Economie

Amnistie fiscală pentru locuitorii și firmele din Bistrița care își achită datoriile la buget

Cetăţenii și firmele din Bistrița care au datorii la bugetul de stat şi plătesc aceste restanţe până la 25 noiembrie 2024 vor putea beneficia de amnistie fiscală, a decis Consiliul Locl în ședința de joi.

Consiliul Local Bistriţa a aprobat joi, în şedinţă ordinară, cu 14 voturi ”pentru” o hotărâre ce vizează anularea accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale restante la data de 31 august, atât pentru persoanele fizice, cât şi cele juridice, dacă restanţele sunt achitate integral până la data de 25 noiembrie.

Proiectul a fost întocmit în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.107/06.09.2024, pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar.

Potrivit datelor oferite Agerpres de către directorul executiv al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Bistriţa, Nicolae Scurtu, la această dată sunt înregistraţi aproximativ 20.000 de datornici. Cele mai mari datorii le au persoanele juridice, respectiv circa 68 milioane de lei, la care se adaugă datorii ale persoanelor fizice, în jur de 23 milioane de lei.

Nivelul accesoriilor pentru care ar putea fi aplicată amnistia fiscală este de aproape 8 milioane de lei.

”Noi nu ne constituim bugetul pe penalități și majorări de întârziere. Nu are niciun impact acest proiect asupra bugetului”, a explicat viceprimarul Sorin Hangan.

”E o facilitate pentru persoanele fizice și juridice de a plăti baza și a nu mai plăti penalități, un lucru foarte bun. Dacă s-ar plăti toate debitele restante, persoanele fizice au 26 de milioane de lei, iar persoanele juridice undeva la 70 de milioane de lei. E de așteptat ca îndeosebi persoanele fizice și cunoscătorii știu de ce să vină să facă plățile. Oricum, dacă bugetul local va fi alimentat cu o sumă consistentă de bani e și în avantajul autorității locale”, a spus primarul Ioan Turc.

Proiectul de hotărâre a fost votat favorabil de către toţi cei 14 consilieri prezenţi la şedinţă, din totalul de 21.

Prin obligații bugetare administrate de către organul fiscal local se înțelege obligații fiscale principale reprezentând impozite, taxe locale și alte sume datorate bugetului local al municipiului Bistrița, precum și obligații accesorii aferente acestora, stabilite prin:

    1. declarații fiscale;
    2. decizii de impunere;
    3. decizii referitoare la obligațiile fiscale accesorii;
    4. orice alte acte prin care se stabilesc impozite, taxe locale și alte sume datorate bugetului local al municipiului Bistrița;

    Beneficiază de facilitățile prevăzute în prezenta procedură toate categoriile de debitori, conform alin.(1, care înregistrează obligații principale restante si accesorii aferente acestora administrate de către organul fiscal local, respectiv Direcția Economică-Venituri.

    1. Prin obligații bugetare principale restante la 31 august 2024 inclusiv, se înțelege:

    a) obligații bugetare pentru care s-a împlinit scadenta sau termenul de plata pana la data de 31 august 2024 inclusiv. Sunt considerate obligații bugetare principale restante si obligații principale datorate de debitorul aflat in insolventa pentru care s-a împlinit scadenta pana la data de 31 august 2024 inclusiv, independent de existenta unui tabel de creanțe sau a unui program de plata a creanțelor;

    b) diferențele de obligații bugetare principale stabilite prin decizii de impunere comunicate pana la data de 31 august 2024 inclusiv, chiar daca pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plata prevăzut la art. 156 alin.(1) din Legea nr. 207/ 2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificările si completările ulterioare, precum si diferențele de obligații bugetare principale aferente perioadelor fiscale de pana la data de 31 august 2024 inclusiv, stabilite de organul fiscal local prin decizie de impunere emisa si comunicata pana la data intrării in vigoare a Hotărârii consiliului local de acordare a facilitaților fiscale privind anularea accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, datorate bugetului local al municipiului Bistrița;

    c) obligațiile bugetare principale aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă din oficiu de organul fiscal sau prin declarație de impunere depusă cu întârziere de către contribuabil, in perioada cuprinsa intre 1 septembrie 2024 si data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;

    d) alte obligații de plata individualizate in titluri executorii emise potrivit legii si existente in evidenta organului fiscal in vederea recuperării la data de 31 august 2024 inclusiv, precum si obligațiile bugetare principale stabilite de alte organe decât organele fiscale, aferente perioadelor fiscale de pana la data de 31 august 2024, transmise spre recuperare organelor fiscale in perioada cuprinsa intre 1 septembrie 2024 si data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv.

