Actualitate

”Ambasadorii județului” au primit trofeele. Ce au spus cetățenii de onoare

(FOTO) În cadrul unei ceremonii organizate de Consiliul Județean la Hotel Metropolis, directorul RAAL Paul Ilieș, plt. adj. Vasile Zbâncă, prof. univ. dr. Pompei Cocean, omul de afaceri Emanoil Viciu, marea campioană Gabriela Szabo și artistul plastic Miron Duca au primit diplomele și trofeele cuvenite cetățenilor de onoare ai județului Bistrița-Năsăud: câte o statuetă, replică după sculptura ”Cariatidă” a lui Grigore Bradea. La festivitate au participat conducerea județului, primari, șefi de instituții, consilieri județeni.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan: ”Este un minim gest de recunoștință pentru cei care aduc plusvaloare, pentru cei care duc peste tot în lume imaginea județului Bistrița-Năsăud. Chiar dacă e imposibil să-i răsplătim din punct de vedere material, măcar din punct de vedere simbolic dorim să oferim acest titlu onorific unor oameni care ne fac mândri că sunt de-ai noștri atunci când auzim vorbindu-se despre ei. Au fost propuși acei oameni care au reușit să facă ceva în viață și indiferent unde sunt acum au rămas bistrițeni adevărați. Ei sunt adevărați ambasadori ai județului Bistrița-Năsăud”

Prefectul Ioan Țintean: ”Este o manifestare de inimă, un moment deosebit. Acord Cezarului ce-i al Cezarului și mă înclin în fața celor care primesc aceste distincții”

Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu: ”Felicit Consiliul Județean că a preluat o parte din acțiunile pe care municipalitatea le aderulează de mult timp. Probabil că la nivelul județului lucrurile sunt mai complicate, mai extinse, având în vedere populația mai numeroasă și selectarea cred că este un lucru extrem de greu. Nu e ușor să alegi din zecile sau sutele de oameni care reușesc să facă excelență prin activitatea lor, care poate fi un crâmpei care este cât un vulcan sau o activitate de o viață materializată în rezultate excepționale. Îi felicit pe cei nominalizați”

1 cetateni de onoare bn 15 2 paul ilies diploma 3 vasile zbanca diploma 4 pompei cocean diploma

Paul Ilieș: ”Sunt foarte onorat de acordarea acestui titlu, dar asta încă nu mă scoate la pensie, nu mă oprește, mă consider încă tânăr și apt să-mi continui activitatea”

Vasile Zbâncă: ”Sunt profund onorat pentru această distincție. Viața de militar presupune multe sacrificii. Eu nu mi-am făcut decât datoria față de țară. Le mulțumesc tutror celor care au fost alături de mine în momente grele. Această distincție nu este acordată cetățeanului Zbâncă, ci nenumăraților ostași care s-au jertfit pentru țară neavând șansa să primească laurii recunoștinței, și nu pot să nu-i amintesc pe camarazii mei căzuți la datorie în Afganistan, Sfecheș și Filip. Am fost afectat, dar m-am născut a doua oară, motivația mea de recuperare a fost mai mare, am vrut să mă întorc acasă pe picioare, nu în scaun cu rotile. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat șansa de a trăi”

Pompei Cocean: ”E o aleasă bucurie și o mândrie să primesc acest titlu. Port cu mine în suflet aceste locuri oriunde mă duc cărările vieții. Sunt trei motive mari pentru care sunt deosebit de mândru că m-am născut în Bistrița-Năsăud. În primul rând, pentru că în acest județ, la mocirla din Salva, Tănase Todoran și ortacii lui, ridicându-se în sfințenie, ne-au învățat pe toți demnitatea neîngenunchierii. În al doilea rând, pentru că în acest județ există o țară: Țara Năsăudului, care a dat României cea mai mare densitate de minți luminate în știința și cultura națională. În al treilea rând, pentru că acolo unde m-am născut, la Târlișua, acum 130 de ani o ploaie de stele vestea lumii că s-a născut creatorul romanului românesc modern. Sunt și alte motive pentru care sunt mândru, ele poleiesc un piedestal al mândriei noastre. Viața ne duce pe toate cărările viselor și dorințelor, dar cel mai important lucru este că atunci când porți în suflet un loc, venirea aceasă este mult mai ușoară. O să pun acest titlu într-un loc aurit al sufletului meu și când mă voi întoarce la Târlișua îl voi înrăma într-un loc fast al casei mele”

