În ultimii patru ani, Primăria Bistriţa a amenajat un număr de aproximativ 6.000 de parcări de reşedinţă. Sigur majoritatea acestor locuri de parcare au existat şi înainte, Primăriei Bistriţa revenindu-i sarcina de a spori numărul de parcări ca fiind o necesitate şi de a interveni cu privire la repararea sau trasarea lor, altele au fost nou create în special prin lărgirea carosabilului.
Anual, cetăţenii municipiului plătesc un abonament pentru închirierea parcărilor de reşedinţă, în valoare de 120 de lei. În momentul de faţă municipalitatea e pe cale de a încheia acest proces de atribuire de parcări, urmând ca pe viitor să asigure o întreţinere a lor. Practic cu banii încasaţi din închirierea acestor parcări Primăria a reabilitat actualele parcări, iar altele noi au fost create în aceşti ani. În felul acesta consider că această etapă s-a încheiat, iar municipalitatea trebuie să se ocupe în continuare cu întreţinerea în condiţii normale a acestor spaţii publice.
Cred că o diminuarea a acestei taxe de închiriere este firească la această etapă, urmând ca întreţinerea parcărilor să se facă în baza unei sume mai reduse. În ultimii ani taxele şi impozitele în oraşul Bistriţa au avut o evoluţie în creştere. De asemenea impozitele, asigurările pe maşini au crescut semnificativ şi asemenea costurile de întreţinere a maşinilor au crescut destul de mult. Dacă avem în vedere intenţia Guvernului României de a creşte acciza la carburant, putem trage concluzia că utilizarea maşinilor devine extrem de costisitoare.
Având în vedere cele prezentate mai sus, propun diminuarea taxei de închiriere pentru locurile de parcare rezidenţiale din municipiul Bistriţa la o valoare de 30 de lei/an pentru persoanele fizice şi 150 de lei/an pentru persoanele juridice. Sumele anual încasate vor fi utilizate pentru întreţinerea şi amenajarea parcărilor rezidenţiale aferente blocurilor de locuinţe.
Alin Seserman, consilier local PDL
Eu platesc taxa de 300 de lei/an pentru ca e masina firmei. Placuta pusa de Primarie e rupta, nu se mai distring liniile, nu s-a mai facut absolut nimic de cand parcarea a fost inaugurata. Este vorba despre cea de pe strada Trandafirilor din spatele blocului 25 de pe Decebal. Am solicitat celor de la Patrimoniu, la plata abonamentului, sa faca ceva, dar nu s-a intamplat absolut nimic. Asta ca sa nu spun ca vin la ora 18 de la birou si gasesc locul de parcare ocupat pentru ca, deh, suntem europeni intr-o tara europeana si intr-un oras european!
Suntem singurul oraș unde este restricționat accesul masinilor de 3,5t, dar primăria ia bani din închirierea spaților de parcare pentru firme pe domeniul public. Firmele ar fi normal să aibă loc de parcare proprietate privată, nu să facă concurență proprietarilor de locuințe, posesori de autovehicole.