Preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, Alin Uhlmann Uşeriu, a vorbit pentru RaiffeisenComunităţi despre proiectul Via Maria Theresia, poteca tematică unde sâmbătă, la inaugurare, va avea loc un maraton:
”Pentru noi, Via Maria Theresia este o investiţie în natură, în istorie, în voluntariat, în sănătatea pe care doar mişcarea în aer liber ţi-o poate da, dar mai presus de toate este o investiţie în viitor. Redescoperind natura şi farmecul unei poteci de demult, învăţând istoria şi poveştile locului, promovând sportul şi mişcarea, contribuim la dezvoltarea unor generaţii mai responsabile faţă de natură, sănătate şi istorie. Dar cea mai mare contribuţie poate fi în speranţa unui viitor mai bun, în evoluţia intregii zone, pentru că acest proiect este o şansă uriaşă pentru comunităţile locale. Se creează astfel premisele dezvoltării unei forme de turism sustenabil, care va conduce la reconsiderarea atitudinii faţă de mediul înconjurător, faţă de păduri – pe care acum localnicii le exploatează doar tăind copacii. Credem că dacă frumuseţile zonei sunt puse în valoare, oamenii vor şti sau vor învăţa să se servească de natură, ocrotind-o si protejând-o, aşa cum este ea, nealterată. Mai sperăm că oamenii locului vor descoperi că turismul ecologic este o variantă pentru a-şi asigura existenţa, pentru ei, dar şi pentru generaţiile care vin. Tocmai de aceea îmi place să spun că acest proiect este un tribut adus înaintaşilor şi o favoare făcută urmaşilor.
La acest proiect au participat peste 250 de voluntari. O astfel de participare în sine este o mare provocare. În primul rând este o provocare organizatorică, aceea de a coordona atât de mulţi oameni, de toate vârstele şi din foarte multe ţări, cu atât mai mult cu cât lucrările la proiect s-au desfăşurat cu precădere vara, iar proiectul a fost gândit iarna. Aş putea spune, aşadar, că o altă provocare a fost însăşi natura, iar aici mă refer la configuraţia terenului, la eroziune, la condiţiile meteo şi multe altele. În plus, reamenajarea drumului a implicat eforturi uriaşe pentru toţi voluntarii, dacă avem în vedere că pentru semnalizarea traseului au fost transportaţi în creastă peste 450 de stâlpi, majoritatea căraţi în spate. Ca să vă faceţi o idee, un stâlp are în jur de 15 kilograme, 2,5 metri lungime şi uneori transportul lor s-a desfăşurat pe distanţe mai mari de 7 kilometri, cu sute de metri diferenţă pozitivă de nivel. Cred că putem spune, cu onestitate, că a fost un proiect greu. Şi pe cât de greu, tot pe atât de frumos.
Mă aştept în primul rând ca oamenii să încerce să păstreze traseul, în sensul de a nu îl distruge, de a nu îl polua cu deşeuri, de a nu tăia pădurile pe care le străbate. De asemenea, cred şi chiar am certitudinea că traseul va fi folosit tot timpul anului şi că el va fi admirat de toţi cei care îl vor parcurge, integral sau parţial.
Acest proiect se integrează perfect viziunii asociaţiei, pentru că la Tăşuleasa Social noi încercăm să facem lucrurile cu ceea ce avem. Pentru noi nu are sens să facem un Aqua Park, dacă aici nu avem condiţiile pentru a face aşa ceva, dar este plin de sens să facem o potecă tematică, dacă în zonă avem un parc naţional şi un drum istoric, iar frumuseţea locurilor este o resursă cu potenţial inepuizabil, pe care o aveam atât de aproape şi care de mai bine de 200 de ani aştepta să fie scoasă la lumină. Dacă obiectivele proiectului vor fi atinse întocmai, viziunea mea pentru viitor nu exclude posibilitatea de a continua, redând şi alte părţi ale vechiului drum al Mariei Theresia”.
Iubitorii de munte şi sport sunt aşteptaţi la primul maraton ”Via Maria Theresia”, sâmbătă 16 august. Detalii pe via-maria-theresia.ro.
Respect, Alin !
Respect d-le Alin Uhlmann Ușeriu! Respect Tășuleasa Social! Ați făcut lucruri minunate pentru care meritați felicitările comunității!
Să mobilizezi atât de mulți voluntari, să aduci atâtea personalități și tineri entuziaști pentru realizarea unui proiect de mare impact pentru viitor este un lucru remarcabil.
Am aflat cu stupoare că niște indivizi, care nu pot fi numiți oameni, au distrus o parte din munca voastră. Nici nu știu ce mai e de comentat. Sper ca autoritățile să-i găsească pe vinovați și să-i pedepsească. Dar nu trebuie cedat în fata unor astfel de indivizi, proiectele de salvare a mediului înconjurător tot mai agresat, de educare civică a tinerilor pentru o viață sănătoasă într-un mediu sănătos trebuie continuate.
Sâmbătă voi participa la drumeție din semn de solidaritate cu niște oameni deosebiți.