Actualitate

A alimentat la o pompă din Bistriţa şi a văzut cu ochii lui cum e furat. Ce are de gând să facă şoferul

Un şofer din Bistriţa care a alimentat miercuri seara la o benzinărie din oraş a văzut cu ochii lui cum compania îi mai mulţi bani din buzunare decât costă carburantul. Bărbatul a făcut o fotografie cu telefonul mobil cu care s-a prezentat la casă, dar angajaţii nu au avut nicio reacţie. Ca urmare, a postat fotografia pe Facebook şi a spus că e decis să ia legătura cu un avocat ca să acţioneze în judecată compania.

„Am alimentat, iar în momentul în care m-am uitat la pompă, am văzut că, în loc de 4,96 de lei cât costa litrul de benzină, mi-au fost încasaţi 5 lei. M-am prezentat la casă şi le-am arătat fotografia, dar nu au avut nicio reacţie. Voi face testul şi cu un motor diesel. Nu mi se pare corect, voi lua legătura cu un avocat”, a declarat şoferul pentru Timp Online.

În 15 septembrie a intrat în vigoare acciza crescută la carburanți, însă benzina și motorina s-au scumpit deja de când Ministerul Finanțelor a anunțat proiectul și până în acest moment. Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, prețul benzinei a crescut de la 4,579 lei pe litru, cât era în 31 iulie, la 4,688 lei pe litru, cât arată raportarea de luni, 11 septembrie, ultima disponibilă. La motorină, creșterea este de la 4,529 lei pe litru la 4,658 lei pe litru. Scumpirea vine în contextul în care dolarul a scăzut față de leu, de la 3,8873 în 31 iulie la 3,8657 lei, cât arăta cursul de joi.

Guvernul a decis în 30 august creșterea în două etape a accizelor la carburanți, mai întâi în 15 septembrie și apoi în 1 octombrie. Practic, Guvernul reintroduce acciza suplimentară de 7 eurocenți pe litru, care a fost în vigoare din aprilie 2014 până în decembrie 2016. Aceasta a fost eliminată la finele anului trecut, la pachet cu taxa pe stâlp de 1% din valoarea activelor. Concomitent, cota generală de TVA a scăzut de la 20% la 19%. Toate aceste scăderi de taxe au fost stabilite încă din 2015, odată cu aprobarea noului Cod Fiscal. Numai că Guvernul s-a trezit între timp că veniturile la buget nu sunt îndeajuns de mari ca să acopere toate promisiunile electorale. Astfel, autoritățile au luat mai multe măsuri pentru a echilibra deficitul bugetar. Cea mai importantă este reintroducerea acestei accize, în două faze. Per total, creșterea accizelor se traduce cu o majorare de preț de 40 de bani pe litru, astfel că după 1 octombrie nu vom mai vedea carburanți sub 5 lei litrul.

Pe de altă parte, atât premierul Mihai Tudose, cât și ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, au dat de mai multe ori vina pe companiile petroliere, pe motiv că nu ar fi ieftinit carburanții suficient de mult după scăderea taxelor de la începutul anului.

„Acel beneficiu nu s-a regăsit în impozitul pe profit. Creşterea consumului trebuia să se vadă în creşterea profitului, dar nu a fost cazul. Am introdus acciza pentru a corecta toată această situaţie, nu pentru că nu aveam bani la buget. Aici însă vreau să adaug faptul că în ultimii trei ani am tot dat facilităţi: scăderea CAS, scăderea TVA, am eliminat taxa pe stâlp, am micşorat impozitul pe dividende la 5%. Iată, am scutit de impozitul pe venit în Cercetare, măsura este deja în vigoare. Am mărit salariile şi pensiile. Nu poţi să pui în balanţă toate aceste măsuri cu acciza. TVA de 18% se va aplica de la 1 ianuarie 2019”, declara în urmă cu câteva zile ministrul Ionuț Mișa.

Prețurile fără taxe ale carburanților sunt cu puțin peste media europeană, după cum a confimat chiar și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, într-un interviu pentru Libertatea. Per total, însă, cu tot cu taxe, prețurile din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, dar asta pentru că România are taxe mai mici decât restul.

16 comentarii

  • si ce ai putea sa faci nene cu 4 bani ?
    de 2 bani eventual îti cumperi un primar, cu restul de 2 bani nu cred ca îti iei si prefect, ala cred ca e un pic mai scump.

    • 4 bani ,la cati alimenteaza ,la cate statii in cate zile,ani,se aduna frate.4 bani ,dar sant bani mei ce au mai ramas din cat imi fura si statul de la mine

    • 4 bani /litru x 45 l rezervor(plinul) =180 bani sau 1,8 lei x 1500 masini= 2700 lei x 30 zile=81000 lei x 365 zile =29569000 lei.

  • Te rog sa postezi si bonul fiscal pentru conformitate. De 5 lei ai alimentat exact 1.0081 litri, doar ca pompa afiseaza primele 2 zecimale, mai exact 1.00 litri , fara cei 0.0081.

    Imparte 5 lei la 4.96 pretul si matematic ar trebui sa ai 1.0081.

    Posteaza si bonul pentru conformitate.

    • Asa e. Pe bon se vede exact. La pompă e cu 2 zecimale, iar pe bon e cu mult mai multe zecimale. Eu zic să nu se mai facă aiurea comentarii fără a se vedea realitatea. Adevarat

    • Esti sigur ca OMV nu și-ar permite sa fure, eu te contrazic, ei au distrus un combinat, pentru a duce fier și inoxul sa îl vândă în port în Constanța

  • nu e vb de 4 bani e vorba de FURT..toti ne fura…KAUFLAND, LIDL, Benzinariile, chiar si alte magazine….iar daca le spui spun ca esti OBRAZNIC de tie mai mare rusinea fata de cel cu care esti insotit de exemplu eram cu niste musafir la LIDL si spune tipa ca s-a gresit erau ficatei 5.79 la raft si am luat mai multe tavite, incasarea s-a facut cu 5.89 le-am spus si mi-au reprosat ca sunt mereu obraznic sa imi cada fata nu alta, dupa ce cumpar in fiecare sambata de 150 lei sau chiar mai mult!
    asa si dnul de ce sa se lase furat ca suntem noi prosti si ne lasam?
    ar trebui sa il sprijinim cu totii sau pe oricare altul care vrea s afaca ceva!

  • Cred ca sunt necesare cateva clarificari :
    Afisajul digital e limitat la o precizie de 2 zecimale. Asta inseamna ca daca tu alimentezi cu 1.002 litri ( probabil masurabil de catre senzorul din pompa) afisajul iti va indica 1.00 litri.
    In cazul de fata, situatia este foarte simpla : domnul a alimentat cu 1.008 litri, ceea ce costa exact 5 lei.

    Datorita limitarii afisajului, acesta a aratat 1.00 litri. Asadar, nu e niciun furt. E pur si simplu o limitare hardware / software.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.