ACTUALIZARE – Alpinistul Radu Turtă, stabilit de câţiva ani în satul artistic din Dosul Gârciului de la Sângeorz-Băi, va escalada, în condiţii de iarnă, cel mai înalt munte din Europa, Vârful Elbrus, împreună cu alpinistul Radu Albu. Expediţia este programată pentru luna ianuarie a anului 2019.
„În perioada 15-30 ianuarie 2019, voi încerca ascensiunea mărețului Elbrus. După ce m-am întâlnit cu acest vârf, cu ceva timp în urmă, a rămas unul din preferații mei. Voi încerca să-l revăd în condiții de iarnă. Să aflu dacă acest vârf faimos – mândria Caucazului, acoperișul Europei și unul din 7 Summits – este la fel de frumos și de provocator în cel mai rece anotimp. Ideea a pornit de la partenerul meu de aventură, Radu Albu, care are mult curaj și viziune în ceea ce înseamnă organizarea expedițiilor de altitudine. Expediția durează 2 săptămâni. Ne-am luat o marjă de câteva zile în cazul în care condițiile meteo vor fi nefavorabile. În aproximativ 7 zile vom reuși să ne aclimatizam, dar vom află cât de greu va fi pentru că aclimatizarea se face în condiții de iarnă. În afară de acest obstacol ce poate crea multe probleme, alte provocări apăr la orizont… Prima provocare este de a primi sponsorizări pentru a acoperi o parte din cheltuielile expediției: achiziționarea echipamentului specific temperaturilor extreme și transportul cu avionul. Cele mai mari provocări de pe Elbrus vor fi frigul care coboară în jurul temperaturii de -40°C și schimbările bruște de vreme care sunt foarte periculoase. Am început să ne pregătim pentru marea încercare”, a scris Radu Turtă pe blogul său.
Potrivit acestuia, antrenamentul constă din trei faze care se întrepătrund: „alimentație sănătoasă pentru ca un corp să facă față frigului extrem, exerciții fizice pentru a reuși atingerea vârfului, o gândire pozitivă și plină de pace pentru a suporta mental provocările și situațiile neprevăzute”.
„Echipamentul este foarte important și special din toate punctele de vedere, mai ales prețul și calitatea lui. Nu putem risca degerături și chiar viața din cauza unui echipament necorespunzător. Unii dintre apropiați mă întreabă ce vrem să demonstrăm prin această expediție? Nu încercam să demonstrăm nimic. A demonstra înseamnă a dovedi un fapt. Noi nu vrem să dovedim că nația română are curajul moștenit de la străbunii lor, ci vrem să reamintim acest fapt care a fost uitat de o mare parte dintre noi. Vom asocia această premieră cu o calitate de necontestat a poporului român: curajul. Așadar, nu închideți ochii în față visurilor voastre, indiferent de cât de imposibile par!”, a mai scris el.
În cazul unei reușite, cei doi vor fi primii români care vor escalada Vf. Elbrus iarna. Vf. Elbrus, aflat la 5642 m, situat în lanțul muntos Caucaz, pe teritoriul Rusiei, este cel mai înalt vârf din Europa. Nu este un munte foarte tehnic dar extrem de provocator în condiții de iarnă, fiind faimos prin numărul mare de vieți care se pierd în crevasele sale imense în special în rândul practicanților de sporturi extreme. În 2019, cei doi alpinişti români vor să urce pe munți celebri precum Aconcagua, Kilimanjaro și Kazbek.
Despre Radu Turtă, Timp Online a scris AICI. Alpinistul organizează drumeţii pe munte despre care puteţi afla mai multe de AICI.
Clubul Alpin Român a transmis următorul comunicat de presă:
”Urmare a informațiilor vehiculate, în ultimele zile, în spațiul public, referitoare la o expediție românească în Caucaz – a cărei finalitate ar putea fi escaladarea în condiții de iarnă, în premieră pentru România, a vârfului Elbrus – și a reacțiilor generate de aceasta în lumea iubitorilor de munte, Clubul Alpin Român își face cunoscută poziția.
Ca organism născut din pasiunea pentru munte a unor oameni cu respect pentru adevăratele valori ale alpinismului și ale drumeției, afiliat la organismele internaționale și care aderă la etica montană universală, Clubul Alpin Român condamnă cu vehemență orice tentativă de inducere în eroare a opiniei publice sau de asumare a unor merite alpinistice inexistente.
Concret, atâta timp cât există cel puțin o ascensiune românească, certificată de autoritățile ruse, a vârfului Elbrus pe timp de iarnă (Ovidiu Jelea, 10 ianuarie 2010), să promovezi în mass media o expediție care ar avea ca finalitate „o premieră pentru România” denotă o lipsă de respect care nu are ce căuta între pasionații de munte din România.
Inducerea în eroare, cu bună-știință, a mijloacelor mass media și a reprezentaților acestora, mergând până la însușirea frauduloasă a identității unei persoane, în vederea obținerii de promovare în scopuri comerciale, nu este de natură a construi o bună imagine a alpiniștilor români în rândul mass media. Mai mult, acest fapt poate aduce prejudicii nemeritate mediatizării adevăratelor performanțe de care alpinismul românesc, din fericire, nu duce lipsă. Înțelegem nevoia acută de a găsi mijloace financiare pentru realizarea unor expediții, dar nu vom accepta ca acest fapt să însemne desconsiderarea colegilor de breaslă sau lansarea unor neadevăruri în spațiul public.
Cu speranța că acest gen de abordare este doar un accident și nu constituie un modus operandi, Clubul Alpin Român urează membrilor săi și tuturor iubitorilor muntelui din România „Sărbători fericite” și un 2019 plin de succese!”.
Sursa foto: blog Radu Turtă
Adaugă comentariu