Turist în Bistriţa-Năsăud
Am fost până la Colibiţa şi mă gândeam cum ar reacţiona sau cum ar recepta ce se petrece un om obişnuit care întâmplător sau nu ajunge în acest loc. Un turist român. Pot sa vă spun că dacă o să mergeţi în Budacu de Jos, în centrul comunei există pe o distanţă de 2-3 km cel puţin 7-8 semnalizări a unei mici biserici de care au auzit foarte putini bistriţeni, iar până acum n-am auzit pe nimeni să o fi vizitat. Şi nu e vorba de o plăcuţă, ci de nişte panouri foarte vizibile. Colibiţa este semnalizată la fel ca şi Rusu Bârgăului, pe o plăcuţă albastră care se confundă cu cele rutiere obişnuite. De la ieşirea de pe DN 17 până la lac drumul este medieval. Pe ultimele sute de metri. Din loc în loc bucăţi de piatră sunt desprinse din stâncă, unele ajungând pe partea carosabilă şi te gândeşti serios că oricând poate cădea un bolovan pe maşina ta.
Am ajuns în zona cabanelor şi am oprit maşina pentru o plimbare. După câteva minute am coborât pe un drum care părea că este unul public, fiind deschis şi era o distanţă mare până la lac. În momentul în care băiatul a pus mâna pe o piatră să se joace, am auzit pe cineva răcnind de pe un deal, cu o bere în mână şi învârtind mici, să nu aruncăm pietre în lac. M-am uitat la el, era destul de departe şi am decis să mai stau un pic, timp în care răcnetul a apărut din nou şi, mai mult, persoana a venit spre noi ameninţător. S-a oprit totuşi la câţiva metri de noi, răcnind în continuare că el a adus piatra acolo şi dacă vrem să aruncăm cu pietre în lac să le aducem în plasă de acasă. I-am spus că piatra a fost din lac. Era a lacului, nu a lui. În fine, am plecat de acolo, fiindcă putea sa degenereze discuţia. Practic este imposibil pentru cineva care apare la Colibiţa să cunoască regulile de acolo; nu poţi şti ce e permis şi ce nu este. Oricum, ce se întâmplă acolo cu locurile publice este un abuz tolerat de politicieni. Probabil că politicienii care au proprietăţi acolo menţin această stare de fapt. Starea de nedezvoltare. Starea de neputinţă a autorităţilor şi a complicităţii acestora cu ilegalităţile.
Am ajuns la unul din restaurantele cunoscute. La fel ca şi alţii care între timp au ajuns acolo, am dorit să rămânem pe terasă fiindcă era plăcut afară. Au început să aducă mese, scaune şi toate celelalte fără a avea zâmbetul pe buze. Am stat foarte mult până a fost luată comanda şi observând că doamna este în vârstă şi cam nepregătită am spus de două ori ce vrem. Mâncarea a fost bună, dar a greşit comanda, a revenit de doua ori să ne spună ca nu au suc de care am cerut. Din două feluri de bere care erau în meniu doar una aveau. Am coborât şi am mers spre un loc unde indicatorul arăta că poţi să cumperi păstrăv. Am mers şi când am ajuns am aflat că poţi cumpăra păstrăv dacă îl mănânci acolo. Am venit acasă.
Colibiţa este cel mai frumos loc din judeţ, cred eu, dar încă nu s-a clarificat după atâţia zeci de ani ce se vrea acolo. Cred că în loc de sutele de cabane goale mai bine ar fi trei hoteluri pline şi servicii de calitate. Văd că turismul este tema preferata a multora, iar laudele curg pe toate canalele când vreun parlamentar mai face câte o declaraţie faţă de subiectul respectiv. Care mai de care vrea să-şi lege numele de nu ştiu ce obiectiv. Foarte mulţi şi-au luat rolul de a dezvolta turismul în judeţ. Majoritatea sunt necalificaţi în domeniu. Ca în marketing sau PR, mulţi se autointitulează specialişti în domeniu. Am avut doi colegi de cameră în facultate, care erau la turism-servicii la UBB şi cinci ani plus încă unul pe urmă s-au specializat pe domeniul respectiv, însă fac multă economie de cuvinte atunci când îi întrebi ce este de făcut legat de domeniu. Pentru că aici nu există formule, şabloane. Sunt zone şi zone, oraşe cu specific aparte, cadru natural şi multe altele care trebuie studiate atent.
