”Nu ştiu dacă Ovidiu Creţu a fost în pieţele de legume-fructe, în Decebal sau în altă parte. Nu ştiu dacă e la curent cu legislaţia care face precizări clare faţă de organizarea pieţelor agricole, faţă de producători”, a scris pe Facebook consilierul municipal PNL Alin Seserman.
El a adăugat: ”Aş vrea să ştiu de la cine cumpăr roşiile. Aş vrea să ştiu unde are grădina. Am impresia că unii vând tone de legume, dar nu au teren nici pentru un strat de ceapă. Toţi trebuie să aibă la vedere o plăcuţă cu numele, prenumele, numărul autorizaţiei, a certificatului de producător, cine l-a eliberat. Pe urmă să vedem dacă datele acestea corespund cu realitatea. Domnii primari, de obicei, eliberează orice adeverinţe pentru un vot. Cred că trebuie făcut un pas înainte. Micul producător aproape că nu are nicio şansă în faţa ofensivei hipermarketurilor, iar pe deasupra trebuie să înfrunte şi mafia din pieţe. Ce să facă tanti Florica din Cociu în faţa unor şmecheri care an de an ocupă mesele din piaţă. Pe mine nu mă deranjează comercianţii, dar vreau să ştiu care e producător şi care e comerciant. Vreau să ştiu de la cine cumpăr. Nu mai punem la socoteală că vara le este foarte cald şi cireşele în câteva ore nu mai par proaspete, iar iarna le este foarte frig. Într-o piaţă precum cea din Decebal e nevoie de o piaţă de tip mall, civilizat, cu temperatură adecvată, cu un circuit pentru aprovizionare şi altele. Sau nu e prioritate. Nu cunosc pe nimeni în oraş care nu mănâncă zilnic”.
foarte corect…
Prioritate este NEWARLANDUL.
super tare …
Aline, oare nu voi (opozitia/PNL) strigati ca Guvernul Ponta omoara taranii prin impunerea certificatelor de producatori? Daca tot spui ca vrei ca cineva sa-i apere pe „bietii” tarani de bau-bau-l numit „hypermarket” , pai pentru asta e nevoie de acel certificat, care elimina intermediarii fara pamant, asa cum spui tu. Acum intelegi de ce-mi venea sa dau la rate cand v-am vazut cu cata inversunare ati atacat acel proiect de lege. Ia uite, ca e nevoie si de asa ceva.
Eu n-am spus că vreau să fie eliminat cineva. Comercianții au drepturi ca oricine, pot vinde ce doresc. Eu am spus ca vreau să știu proveniența produselor. „Intermediarii” sunt oameni liberi și ei. Despre chestiunea cu zarva cu legea, e prima dată când aud asta
Nu de putine ori ecologistii bistriteni au cerut reanfiintarea targului de la Viisoara, ca urmare a nemultumirii oamenilor care s-au plâns că nu mai au unde să-şi vândă produsele şi nici de unde cumpăra cereale. Ar trebui revenit cu aceasta propunere pe ordinea de zi a CL, cu atat mai mult cu cat desfiinţarea târgului, si transformarea lui intr-un fel de zonă de agrement, numita Heidenfeld si care sta mai mult goală decât utilizată, a fost o prostie. Cu atat mai mult acum cand exista mai multe scene in aer liber construite in ultimii ani la Bistrita si anume pe Pietonal, in targul de la Viisoara, la Pădurea Schullerwald, ceea ce demonstreaza ca primarul Cretu nu are simtul masurii. Asadar, ar trebui insistat cel putin pentru înfiinţarea unei pieţe agroindustriale la Viişoara .
Pe de alta parte, a existat si sugestia reluarii „Bulgiului Anual” la Bistrita care in 2013 ar fi ajuns la a 660-a editie. Dupa cum se stie, la anul 1353 orasul Bistrita a primit din partea regelui ungariei Ludovic de Anjou, dreptul de a organiza anual in luna august targul de 15 zile cunoscut in partea locului sub numele de BULGIUL si care s-a tinut aproape fara intrerupere pana prin anii 1970. De aceea, cel putin acum ar merita sa fie reluata traditia organizarii BULGIULUI ANUAL de 15 zile in a doua parte a lunii august , evident adaptat la zilele noastre. Un astfel de targ ar putea aduce beneficii de ordin economic, cultural, turistic intr-un oras care si asa nu se bucura de prea multe evenimente. Sa nu uitam ca Bulgiul Anual era renumit si prin balurile ce se organizau la Bistrita cu acest prilej. Avand si exemplul de la AGRARIA, 2015 organizat la Jucu, poate totusi anul acesta va fi reluat BULGIUL ANUAL- targ de vara, in locatia Oborului de la Viisoara (Heidenfeld), incepand cu 15 august, iar acest lucru s-ar putea face impreuna cu camera de comert si cu directia agricola, care ar putea sa initieze si o expozitie de masini si utilaje agricole. Aceste standuri expozitionale ar putea fi organizate inafara perimetrului pietei, bunaoara in incinta poligonului auto din vecinatate. Ar fi un bun prilej si pentru hotelurile din oras sa beneficieze de o ocupare mai consistenta. Fara indoiala si Cultura Bistriteana ar putea fi beneficiara a organizarii BULGIULUI ANUAL, prin includerea in programul celor 15 zile a unor manifestari culturale traditionale.
S-a modificat legislatia in domeniu, nu mai e asa usor sa vinzi marfa in piata daca nu esti producator.. Daca unii o mai fac si acum, atunci e pe baza de complicitate cu sefii pietelor care, apropo Aline, sunt aceiasi de pe vremea primarului PDL-ist V. Moldovan…
Iar constructia unei piete tip Mall, mi se pare ca a fost ideea de campanie a lui Ungur pe cand era langa DD.. Greu de realizat fara bani, nici pe parteneriat privat nu merge, ca nu-s bani si interes…
Aline, tanti Florica din Cociu , nu este venita la piata din Bistrita inca…Se cer atestate de producator plus chitantiere la producatori.Tot pe ei pica magareata, tot ei vor fi amendati ptr. ca nu au timp sa_si faca actele ,spre deosebire de intermediari care au timp…doar nu au nimic altceva de facut. Poroblema se putea rezolva mult mai simplu. Se luau in masina de catre ANAF sau alta institutie 2,3 intemediari cu certificate de producator, se verificau la primaria emitenta, se verificau suprafetele si culturile, iar daca acestea nu erau sa se fi dat amenzi usturatoare atat primariei cat si intemediarului.Garantez ca in maxim o luna eram scapati de ei.Cum facem diferenta intre ei? …simplu uitativa la mainile lor…
Mai nou, minunatii fruntasi politicii au un fix cu „pasii”. Oare cand vor face si ultimul „pas ” si sa ne lase?
D-le RELU, vad ca sunteti bine documentat. Propunerea cu reinfintarea pietei agro Viisoara dar si a unei piete volante cu produse strict ECO in PIATA MICA ( PIETISOR) imi apartine si am propus-o de doua ori in CL. Primarul o. cretu, ne-a refuzat categoric propunerile facute pe bugetul orasului pe anii 2014- 2015. Atata timp cat dansul este primar, si in special daca va mai castiga un mandat( DOAMNE FERI ) aceste deziderate ale noastre si a f. multor bistriteni, nu se vor adeveri.