Actualitate Social

Alin Uhlmann Uşeriu: Via Maria Theresia, dovada maturităţii la care a ajuns Tăşuleasa Social

Preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, Alin Uhlmann Uşeriu, a precizat că proiectul ”Via Maria Theresia”, care a vizat reabilitarea drumului istoric din Munţii Călimani pe o distanţă de 42,195 km, inaugurat cu un maraton, a fost unul solicitant, pe care nu multe organizaţii din ţară l-ar fi putut duce la bun sfârşit.

Tăşuleasa Social a organizat în week-end-ul trecut prima ediţie a Maratonului ”Via Maria Theresia”,  cu participarea a peste 200 de maratonişti, semi-maratonişti şi biciclişti şi a sute de susţinători pe parcursul traseului. Prin acest eveniment sportiv s-a inaugurat poteca tematică Via Maria Theresia, reamenajată de asociaţia Tăşuleasa Social cu sprijinul partenerului său, Raiffeisen Bank.

AICI puteţi vedea rezultatele, iar AICI o galerie foto.

Maratonul ”Via Maria Theresia” este parte integrantă a proiectului cu acelaşi nume – cel mai mare proiect al Asociaţiei Tăşuleasa Social din acest an. 112 semi-maratonişti, 62 de maratonişti şi 39 de biciclişti au participat la maraton. Sportivii au fost aplaudaţi şi încurajaţi de peste 120 de voluntari şi aproximativ 100 de drumeţi. Organizatorii au pus la dispoziţia drumeţilor mai multe maşini militare şi 8 ghizi, pe patru segmente diferite de traseu, de lungimi crescătoare (5-11 km), cu scopul de a le trezi interesul pentru mişcare în natură şi pentru această potecă tematică cu poveştile ei din istorie, informează Tăşuleasa Social.

”A fost un proiect solicitant, pe care nu ştiu câte organizaţii din ţară l-ar fi putut duce la bun sfârşit. Faptul că noi am reuşit acest lucru face dovada maturităţii la care a ajuns Tăşuleasa Social”, spune Alin Uhlmann Uşeriu, preşedinte Tăşuleasa Social: ”Cred că, în parte, această maturizare se datorează chiar proiectului Via Maria Theresia, pentru că a lucra timp de trei luni pe munte, a mobiliza peste 250 de voluntari, a căra sute de stâlpi şi a curăţa kilometri întregi de drum, ne-a călit şi ne-a unit în acelaşi timp. Ne bucurăm că eforturile noastre au fost apreciate şi suntem încrezători că vor mai fi şi alte ediţii ale maratonului Via Maria Theresia”.

La eveniment au fost peste 500 de participanţi: sportivi, voluntari, drumeţi, spectatori şi autorităţi. Startul probelor sportive s-a dat la Fosta Exploatare Minieră de sulf din judeţul Suceva, iar finish-ul probelor de maraton şi mountain-biking a fost la Piatra Fântânele. Astfel, participanţii au parcurs drumul care de sute de ani face legătura între Bucovina şi Transilvania, pe sub vârfurile Munţilor Călimani. Datorită acestei treceri dintr-o provincie istorică în alta, traseul nu a fost unul de circuit, ceea ce a presupus din partea organizatorilor eforturi logistice considerabile.

Printre participanţi s-a numarat şi Steven Van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank România care a declarat: ”Am redat turiştilor amatori de drumeţii montane unul dintre cele mai spectaculoase trasee din ţară. Sunt încântat de experienţa pe care am avut-o alergând semi-maratonul montan de pe Via Maria Theresia şi îmi doresc ca această potecă tematică şi poveştile despre ea să devină cunoscute de cât mai mulţi oameni, an de an”.

Proiectul ”Via Maria Theresia” a avut mai multe obiective. Primul şi cel mai important se referă la creşterea conştientizării importanţei naturii, a pădurilor şi a parcurilor naţionale, dar şi a practicării sporturilor în aer liber. Cel de-al doilea obiectiv se referă la promovarea şi punerea în valoare a unui drum – monument istoric – contribuind în acest fel la educaţia tinerilor. În subsidiar, promovarea Parcului Naţional Călimani şi dezvoltarea turismului montan au ca obiectiv scăderea infracţiunilor forestiere, datorită prezenţei în teren a unui număr cât mai mare de turişti, drumeţi şi sportivi. Tăşuleasa Social a reabilitat drumul Mariei Theresia prin acţiuni de curăţare a potecii de pietre şi elagare a vegetaţiei, prin montarea de marcaje vizibile pe timp de zi şi noapte, prin amenajarea locurilor de popas şi hidratare, precum şi prin amplasarea de panouri informative bogate în date istorice şi poveşti ale locurilor.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.