Am adăugat şi o poză, dacă tot se fac simpozioane pe tema pădurii. Pe câteva sute de metri, chiar înainte de a ajunge la lac, pădurea a fost rasă complet.
Am citit strategia judeţului pe turism şi pot să spun că e varză. În loc să ştim cam ce este de făcut în perioada următoare, în strategie sunt trecute sute de propuneri. Practic dezvoltăm turismul în fiecare sat, însă în următoarele secole. Înşiruiri de propuneri, înfiinţare de puncte turistice la Dumitra, Tiha Bârgăului sau Măgura Ilvei. Mai mare inepţie e greu de găsit. Doar cei din Romuli. Vă imaginaţi pe cineva să meargă până la Romuli să se documenteze pe tema turismului? Înţeleg că mai sunt vreo douăzeci în judeţ. Primarii ăştia sunt geniali. Hai să zicem că unul la Salva şi unul la Ilva Mică ţinând cont de legăturile rutiere şi zonele respective, se putea face informare. Dar un birou de turism la Primărie nu un bloc de beton cu angajaţi şi cheltuieli de materiale, servicii şi întreţinere. Am văzut tot felul de proiecte măreţe cu drumul lânii, al vinului, trasee peste trasee şi pârtii de schi în foarte multe locaţii. Facem tot, ce să o mai întindem.
Dar oare ce s-ar întâmpla dacă toţi parlamentarii judeţului, la aprobarea bugetului, în loc să facă mii de amendamente pentru a da bani la biserici, ar cere bani pentru asfaltarea drumului din Bistriţa Bârgăului până la lac? Să facă drumul şi să reglementeze domeniul public la lac. Că după aceea s-ar face multe lucruri de către firme, asociaţii, fără a se mai chinui autorităţile să facă turism. Eu sunt sigur de asta.
Alin Seserman, consilier municipal PDL
Domnule Seserman, din pacate, aveti dreptate, in sensul ca foarte multe lucruri sunt trecute doar pe hartie, fara insa a avea acoperire practica, inclusiv in strategia judetului. Legat de „brambureala” din informatiile turistice, nu pot fi acuzati primarii pentru ca ei au dorit sa „absoarba” banii europeni dupa cum au fost instruiti s-o faca. Centru de Informare Turistica se poate? Aia facem! Turismul, conteaza? Esentialul este sa vina banii si sa bifam proiecte. Eficienta utilizarii banilor europeni nu a interesat si nu intereseaza pe nimeni. Ar insemna bataie de cap, proceduri speciale, inovativitate, evaluari mai „complicate”, etc. E tare trist, dar asta este Romanica de azi…..
Interesant ca ati sezisat ceva care eu am sezisat prima data in 1994. De atunci serviiccile la restaurante nici in oras au devenit mai bune cu unele exceptii. Ce adica turismul si infrastrcutura la Colibita se datoreza tuturor partidelor si a securistiilor comunisti care de la un partid la altul au calatorit in acest timp. Cel mai responzabil ar fi primaria de care apartine zona. Ei si in prezent stralucesc prin absenta unui cod urbanistic care ar trebuie se interzice garduri care obstructioneaza vizibilitatea de la drum principal spre lac, ei trebuia sa NU emite autorizatii de contructie pentru monstruzitati ca si cum a construit francezul cu cladire asta albastra sau Corutiu care nestingerit poluaza lacul cu barca cu motor sau casoui asta ultramodern si prea inalt de vreun bogatasi afacerist in ferestre, din pacat foarte vizibil de pe terasa Arinisului.
