experimenteze in lupta contra celor fara putinta de a gandi logic, impotriva celor care pervertesc tot ce ating, impotriva initiatorilor de legi si reguli fara sens, impotriva celor care ne fac viata din ce in ce mai grea.
Si nu trebuies cautati prea mult caci s-au adunat deja, mai toti, intr-un singur loc pe care-l stiti cu totii foarte bine.
Da , asa este . toti politicienii se gindesc doar cum sa se inbuibe ei ca sa mai bage taxe si impozite. Daca ar fi vointa politica si consens intre partide pe tema bunastarii poporului(ceea ce nu e si nici nu cred sa fie cazul),nici nu ar fi greu:
1.cursul euro/leu dus catre 3 ron
2.nivelul salariilor sa urce catre 2000
si uite asa am ajunge si noi la salarii minime de 700 de euro
grecii pe care lumea ai huiduie asa au facut. dar cu politicienii de astazi ……gen Toniuc [de ex]…..cam greu.
la noi la asociatie se plateste deratizare tot la 3 luni cate 10 lei de apt.cam mult, (apa platim in plus in fiecare luna/apt. cum ca ar fi pierderi nu poate verifica cineva activitatea acestei asociatii de pe I.Minulescu ) cred ca ar fi bine sa fie o taxa pt. tot orasul si mai mica/an.