Actualitate

Altă variantă de amenajare a parcării subterane din Piața Mihai Eminescu

Primăria Bistriţa a comandat la sfârşitul anului trecut elaborarea fazelor de proiectare pentru construirea unei parcări subterane în Piaţa Mihai Eminescu, proiectare realizată de firma Luca Way.

Din cei 190.000 de lei aprobați la începutul anului pentru plata acestor servicii, se disponibilizează 135.000 de lei. În urma discuțiilor la nivelul executivului Primăriei, s-a solicitat proiectantului o altă soluție tehnică.

Suprafaţa destinată construirii parcării subterane şi circulaţiilor verticale auto şi pietonale este de aproximativ 9.000 mp şi trebuie să asigure construirea pe două nivele a unui număr total de locuri de parcare de minim 500, din care 450 pentru autoturisme iar 50 pentru alte tipuri de vehicule – motociclete şi microbuze cu capacitate de 16 locuri. Conform cerințelor, parcarea va beneficia de minim două accese şi două ieşiri pentru autovehicule plus minim două intrări/ieşiri pentru pietoni. Intrările/ieşirile pentru autovehicule vor fi prevăzute cu: un limitator al înălţimii de intrare, corespunzător înălţimii autovehiculului cel mai înalt; sistem de afişare a capacităţii parcării şi locurilor de parcare libere; sistem de barieră automată şi eliberare tichete la intrare; sistem de supraveghere video. Intrările/ieşirile pentru pietoni vor fi cu scări şi vor fi dotate cu dispozitive pentru persoanele cu dizabilităţi (lift de ultimă generaţie).

Prima variantă propusă pentru amenajarea parcării subterane din Piața Mihai Eminescu, în urma elaborării fazelor de proiectare, prevede locuri de parcare pe un singur nivel, iar la suprafață spații verzi, locuri de joacă și de socializare, plus alte facilități (foto). Aici detalii despre soluția propusă de proiectant.

Primarul Ovidiu Crețu a spus că principala preocupare este găsirea surselor de finanțare, deoarece nu există axă pe fonduri europene pentru astfel de lucrări, care ar putea începe în patru-cinci ani.

Ecologistul Marius Bălan a trimis o petiţie Consiliului Local Bistriţa, Agenţiei de Protecţie a Mediului şi Gărzii de Mediu, ca reprezentant al cetăţenilor care nu doresc realizarea parcării subterane din Piaţa Mihai Eminescu, în care a anexat liste cu semnături împotriva acestui obiectiv de investiţii al municipalităţii, solicitând instituţiilor să nu avizeze în niciun fel acest proiect.

Într-o scrisoare deschisă adresată bistriţenilor, primarul Ovidiu Creţu spune că se pregăteşte o campanie negativă împotriva proiectului parcării subterane din Piaţa Mihai Eminescu şi face un apel către cetăţeni să privească rezervat astfel de acuze: ”Opoziţia de dragul opoziţiei nu mai poate păcăli pe nimeni”.

11 comentarii

  • Aceasta este o noua varianta a administratiei Cretu de incalcare a legilor . Astfel LEGEA 24 a SPATIILOR VERZI si Legea 265 de MEDIU din 2006, art 71, spune: SCHIMBAREA DESTINATIEI TERENURILOR AMENAJATE CA SPATII VERZI, ESTE INTERZISA. Atat consilierii psd cat si cei din pnl, au votat in CL incalcarea legiilor, oferindu-i primarului ocazia sa se joace cu proiectele de unul singur. Pretul executarii unuei parcari subterane in acel loc este f. mare, avand in vedere ca trebuie mutate un paienjenis de cabluri de curent si f. multe utilitati de apa si canal. Si Panza freatica este f. sus. Avand in vedere ca in oras exista 34 de puncte termice dezafectate plus terenul aferent, cu acei bani se pot face 2-3 alte parcari supraterane, fara sa distrugi un parculet. Dar nu se vrea, pt. ca actuala putere chiar si-a facut un obicei de a incalca absolut orice regului, si legi in aceasta tara. Asa ca D-le primar : opozitia cetatenilor nu este asa cum spui matale, ci este facuta cu scopul de a respecta ceea ce este scris in legi. Dumneata ar trebui sa fi primul care le respecta si sa fi model pt. toti.

    • Poi unde sunt puncte termice dezafectate , se merita a se face parcare subterana ? Ma refer la locatia lor…

  • D-le FLAVIUS; in tot orasul pe vremea Proditermului cand blocurile erau racordate la incalzirea centralizata , vedem aceste ruine. Pe Decebal, pe Garii, Independentei, Alba Iulia , Axente Sever, Octavian Goga etc.

    • Domnule Balan , stiu ca sunt multe puncte termice dezafectate , aveti dreptate si imi pare rau ca zac acolo in ruina dar locatia lor nu prea permite o parcare subterana fiindca acolo nu e trafic intens si nici puncte de aglomeratie urbana , dar trebuie gasita o solutie si bine gandita ca locatie , costuri , nevoi si fara pagube mari inclusiv natura .