Mai ales ma mira faptul ca zona de protectie nu este respectat nicarieri si unele garduri au ultimul stilp chiar si in apa. Da, ma rog, sintem in Romanica.
Alo domnu Seserman- santeti un new-entry in politica si nu stim noi alegatorii?
Poate doar a fost prima data la lacul Colibitei si nu a vazut cind partidul de care din pacate face parte era la guvernare si renovase o bucata de drum care culmea din nou este distrus. Lucrare de mantuiala?
Dar oricum ma bucur de fiecare politician care se trezeste din somn in realitate. Bine ati venit dnl. Seserman 🙂
Indiferent ce partid sau politruc ar fi la putere, ar trebui sa vada si sa duca la bun sfirsit proiectul initial al lui Ceasca. Acesta prevedea un drum asfaltat si iluminat care inconjura lacul. Pacat ca acest domn nu a facut poze si la hotelul ramas in paragina. Oare mai sunt necesare inca trei hoteluri si un drum care sa inconjoare lacul ?
Pt remember: nu e treaba Consiliului Local Bistrita sa rezolve problema asta. Avem atatia care au in responsabilitate chestiunea asta si au fost si inaintea lor altii. Dar o idee buna pot sa o promovez. Nu garantez ca sunt ascultat.
Poate mai luati legatura cu colegi de trib din CJ, ca acollo se pare aveti ceva capete care au capacitate de a promova o idee mai departe. O poteca sau un drum pentru biciclisti cu locuri de camping imprejurul lacului ar fi minunat si ar salva si acesul si zona de protectie…
Pe partea opusa drumului principal se si gasesc terenuri potrivite proiectului la preturi normale. Chiar mie mi sa oferit ceva cu 70000 Eur cu cabana mare si teren cred ca vreo 3000mp, numai bun pentru un inceput.
Poate aflați domnule Seserman cine a umplut țara cu panouri indicatoare spre locuri nevizitabile, și ne veți spune și nouă.
Multumim VASILE LABA!
Dl Seserman,
Raspunsul dvoastra este tipic politicianului roman.Desigur ca astfel de raspunsuri au niste cauze certe.Majoritatea politicienilor (unii va spun politruci si stiu ei de ce) nu traiti in realitate,studiile sant de regula ” facultatea de politologie” care te invata ce?? -discurs,imagine,manipulare,deci nimic din ce are nevoie alegatorul.Nu te poti forma ca politician adevarat daca in viata nu ai depins de o munca adevarata si folositoare ( sa faci ceva,sa sadesti o samanta,sa o ingrijesti,sa culegi fructul,sa il vinzi,sa incasezi banii din care sa intretii familia,sa cumperi tablouri,sa incepi un nou ciclu).
Bistritaonline-sa mai publicati constatarile unor politicieni,asa o sa inteleaga mai multa lume ce si cine sant-niste oameni care tot timpul vor sa faca.CE?
Domnule linul, am prins ca elev si student perioada cand s-a muncit pe rupte la tara. Provin dintr-o familie care asta a facut o viata intreaga si am primit lectii bune. Daca nu pot sa spun ca politolog ce am de spus atunci o sa spun c1a economist. Iar in 15 ani in care am parcurs toate etapele in mediul privat ma califica sa spun una alta. Stiu ca usor sa administrezi banii altora. N-am avut privilegiul sa stau bine merci pe o functie unde banii de salarii si de intretinere vin oricum de la stat. Acolo se merge si pe pierdere. Nu a fost cazul. Eu nu sunt specialist in turism si nu m-am lansat ca multi altii in a spune ca stiu exact ce trebuie facut. Am urmarit in toti acesti ani pe cei care si-au asumat chestiunea asta si constat ca sunt pe langa subiect. Sa stiti ca si la politologie inveti multe lucruri folositoare. Va recomand cate ceva ce merita aprofundat.
la fel e si la tihuta, drumuri proaste
Nu vă necăjiţi, se rezolvă ele singure lucrurile!
