Actualitate

Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare.

CCR a admis astfel, cel puțin parțial, sesizarile facute de Avocatul Poporului, Renate Weber, la actul normativ în baza căruia a fost instituită starea de urgență, în baza căreia au fost majorate valorile amenzilor date de polițiști în perioada stării de urgență.

Concret, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1) – f) și art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020, prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea restricțiilor impuse de regimul stării de urgenţă.

Avocatul Poporului argumentează că ordonanța nu specifică faptele pentru care se dau amenzi, ceea ce este neconstituțional.

Amenzile trebuie contestate de fiecare persoană care a fost amendată, în termenul legal de contestare, procesele verbale nu se anulează automat, după cum a declarat Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, la Digi24.ro.

El a mai spus că cine a plătit deja amenda și a trecut termenul de 15 zile de la plată, nu va putea primi banii înapoi.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

Premierul Ludovic Orban a criticat Curtea Constituțională pentru decizia de de a declara neconstituționale amenzile majorate pe perioada stării de urgență. Această decizie favorizează o minoritate și împiedică autoritățile să apere sănătatea românilor, a spus el. ”Ca și în alte decizii luate de actuala CCR, în perioada lui Dragnea, și decizia asta arată că actuala CCR e de partea celor care încalcă legea, care încalcă reguile, sancționând pe toți cetățenii corecți, care au respecat reglementările, regulile impuse în perioada stării de urgență”, a spus premierul.

El a adăugat că est „șocat” de această decizie care are un „vădit caracter politic”. „Prin această decizie se poate ajunge la situația în care autoritățile să nu mai poată da amendă pentru regulile stabilite în perioada stării de urgență. Prin această decizie, guvernul, autoritățile se poate spune că aproape sunt împiedicate să apere sănătătatea și viața românilor pe durata stării de urgență”, a continuat Orban.

În opinia sa, CCR se situează în apărarea „minorității extrem de reduse care încalcă legea și nescotește majoritatea zdrobitoare a românilor, 98%, care s-au comportat în această perioadă responsabil și au contribuit la limitarea răspândirii coronavirusului”. „Este o invitație pentru fiecare român să încalce legea, un îndemn la anarhie”, a mai spus Orban.

El a menționat că că decizia CCR referitoare la amenzi nu înseamnă că nu se vor mai aplica sancţiuni, însă acestea vor fi la cuantumul de dinaintea adoptării OUG 34/ 2020, declarată neconstituţională.

Secretarul de stat Raed Arafat susţine că decizia Curţii Constituţionale care a stabilit că amenzile aplicate în starea de urgenţă sunt neconstituţionale creează ”o problemă majoră”, întrucât nu există mijloace de a-i face pe unii să respecte regulile. Arafat explică faptul că ne-am putea trezi, dacă avem o relaxare prea rapidă a măsurilor, cu un val de îmbolnăviri şi decese care vor face ca toate realizările de până acum să fie în zadar. Şeful DSU precizează că nu poate fi, din poziţia pe care o are, una dintre persoanele care poate spune că totul va fi bine şi nu poate fi optimist.

6 comentarii

  • Aseara l-am vazut pe doctorul ARAFAT la TV. Era foarte ingrijorat de faptul ca prin masurile luate de politicul inoculat in mintea celor 9 dumnezei nationali , Romania va pierde razboiul cu COVIDUL. Ca simplu cetatean am inceput cam demult sa detest acest for inalt (cica mama Democratiei ). Are deja un trecut si prezent gretos acest CCR . Prin aceste masuri anuntate mie personal si milioanelor de romani cinstiti, ni se induce in constiinta si asa greu afectata faptul ca viitorii PENALI au langa ei o asemenea structura care-i apara de sanctiunile date de statul roman. Este din nou data o palma JUSTITIEI dar ce este mai trist se subestimeaza se anuleaza eforturile guvernului, Armatei, Politiei, Jandarmeriei care cu prttul sanatatii militarilor au stat in strada 2 luni ca sa ne fereasca pe noi cei constienti si disciplinati de boala si de moarte. CCR avea nevoie de un balon de oxigen dupa reputatia la pamant si palma care a primit-o de la CEDO in cazul ilegal de imixtiune in cazul demiterii doamnei KOVESI. A calculat bine CCR si iata cum a dres-o ? Este caz unic in Europa avand in vedere ca toate tarile au practicat aceste masuri preventive si necesare. Se spune ca noi cetatenii nu avem dreptul sa criticam actul de justitie si mai ales ce zice CCR . Pai asta ni s-a indus in mental tocmai ca o structura de dumnezei inamovibili extrem de bine platiti sa fie in fond conducatorii de facto ai destinului acestei tari. Deci practic 9 oameni posomorati dar fericiti dupa ce isi pun deoparte sutele de milioane primite pe luna de la amaratii contribuabili , hotarasc ca cei mai indisciplinati cetateni , printre care un numar mare de analfabeti functionali amendati vor avea dreptul sa incalce toate regulile pe mai departe. Trista tara, trist popor, trist viitor !

  • Pentru cei care au salarii de zeci de mii de lei nu îi mult dar pentru noi cu minim pe economie îi un dezastru. Oricum pe om ,nu banii s-au amenzile îl țin acasă, și bunul simț este cel care face diferenta. Așa că cine o dat amenzi fără să gândească, nu are decât să suporte consecințele. Prea mult exces de zel să făcut în această perioadă.

  • Nu mi se pare corect. Întrebarea e: cine a încălcat legea? Eu sau cei amendați? Din acest punct de vedere eu mă simt neîndreptățit. Au încălcat legea, sa plătească. Acuma, daca e mica sau mare valoarea amenzilor nu sunt în măsură să spun. Parerea mea e că ar trebui sa existe o sancțiune.

  • Perfect de acord. Cu toate acestea, chiar daca indirect, mă simt parte integrantă a acestui joc. Nu e vorba doar despre stat și cei care au încălcat o lege, fie ea chiar și prost exprimată. Mai suntem și noi, cei care ne chinuim sa o respectăm. Oare cum ne mai diferențiem de cei care încalcă orice norma de bun simt ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.