5 emanoil viciu diploma 6 miron duca diploma 7 gabriela szabo diploma 8 cetateni de onoare bn 15

Emanoil Viciu: ”Deși nu sunt născut în Bistrița-Năsăud, mă consider un bistrițean. În 6 ianuarie se împlinesc 40 de ani de când am fost repartizat la Bistrița, veneam prima oară aici, iar fabrica la care ajunsesem era un câmp de zăpadă, un buldozer, o baracă și patru muncitori care se omeneau cu o sticlă de țuică. Au urmat mulți ani, 40, în care am devenit bistrițean, aici am trăit cea mai frumoasă parte din viața mea. Astăzi Bistrița nu mai arată cum am văzut-o eu prima oară, și asta datorită unor oameni care au creat ceva. Pentru că onoarea pe care o am primind acest titlu mă obligă în continuare, anunț un alt proiect al meu pentru Bistrița-Năsăud. Din 2016, Centrul de Design Iris din Cluj, condus de fiica mea, va decerna anual un premiu de creație tinerilor între 16 și 26 de ani. Vor fi premiați, nu numai în domeniul artei, ci și în cel al creației tehnice, cei mai vrednici trei tineri din județ. Fac acest lucru pentru că vreau să aprind flacăra creației în câțiva tineri. Acest premiu va avea și o formă materială: primul loc va primi 5.000 de lei, al doilea – 3.000 de lei, iar al treilea – 1.500 de lei. Vreau să aduc la Cluj cei mai renumiți designeri ai lumii, iar premianții vor participa gratuit la aceste cursuri și conferințe”

Gabriela Szabo: ”Sunt extrem de onorată și emoționată când primeasc această distincție care mă onorează și mă responsabilizează să duc mai departe numele acestui județ care mi-a dat atât de multe. Am făcut sport de mare performanță cu mare dragoste, cu pasiune și dedicație. Poate că sunt o perfecționistă, dar nimic în viața asta nu se poate face fără foarte multă muncă și perseverență. Când câștigi și aduci medalii toată lumea te aplaudă și te venerează, dar drumul performanței este cu foarte multe obstacole, de fiecare dată trebuie să te ridici și să mergi mai departe pentru a-ți pune la gât medaliile cele mai strălucitoare. N-o să uit niciodată parcul din Bistrița, de aici a început povestea mea, n-o s-o uit niciodată pe diriginta mea de la Școala Generală nr. 1 care m-a trimis la un cros școlar în parc, unde am fost selecționată și unde am început să scriu povestea vieții mele. În curând voi intra în Hall of Fame, în galeria marilor sportivi ai lumii. Le mulțumesc tuturor celor care au pus câte o cărămidă la temelia carierei mele. Îi mulțumesc soțului meu, antrenorului meu, care m-a făcut ceea ce sunt astăzi”

Miron Duca: ”Sunt încântat de acordarea acestui titlu. Vă mulțumesc. Universul meu pictural, bazat pe o anumită gramatică a culorii, încearcă să scoată la lumină niște lumi virtuale, niște lumi posibile. De multe ori, utopiile devin realități palpabile”

AICI MAI MULTE FOTOGRAFII!

9 cetateni de onoare bn 15 10 gabriela szabo diploma 15 11 cetateni de onoare bn 15 12 cetateni de onoare bn 15

Cine sunt noii cetățenii de onoare ai județului Bistrița-Năsăud

CJ a aprobat în ședința din 25 noiembrie proiectele privind acordarea acestor distincții:

Directorul general al SC RAAL SA Bistriţa, Paul-Adrian Ilieş (63 de ani), „ca o recunoaştere a meritelor sale deosebite în promovarea şi dezvoltarea economică şi socială a judeţului”. A fost propus de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Comelf și organizația patronală UGIR 1903.

