Serviciul de Ambulanţă „Filantropia Ortodoxă” primeşte, începând din iulie şi până în decembrie, circa 60.000 de lei de la bugetul asigurărilor de sănătate ca să transporte persoanele care vor să fie internate în spital şi care nu necesită supraveghere medicală intensă. Lunar sunt alocaţi în medie 10.000 de lei.
Serviciul de Ambulanţă „Filantropia Ortodoxă” funcţionează din decembrie 2015 cu o maşină concesionată de organizaţie de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Cluj pentru doi ani de zile.
„Ideea am luat-o de la Cluj unde funcţionează nouă servicii de ambulanţă private. Ştim cu toţii că Serviciul Judeţean de Ambulanţă dă prioritate urgenţelor, cazurile de acest fel pe care vrem să le deservim noi fiind pe ultimul lor. Încercăm să întregim activitatea serviciilor noastre medicale în judeţul Bistriţa-Năsăud prin serviciile medicale pe care le desfăşurăm şi l-am gândit ca o întregire a purtării de grijă a Bisericii către cei nevoiaşi, către cei care se află în situaţii de dificultate şi mă refer la cazurile medicale şi sociale. Serviciul va funcţiona bazându-se pe transportul pacienţilor care nu necesită asistenţă specializată, mai precis va veni în sprijinul persoanelor care vor să fie internate în spital şi care nu necesită supraveghere medicală intensă”, a declarat pentru Timp Online pr. Marius Pintican, preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Bistriţa-Năsăud (foto dreapta).
Tot atunci, preşedintele director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a declarat că de anul acesta pot fi decontate şi serviciile de transport.
„Asociaţia Filantropia Ortodoxă are un contract cu CJAS pe îngrijiri la domiciliu. În ce priveşte apariţia acestor servicii private, mi se pare o idee bună. Noi, în judeţ, nu prea stăm bine la capitolul acesta şi, cu cât sunt mai multe entităţi care fac lucrul acesta, cu atât mai bine”, a spus Camelia Ilişuan.
La sediul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Bistriţa funcţionează un dispecerat, iar cei care doresc pot apela direct organizaţia la numărul de telefon 0363 107 076. Persoanele asigurate şi cazurile sociale nu sunt obligate să plătească nimic în baza contractului cu CJAS, iar restul achită o taxă modică.
Asociația Filantropia Ortodoxă, filiala Bistrița-Năsăud a fost înființată în 2012. Asociația a deschis la Cușma și la Maieru două centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, un serviciu de îngrijiri medicale la domiciliu pentru întreg județul, iar la Bistrița un centrul de zi, aflat sub ocrotirea Sfântului Simion, cantina socială „Sfânta Filofteia” și cabinetul Medico-Social „Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei”.
Un serviciu facut cu profesionalism si de profesionisti,care costa 5000 de lei pe lună,a fost transferat ,,moca” la popi ba mai si plătim 10000 pe lună din banii fraierilor (pardon contribuabilor) HALAL FILANTROPIE.
PĂREREA MEA!
Culmea ironiei! „Filantropia Ortodoxă” Bistrita functioneaza in cladirile confiscate abuziv in perioada comunista. Este si cazul concret al bisericii din piata Unirii din Bistrita, cunoscuta si sub numele de “Biserica de la Coroana”. Reamintim ca in 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Dupa 1989, nu doar ca nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsii au pus stapanire si pe cladirile manastiresti unde si-au inclusiv asociatia „Filantropia Ortodoxă” cu care se lauda acum, sfidand cu nonsalanta dreptul la proprietate. In acest caz, o definitie foarte potrivita pentru termenul de „filantropie”, intalnita in DEX-ONLINE, este cea formulata astfel: „Caritate practicată de burghezi sub formă de ajutorare a celor lipsiți, în scopul de a părea mărinimoși, de a se face simpatizați de mase și, prin aceasta, de a camufla exploatarea”. Filantropia poate, în cel mai bun caz, să prelungească o agonie și așa prea lungă, niciodată nu vindecă însă o rană socială.
kkt! filantropie tipica a popilor…doar pe bani! Ce le mai place cascavalul nostru!?…nu conteaza prin ce mijloace,doar sa-l ia.
de biserica are acces la afaceri cu statul ?
Popi astia sint acum si transportatori,maine vor fi doctori……poimaine…..cine stie.bani sa iasa. Aoleoooooo traim in tara lu papura-voda.