Hotelul Metropolis, în care Metropolis Grup a investit 12 milioane de euro, și-a deschis porțile pentru presă și invitați în data de 27 februarie a.c. cu toate că nu erau gata, în totalitate, lucrările. La vremea aceea, patronii au anunțat că adevărata lansare va fi una cu surle și trâmbițe și se va întâmpla în cadrul unui eveniment special care nu este exclus să aibă legătură cu show-ul de televiziune în care este implicată compania. Deocamdată, nu știm să fi avut loc așa ceva.
Managerul general al hotelului, Alexandru Doruș, a declarat atunci că Hotel Metropolis va practica prețuri la același nivel cu hotelurile din oraș, cafeaua nu va fi mai scumpă aici decât la cafeneaua din colț, iar accesul la piscină, fitness sau în salonul de beauty va fi accesibil cel puțin în primii doi ani de la deschidere.
El a declarat că prețul unei camere poate fi de la 40 de euro la 150 de euro în funcție de calitatea camerei, gradul de ocupare și de sezon. În plin sezon, în care gradul de ocupare tinde spre 90%, de exemplu, o cameră care costă 40 de euro în „sezon mort” poate să coste 75 de euro.
De la vorbe la fapte a fost o cale cam lungă. Pe pagina de internet a hotelului, observăm cu totul alte tarife decât cele cu care s-a lăudat managerul. Acestea sunt între 65 și 200 de euro pe noapte, departe de prețurile practicate de celelalte hoteluri.
Iată cum stau lucrurile conform sursei citate: Hotelul ”Metropolis” are 57 de camere din care 26 camere Standard Room (65 de euro/noapte), 6 camere Twin Special Standard Room (75 de euro/noapte), 20 camere Special Standard Room Kingsize Bed (75 de euro/noapte) și cinci apartamente (între 150 și 200 de euro/noapte).
Punctele tari ale Hotelului Metropolis sunt piscine, centrul SPA și centrul de conferințe cu 200 de locuri ce poate fi închiriat, de asemenea, cu prețuri între 31 și 174 de euro în funcție de durata ocupării. Atât camerele, cât și restaurantul sau sălile de conferințe pot fi rezervate online.
Concurentul principal apropiat ca număr de stele, Hotel Ozana, are 38 de camere, închiriază o cameră cu prețuri între 40 și 110 euro, ultima fiind din categoria Suită Deluxe. Ca și facilități, hotelul oferă 40 de locuri de parcare cu supraveghere video, oferite gratuit oclienților, un restaurant cu o capacitate maxima de 450 de persoane, precum și de diferite tipuri de săli de întâlnire și sală de conferinte cu o capacitate de 100 de persoane.
Pus într-un con de umbră la deschiderea oficială a celor două hoteluri noi ;i cu mai multe stele decât el, “Coroana de Aur” (trei stele) s-a salvat prin politica de prețuri. Aici, cea mai ieftină cameră costă 150 de ei pe noapte, iar apartamentele cel mult 460 de lei. “Coroana de Aur” are avantajul numelui, al poziției și al serviilor din restaurant, bucătarii având o reputație foarte bună în oraș. Stă destul de prost la capitolul facilități, închirierile de jocuri de remi, șah sau table nemaifiind cea mai atractivă ofertă pentru clienți. Și pagina de internet a hotelului e învechită și nu permite rezervările online, ceea ce este un punct slab pentru secolul în care trăim.
În schimb, vecinul de peste drum, Hotel Bistrița, tot de trei stele, are această opțiune, ba oferă și reducere de 5% la cazare pentru cei care optează pentru acest tip de rezervare. Un punct forte al site-ului este faptul că poți conversa direct cu recepționerul și te poți pune la curent cu rețetele folosite în bucătăria restaurantului. La capitolul turism, Hotel Bistrița e cel mai bine pus la punct cu informații despre toate locurile ce pot fi vizitate în județ, inclusiv programul muzeelor. Camerele costă între 150 de lei și 218 lei, iar un apartament poate fi închiriat la prețul de 350 de lei.
Hotelul Diana, tot de trei stele, e și mai ieftin decât suratele lui. O cameră poate fi închiriată de la 110 la 170 lei pe noapte, iar un apartament cu 225 de lei. Pentru cei cu bani mai puțini se găsesc și camere de două stele la prețuri 80 și 100 de lei pe noapte. Site-ul, deloc atractiv, deși e ceva mai modern decât al “Coroanei de Aur”, nu permite rezervări online și nu oferă prea multe informații despre posibilitățile de petrecere a timpului liber.
Hotelul Codrișor, și el tot de trei stele, are și avantaje, și dezavantaje în ce privește locul în care se află. E departe de șosea, dar aproape de ștrand. O cameră aici poate fi închiriată la prețuri între 115 și 195 de lei. Un punct forte al acestui hotel e grădina de vară și terasa acoperită.
Se vede așadar de la o poștă că Metropolis nu are nimic în comun cu hotelurile de trei stele din oraș. Era și greu de crezut că, la facilitățile pe care le oferă, ar putea să practice prețuri atât de scăzute. Chiar dacă suntem de acord cu această scuză, nu putem accepta însă inconsecvența declarațiilor, mai ales că nimeni nu l-a obligat pe manager să se laude cu o politică de prețuri similară cu cea a hotelurilor de trei stele.
Cristiana Sabău
alexandru dorus nu mai e director , a fost dat afara, alaturi de jumatate din manageri.
Interesant. Pentru management performant? Si cine e acum director?