– Plutonierul adj. Vasile Zbâncă (33 de ani) de la Batalionul 405 Sprijin Logistic “Năsăud”, grav rănit în Afganistan în 2010, când şi-a pierdut ambele picioare, „în semn de recunoaştere a meritelor deosebite în activitatea militară, a devotamentului, tăriei de caracter şi curajului dovedite în timpul misiunilor”. A fost propus de președintele Asociației Veteranilor de Război BN, gen. de brigadă (rtr.) Ioan Birișiu, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” BN, col. Vasile Măgherușan, și președintele Asociației Cadrelor Militare în rezervă și Retragere BN, col. Nicolae Pop.

– Prof. univ. dr. Pompei Cocean (65 de ani), cercetător ştiinţific, de la Facultatea de Geografie a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, originar din Târlişua, ” în semn de recunoaştere a activităţii sale de cercetător, profesor, manager, poet-scriitor şi pentru promovarea imaginii judeţului”. A fost propus de inspectorul școlar Vasile Negrușeri, prof. Vasile Filip de la UBB Cluj-Napoca și prof. Doina Petrean de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”.

– Omul de afaceri Emanoil Viciu (64 de ani), membru în Consiliul de Administraţie al societăţii Teraplast SA Bistriţa, ” ca o recunoaştere a meritelor deosebite în promovarea şi dezvoltarea economică şi socială a judeţului”. A fost propus de consilierul județean Florin Urîte, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud și organizația patronală UGIR 1903.

– Fosta mare atletă Gabriela Szabo (40 de ani), ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Ponta. Campioana olimpică de la Sydney, multiplă campioană mondială şi europeană şi recordmenă mondială este ambasador al turismului românesc din 2013 şi cetăţean de onoare al Bistriţei din 1994 („în semn de recunoaştere a rezultatelor excepţionale în domeniul sportului şi păentru promovarea imaginii judeţuluio în ţară şi străinătate”). A fost propusă de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, Inspectoratul Școlar Județean și Liceul cu Program Sportiv.

– Artistul plastic Miron Duca (63 de ani), exponent al expresionismului abstract în pictura românească, „în semn de recunoaştere a meritelor deosebite în domeniul artistic şi pentru promovarea imaginii judeţului în ţară şi străinătate”. A fost propus de Direcția Județeană pentru Cultură, Uniunea Artiștilor Plastici Bistrița și consilierul județean Gabriela Montoiu.

Drepturile cetățenilor de onoare

Titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud reprezintă o distincţie onorifică şi nu presupune acordarea de drepturi materiale, acesta încununând o recunoaştere a unei cariere de excelenţă, a unor fapte, acte şi performanţe notabile. Titlul reprezintă cea mai înaltă distincţie conferită de CJ unor persoane române sau străine, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea. El se conferă persoanelor care, prin activitatea desfăşurată, şi-au adus o contribuţie deosebită la promovarea prestigiului judeţului în plan naţional şi internaţional.

Acordarea titlului conferă titularului următoarele drepturi: a) de a lua cuvântul în cadrul şedinţelor Consiliului Judeţean, la dezbaterile materialelor care privesc comunitatea; b) de a participa la toate manifestările desfăşurate sub patronajul Consiliului Judeţean; c) accesul gratuit în cadrul Complexului Muzeal BistriţaNăsăud; d) accesul gratuit la spectacolele organizate de Centrul Judeţean pentru Cultură. Posesorul titlului are următoarele obligaţii: a) promovarea imaginii judeţului Bistriţa-Năsăud; b) susţinerea dezvoltării economice şi sociale a judeţului Bistriţa-Năsăud; c) susţinerea intereselor judeţului Bistriţa-Năsăud şi ale ţării.

Distincțiile, acordate în premieră în 2014

CJ a acordat anul trecut primele şase titluri de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud: general de brigadă în retragere Ioan Birişiu – președintele Asociației Veteranilor de Război BN, artistul plastic Marcel Lupşe, prof. univ. dr. Liviu Maior, prof. univ. dr. Heinrich Schnatmann, fotbalistul Lucian Sănmărtean şi dr. ing. Georg Lecca.

1 comentariu

  • Cinste lor!Majoritatea au castigat acest titlu nu prin smecherii politice,ci prin efort asiduu si perseverenta si chiar prin multa jertfa.Ne plecam cu respect in fata lor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.