    (5) Nu sunt considerate obligații de plată restante la data de 31 august 2024 inclusiv:

    a) obligațiile bugetare pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plata, potrivit legii, la data de 31 august 2024 inclusiv;

    b) obligațiile de plată stabilite în acte administrative a căror executare este suspendată în condițiile legii la data de 31 august 2024 inclusiv.

    (6) Sunt considerate restante la data de 31 august 2024 inclusiv și obligațiile de plată care la aceasta dată se află în oricare dintre situațiile prevăzute la alin.(5), iar ulterior acestei date, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024 inclusiv, înlesnirea de plata își pierde valabilitatea sau, după caz, încetează suspendarea executării actului administrativ-fiscal.

    (7) Pentru obligațiile prevăzute la alin.(5) lit.b), debitorii pot renunța la efectele suspendării actului administrativ fiscal pentru a beneficia de anularea accesoriilor. În acest caz, debitorii trebuie să depună o cerere de renunțare la efectele suspendării actului administrativ fiscal pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv.

    8 comentarii

    • Asa rezolva CIUMA ROSIE restantele la buget ale acolitilor si rubedeniilor. Un guvern pe masura intelegerii acestui popor. Votam CIUMA ROSIE!

      28
      7
      • Cred CA esti pe linga, actuala administratie este condus de Turc, ce treaba are ciuma rosie? De la 14 pana la 21 mai sunt cei care nu Au votat poate chiar ciuma rosie! O sa vina vremea sí ciumei rosi,atunci O sa vedem ce va fi, sí vorbim atunci de ei. Deocamdata se voteaza ideile lui Turc!

        11
        12
      • @Pt. ciuma
        ești dovada vie că PSD-iștii îs analfabeți daună-totală
        linga=lângă / este condus= este condusă / roși=roșii

        nu ți-e rușine analfabetule?!

        3
        5
      • @pt. ciuma Ori nu ai citit articolul ori esti prost și nu înțelegi ce citesti ,,,ordonanța de urgență 107…. , dată de guvernul Romaniei

    • E masura populist-electorala inainte de alegeri. Cei care s-au chinuit sa-si plateasaca taxele si impozitele conform legii au fost corecti degeaba. Cei care sunt obisnuiti sa fenteze se rad acum de ei. Masura e descurajanta si incorecta pentru cei cinstiti, in favoarea trisorilor.

      42
      2
    • Foarte bine, căci se mai iau hotariri importante care sa vina in sprijinul cetățeanului.
      Felicitari celor 14 persoane care au votat favorabil!👍

      4
      36
    • Asa se dezbina oamenii.
      Se pare ca o parte suntem prostii satului.
      Pe langa armata de bugetari, neamuri si alte sinecuri acum mai rup si din contribuabili pt a obtine sustinere la vot.

      26
      2
    • Eu am înțeles ca scăpa doar de penalități, dobânzi etc pt ca au întârziat să plătească. De plătit tot plătesc.
      Deci, o nimica toată, față de ce se întâmplă în alte țări, în care ți se șterge datoria , pentru ca veniturile tale sunt foarte mici, iar datoria către stat foarte mare, astfel încât nu vei putea plăti niciodată.
      Dacă tu ai 2500 lei pe lună și o datorie de 100.000 lei? Cum o plătești, din moment ce tu de-abia trăiești!
      Ți se șterge datoria și gata.

      E mai bine ca firmele să plătească ( fără dobânzi și penalități) decât să dea faliment și să nu plătească deloc.

      Mă gândesc la Grecia, când era datoare, și avea de plătit dobânzi foarte mari. Nu e mai bine să plătească , fără dobânzi? Sau să plătească jumătate din datorie, decât să nu plătească deloc?

    Apasă aici ca să comentezi

    Reguli pentru comentarii. Click aici.