Alin, pe langa infrastructura, care este asa cum o stim cu totii, exista cateva probleme reale, greu de rezolvat fara colaborarea ambelor parti, administratie si oamenii din turism. In ultimul an, am lucrat la mai multe proiecte turistice legate de Colibita, așa ca pot sa spun, ca vorbesc oarecum in cunoștință de cauza. Suntem de acord cu toții ca avem o locatie, cu un potențial turistic enorm, la doar 40 km de Bistrita. Ca orice loc din Romania, Colibita are problemele ei, dar oricum am privi-o, din punct de vedere turistic, atrage mai multi vizitatori decat alte locuri cu infrastructura mult mai buna. Daca o comparam de exemplu, cu Sangeorz Bai, Colibita conduce detasat. Oamenii care au investit in turism la Colibita, s-au plans ceva mult mai putin, decat cei din Sangeorz si au mers inainte, asa cum s-au priceput, dar au progresat. Investesc, au inceput sa se organizeze, sa-si perfectioneze serviciile, pas cu pas. Asta chiar daca autoritatea locala de acolo, face tot ce se poate, pentru a-i sabota. iar asta, Alin draga, este in bucataria voastra, pentru ca primarul din Bistrita Bargaului este membru al partidului tau, dar asta este o alta poveste. Problema de baza la Colibita este lipsa personalului calificat, pe toate pozitiile, cum bine ai sesizat. Pentru a pregati personal in turism, este nevoie de timp si resurse, iar daca produsele invatamantului in acest domeniu sunt ca si inexistente, va fi greu de atins nivelul de calitate pe care și-l doreste un turist exigent, asa cun este cel bistritean. In rest, ceilalti vizitatori se simt foarte bine, revin la Colibita si in foarte multe cazuri aduc și alți vizitatori. Daca oamenii normali vad doar partea plina a paharului, majoritatea „liderilor de opinie”, foarte multi dintre ei din politică, vad doar raul. Pentru ca in general, raul vinde. Sunt momente in care ma gandesc, ca nu prea meritam, un loc atat de frumos cum este Colibita.
Buna tuturor, an special domnului Seserman. Pot sa va spun ca am copilarit prin acea zona si acest loc este minunat. Vorbind despre turism la Colibita este foarte usor sa ”palavragim” cum ca unele proiecte ar fi de mare folos ansa daca vrem sa revenim la realitate ea e crunta datorita faptului ca acele proiecte despre care vorbim nu se vor elibera decat daca ”contribuim” unor persoane sus puse si an procent ”substantial”. Majoritatea cabanelor sau vilelor de acolo apartin unor oameni influenti iar daca cineva ar ancerca sa promoveze acolo ar fi imediat ampiedicati pentru ca ar ”zdruncina” linistea de care dispun. Cealalta parte a lacului e ramasa an special doar pentru accesul masinilor de teren 4×4. Din cate stiu Primaria Bistrita Birgaului ancearca sa se ocupe de ameliorarea acelui drum ansa fondurile nu vin cum ar trebui, de ce oare ???, pai datorita faptului ca acele persoane despre care vorbeam mai anainte vor liniste iar anumite investitii cred eu ca ar deranja linistea locului. Vorbind despre lac, acesta anca nu stie nimeni al caruia e ramas an custodie, de aceea toate barcile cu motor se plimba an voie ansa acele persoane se cred mai presus decat legea, fac ce vor ei, ar fi de mare ajutor interventia mediului ca sa interzica accesul barcilor cu motor ansa cei de la conducere trebuie sa se ”certe” cu ”prietenii” lor. Mita sau ”spaga” va ramane un munte de ne-clintit an tara noastra, ar trebui sa ne gandim mai antai cum putem darama acest munte si mai apoi sa ne punem pe afaceri, dezvoltare, infrastructura. E trist ca de fapt acei ”turisti” sant oameni ca si mine care au plecat din aceasta tara frumoasa si bogata spre locuri arride, umede, iar cand ne antoarcem spre aceste locuri frumoase si pline de viata antalnim oameni care nu anceteaza sa ne alunge anapoi de unde am venit.