    • nu ideii de parcare subterana ci modul domnului balan de a comenta „aplaudand” si savurand orice comentariu ce-i place si lui! (de exemplu muzeul papionului domnului bujor!!)

  • D-le Balan , va inteleg zelu de a apara tot ce-i verde, dar in 25 de ani nu v-am auzit o data sa luati atitudine, asa cum o faceti acum, impotriva furtului masiv din padurile judetului si ale patriei. Hai sa fim seriosi si veniti cu o solutie. Daca tot sunteti asa de pornit impotriva acestei solutii sa vedem cum rezolvam cu parcarea masinilor, parcare unde nu mai este loc sa pui un ac intre orele 7-20 si numai faceti atata caz cu acele semnaturi pentru ca stim cine sunt acele persoane, ori cum nu ne reprezinta.

  • O parcare subterana in Piata Eminescu nu se justifica. In primul rand, costul ridicat al unei astfel de investitii este corelat cu un numar mic de locuri de parcare, comparativ cu o parcare supraetajata unde cheltuiala este mai redusa iar numarul de locuri mai mare. In al doilea rand, cheltuielile de exploatare ale unei parcari subterane sunt destul de ridicate. Este vorba de sisteme permanente de iluminare si ventilatie, mari consumatoare de energie. Apoi trebuie prevazute sisteme de pompare pentru eventuale pericole de inundatii accidentale. Toate acestea duc la cresterea taxei de parcare facand neatractiva utilizarea parcarii. Evident, nu se pune problema construirii unei parcari etajate in Piata Eminescu. In apropiere exista solutii alternative de rezolvare a problemei parcarii supraetajate. Spre exemplu, tot pe Str. Lupeni, in spatele Bisericii Catolice “Sf. Anton” exista un spatiu generos ce ar putea fi amenajat ca parcare. Chiar si o parcare etajata bine gandita pe locul de alaturi situat fata trezoreriei ar putea asigura un numar mai mare de locuri de parcare decat o parcare subterana realizata cu pretul distrugerii parcului din Piata Eminescu.

  • Domnule DORU; vreau sa va informez ca de 40 de ani plantez tot felul de copaci si copacei prin diferite locuri. Dupa cum constatati, acum 40 de ani nu aveam functii politice , eram un elev cu un puternic simt legat de acest aspect. O fac si acum total dezinteresat de marire. Am si propriul parculet la tara si de doua ori pe an tot fac gauri in pamant unde pun ce cred eu ca este mai valoros ca specie atat la mine cat si in parcul satului SIRIOARA. Recunosc ca sunt depasit de problemele SILVICE, unde actioneaza o mafie sub protectia statului si a politicului. Vedeti Dumneavoastra , nici D-na Doina Pana cu RADARUL PADURILOR nu a rezolvat problema. Acuma Guvernul ROMANIEI va infiinta GARZILE FORESTIERE. Se fura non stop cu caruta care nu are aplicatie de GPS. Solutia este in mana STATULUI. Ea trebuie sa fie una radicala. PROHIBITIA (daca pot sa o numesc asa) ,prohibitia totala la lemn pe 25- 30 de ani in unele zone din cele mai afectate. Se stie bine unde sunt judetele cele mai despadurite. Va amintesc; CLUJ ,SALAJ, MARAMURES HARGHITA ,COVASNA. Cu STIMA !

    • Ei, chiar ma-ti dat gata. Nu era vorba de ce faceam acum 40 de ani, ci de 25 si atitudine se putea lua impotriva furtului din paduri chiar daca ramaneau fara rezultat. Asta e si s-o lasam balta.

  • Stimate D-le DORU. Acest subiect nu il putem rezolva noi doi. Daca romanii nu vreau sa-si apere bunurile si frumusetile pe care le-au primit cu atata generozitate ce pot sa fac eu. Orice alta natie ieseau in strada de mult. Guvernele noastre au permis ca cea mai distrugatoare firma de prelucrare a lemnului din AUSTRIA ( nu-i dau numele ca nu merita) sa-si faca de cap la noi. Dupa ce AUSTRIA i-a scos cu picioare in fund, politicienii nostrii le-au intins presul .D-le DORU. Daca ati fi urmarit mai cu interes ca au avut de zis ECOLOGISTII la B-ta, ati fi putut observa ca de 7 ani asta facem in conferintele noastre de presa. Mai mult ne-am axat pe starea apelor, participand pana si la miting si adunari publice la CASA de CULTURA. Pt. mai multe lamuriri, daca ma cautati, o sa va lamuriti ca nu am bagat capul in nisip, fara sa actionam atata cat ne permite legile. Avem la sediu in dosare toate demersurile facute de noi catre autoritatile judetului. Baiu mare sta in faptul ca romanii nu ne-au votat suficient ca sa avem un grup parlamentar care sa poata initia legi si sa aiba o reactie potrivita si la timp. O SEARA BUNA !!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.