Actualitate Recomandări

Ana Dragu, replică pentru ministrul Sănătății în problema copiilor cu autism. Ce i-a spus Victor Costache

ACTUALIZARE Emigrația românilor a fost pusă în legătură directă cu răspândirea cazurilor de autism la copii, chiar de către ministrul Sănătății, Victor Costache, conform edupedu.ro. Demnitarul a subliniat faptul că „există o corelare între această afecțiune și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede”.

Este prima dată când un demnitar român face public o legătură de acest fel între o afecțiune dezvoltată de copii și plecarea masivă a părinților în străinătate pentru a munci.

Ana Dragu, psiholog clinician și autodeclarată ”mamă neemigrată”, președinte Asociația Autism Europa – Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț, vicepreședinte FEDRA – Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autis, i-a dat însă ministrului o replică:

”Ca urmare a declarației ministrului sănătății, Victor Costache, potrivit căruia există o corelație între autism și timpul petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede, și, pe cale de consecință, datorită acestui fenomen tipic României, a plecărilor persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism fac următoarele precizări:

• Tulburările din spectrul autist sunt tulburări de origine neurobiologică cu etiologie mulifactorială, cauzate de interacțiunea unor factori genetici cu factori de mediu și care determină modificări neurobiologice la nivelul creierului. Atât cauzele genetice cât și modificările la nivel cerebral sunt susținute de mii de studii – autismul fiind una dintre cele mai studiate tulburări de dezvoltare, tocmai în contextual incidenței crescute pe tot mapamondul, nefiind specifică României.

• Nu există nici un studiu serios care să susțină afirmațiile domnului ministru potrivit căruia tulburările din spectrul autist sunt cauzate de interacțiunea părinți-copil. Nici măcar unul corelațional.

• Lipsa interacțiunii cu mama sau o interacțiune disfuncțională cu părinții, așa cum subliniază literatura de specialitate, de obicei nu conduce la autism, ci la apariția tulburărilor de atașament, un cluster cu totul diferit de tulburări.

• Interacțiunea părinți-copil este semnificativă pentru majoritatea tulburărilor emoționale care apar la copii, cele mai frecvente fiind însă tulburările de atașament. Acestea apar frecvent la copiii din sistemul de protecție (case de copii, orfelinate, etc.). În logica domnului Victor Costache (medic) aceste instituții ar trebui să fie pline de copii diagnosticați cu autism.

• În cazul tulburărilor din spectrul autist, chiar dacă ambii părinți își petrec semnificativ de mult timp cu copilul, așa cum fac zeci de mii de părinți români care nu au emigrat și milioane de părinți din toate țările lumii, autismul nu se vindecă doar de pe urma interacțiunii familiale și nici nu e cauzat de lipsa ei.

• Teoria ”Mamei Frigider”, creată psihiatrul de origine austriacă Bruno Bettleheim în anii ‘60 – la care face probabil referire domnul ministru, a fost nu doar infirmată de literatura de specialitate, dar a cauzat enorm de mult rău, copiii fiind despărțiți de părinți și supuși diferitelor abuzuri. O mare parte din munca acestui psihiatru a fost discreditată din cauza acuzațiilor de tratament abuziv asupra pacienților aflați în îngrijirea lui precum și datorită acuzațiilor de plagiat. Ideile lui Bettelheim sunt acum văzute de comunitatea științifică drept deosebit de dăunătoare și nu există nici o scuză pentru vehicularea lor în spațiul public, în 2020, cu atât mai mult în cazul unui demnitar ministru al sănătății, care este și medic.

• Majoritatea copiilor cu autism sunt extrem de iubiți, familiile lor se preocupă intens de ei și se implică activ în procesul de recuperare și integrare socio-școlară, cheltuind sume imense lunar pentru ca pacienții pentru care statul nu face nimic să beneficieze de terapie de recuperare la timp. În România, serviciile de recuperare/terapie pentru pacienții cu tulburări din spectrul autist sunt oferite cu preponderență în organizații nonguvernamentale, înființate chiar de părinții acestor copii, neemigrați în străinătate, care au construit un sistem de servicii profesioniste în timp ce Statul Român continuă să doarmă sau să debitează prostii de natură să stigmatizeze zeci de mii de părinți care sunt acuzați indirect că își neglijează copiii.

Rugăm Ministerul Sănătății să își facă datoria față de această categorie de pacienți și să finanțeze corespunzător Programul Național de Autism care ar fi trebuit să intre în vigoare în acest an și să asigure pacienților serviciile de terapie necesare recuperării și pe ministrul sănătății să se informeze sau să găsească consilieri specializați care să îl împiedice să facă rău unor categorii de pacienți atât de greu încercate”.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2478362735619291&set=a.244998458955741&type=3&theater

Ulterior, Ana Dragu a postat:

”Actualul Guvern va deconta terapiile pentru autism. Am fost sunată de ministrul sănătății, domnul Victor Costache. Acesta mi-a explicat că în conferința de presă a dorit să se refere la ”autism like” behaviour, că a vizitat recent spitalul Socola unde a întâlnit multe cazuri de pacienți cu tulburări din spectrul autist cu familii plecate în străinătate și că a fost afectat. De asemenea, m-a asigurat că actualul Guvern va deconta integrat un pachet de servicii pentru pacienții cu tulburări din spectrul autist și a promis o întâlnire cu FEDRA în cursul săptămânii viitoare. Apreciez faptul că dl. ministru a telefonat personal pentru a explica confuzia, mi s-a părut mult mai uman acest gest decât ce a făcut Ministerul Sănătății în precizările prin care încercau să acuze scoateri din context și jocuri politice”.

https://www.facebook.com/ana.dragu/posts/2480105472111684
Etichete

3 comentarii

  • Lasă că PNL privatizează sănătatea, mergem toți să ne tratăm la privat :)))) unde plătim iar statul îi sponsorizează :)))))
    Așa meritați, că toți ați fost anti PSD, care a băgat zeci de milioane de euro in spitalul din Bistrița !
    Acuma banii se vor duce în afacerile medicale private… trai pe vatrai nene!
    Hai cu PNL , jos Ciuma Roșie ! :)))))))))

  • Cu tâmpiti din astia ca tine s-a faurit „epoca de aur”.
    Chiar crezi ca aia care au plecat sa lucreze dincolo si si-au lasat în urma familiile au plecat de îmbuibati ce sunt?
    Au plecat de nevoie, ca sa aiba din ce trai si trimit lunar bani în tara pentru a-si putea întretine copiii si parintii.
    Sunt aceia care vor beneficia în urma contributiilor la o pensie decenta primita în tarile de adoptie, au ales sa nu contribuie la pensiile speciale ale unor jeguri care au adus tara în halul în care e.

  • Cum poți gândi astfel? Este crunt sa dai vina pe părinții care se chinuie pt. copii lor, care muncesc pentru un trai mai bun,.. Copilul meu este autist, atât eu ca și mama cât și tatăl suntem lângă el, de ce are aceasta boala? Ca suntem lângă el?Atata timp cât nici măcar mari medici din întreaga lume nu au un răspuns referitor la autism, nimeni nu știe concret cauza.. S-a trezit acest,, domn,, sa comenteze.. Ar fi mult, mult mai indicat sa facă ceva pt. acești copii minunați.. Sa aibă o șansă bună la viitor.,sa nu mai fie marginalizați, batjocuriti, etc… Doar cine este părinte de copil special este în măsura sa vorbească.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.