(FOTO) IPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, PS Gurie, Episcop al Devei și Hunedoarei, și PS Ignatie, Episcop al Hușilor, au oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” de la Prundu Bârgăului.
Ierarhii au fost așteptați dimineața, la intrarea în localitate, de călăreți și de o caleașcă, ei fiind duși astfel până în fața bisericii. Aici au fost întâmpinați de un sobor de preoți, în frunte cu protopopul de Bistrița Alexandru Vidican, de autorități locale și județene și de credincioși îmbrăcați în costume populare.
Dupa primirea oficială, înconjurați de un sobor impresionant de preoți, ierarhii au săvârșit Sfânta Liturghie. Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Ignatie, Episcopul Huşilor. Pornind de la pericopa evanghelică citită astăzi, în Duminica a 31-a după Rusalii, a vindecării orbului din Ierihon, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să fie stăruitori în credință și în cele plăcute lui Dumnezeu.
La rândul său, IPS Andrei a vorbit despre ocrotitorul bisericii din Prundu Bârgăului, Sfântul Nicolae, și a evidențiat virtutea dărniciei, care ar trebui să-i caracterizeze pe toți creștinii.
Și PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a rostit un scurt cuvânt de învățătură, în care vorbit despre credința puternică a locuitorilor din această zonă și a apreciat dragostea lor pentru biserică și neam.
La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Vasile Turc le-a mulțumit ierarhilor pentru prezență. De asemenea, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei le-a oferit celor doi preoți slujitori ai bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Prundu Bârgăului, Vasile Turc și Ioan Jauca, distincția „Crucea Arhiepiscopală”, pentru misiunea pastorală pe care o desfășoară aici de mai bine de 30 de ani. Totodată, Mitropolitul Clujului a oferit o diplomă de aleasă cinstire generalului de brigadă Virgil Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, originar din Prundu Bârgăului, informează Radio Renașterea.
Biserica din Prundu Bârgăului cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost construită în anul 1837, prin contribuţia credincioșilor şi cu ajutorul fondurilor grănicereşti. Locașul de cult a fost ridicat după modelul unei biserici din Viena. Altarul este îndreptat spre nord-est, nu spre răsărit, cum sunt făcute bisericile ortodoxe.
„Zi cu mare încărcătură religioasă la Prundu Bîrgăului. La invitația bunului meu prieten, primarul comunei Prundu Bârgăului, domnul Doru Crișan, am participat la Liturghia Arhierească oficiată de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și alți doi invitați speciali: PS Gurie, Episcop al Devei și Hunedoarei, și PS Ignatie, Episcop al Hușilor. Împreună cu sute de credincioși am avut bucuria să îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru binecuvântările primite de județul nostru și ne-am rugat împreună pentru pace între oameni și pentru înțelepciune”, a postat pe Facebook preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Molovan.
Foto: Facebook Radu Moldova, Radio Renașterea
Nicio masă fără pește !
Lozinca de pe stadionul Giulești din capitală, vizibilă la intrarea în Gara de Nord, este mai actuală ca oricând.
Doar actorii s-au schimbat nițel.
Gurie si Ignatie?!? Astia-s daci, nu?
Nu-s daci. Imi cer scuze! Sunt asociati prin legatura cu fostul episcop al Husilor, Corneliu Barladeanu. Primul il gazduieste, al doilea sta on scaunul lui. Faini baieti!
Sunteți genii.Pe invers.Mucosilor.
Vladicul Ignatie este ardelean de-al nostru.Foarte cult si foarte modest.Intre el si fostul episcop de Husi este o distanta de la cer la pamant.Episcopul Gurie este din jud.Cluj.A facut un gest crestinesc oferindu-i lui C.Barladeanu un loc unde sa_si plece capul.Cred ,nu de marimea palatelor ce le-a construit el intr-unul din cele mai sarace judete.In rest,felicitari preotilor Jauca si Turcu pt surpriza facuta de a avea 3 episcopi in biserica lor.Asta ne facem sa ne gandim ca la sfintirea noii biserici vor invita pe Patriarhul! Merita bargauanii!