Două din patru proiecte inițiate de Alexandru Toniuc și aflate pe ordinea de zi a ședinței CL Bistrița din 23 iulie au fost aprobate: instituirea taxei speciale de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie şi stabilirea cuantumului acesteia (15 voturi pentru) și înființarea Grădinii Botanice ”Prodan – Gubesch – Porcius” pe un teren de 30 ha în Wonderland (13 voturi pentru, proiect inițiat alături de Camelia Tabără).
A fost ultima prezență a lui Toniuc în CL în calitate de consilier municipal PER, el urmând să preia în 1 august postul de director executiv la Direcţia de Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean. De altfel, la finalul ședinței, Toniuc i-a predat mandatul de consilier local lui Bogdan Iclenzan, supleant pe lista PER. Bogdan Iclenzan s-a născut în 1972 la Satu Mare și este director de vânzări și marketing la SC Teraglass.
Proiectul privind aprobarea modificărilor Regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată din Bistriţa a fost retras și va fi discutat într-o ședință viitoare, iar cel de abrogare a Hotărârii Consiliului Local nr.36/1993 privind stabilirea taxei speciale pentru oficierea căsătoriilor în zilele de sâmbătă şi sărbători legale a fost respins.
Alte două proiecte inițiate de Toniuc se află în dezbatere publică și vor fi analizate în CL în luna august: aprobarea extinderii intravilanului municipiului Bistriţa în vederea amenajării Parcului Recreativ Codrişor și înlocuirea învelitorilor din azbociment ale construcţiilor de pe raza teritorială a municipiului Bistriţa cu învelitori din alte materiale.
Instituirea taxei speciale de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie şi stabilirea cuantumului acesteia
Asociaţiile de proprietari au obligaţia de încheia contracte de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie cu Direcţia de Administrare a Domeniului Public – Serviciul Deratizare, Dezinsecţie, Dezinfecţie pentru a asigura combaterea şi stingerea focarelor de rozătoare şi insecte purtătoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort din părţile comune si a subsolurilor clădirilor, iar în cazul asociaţiilor de proprietari care nu au încheiate contracte se instituie taxa specială de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie, în cuantum de 170 de lei/scară de bloc/an.
”Din păcate, activitatea de salubrizare nu cuprinde în momentul de faţă în totalitate, părţile comune şi a subsolurilor clădirilor blocurilor şi ansamblurilor de locuinţe, pentru a asigură combaterea şi stingerea focarelor de rozătoare şi insecte purtătoare de maladii transmisibile generatoare de disconfort din părţile comune şi a subsolurilor clădirilor. În practică, din cele peste 800 de asociaţii de locatari mai puţin de jumătate încheie contracte pentru serviciile de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie. Pentru a exemplifica voi da doar exemplul blocului în care locuiesc. Un bloc cu două scări, cu utilităţi comune, situat la mai puţin de 15 metri de un alt bloc paralel cu două scări. Din patru asociaţii de locatari, doar una a apelat în cursul anului trecut la serviciile de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie. Nu a fost nicio surpriză în aceste condiţii că şobolanii au circulat şi circulă şi acum liberi în subsoluri, pe holuri şi în canalele pentru utilităţi până la etajele superioare ale blocurilor şi ţânţarii au fost o prezenţă din primăvară până în iarnă”, a explicat Alexandru Toniuc.
Înfiinţarea Grădinii Botanice „Prodan – Gubesch – Porcius” pe terenul în suprafaţa de 30 ha, proprietatea publică a municipalităţii, aflat în perimetrul Complexului Sportiv Polivalent Wonderland
”Considerăm că în zona respectivă se poate aloca cu uşurinţă o suprafaţă de teren de 30 ha pentru a fi amenajată, în timp, o grădină botanică, care ar contribui la creşterea atractivităţii complexului”, spun iniţiatorii.
cum protejeaza aceste biete….animale…
sunteti penibili astia ce au dat minus mai sus….
hotararea e buna…..ecologistul nu e ECOLOGIST!
Gradina botanica din Cluj se intinde pe 14 hectare. Noi vrem sa o facem pe 30.
Sesizati ridicolul situatiei??