Actualitate

Andrei Kovari, elevul care a inventat un robot, face naveta şi lucrează cu materiale second-hand

Andrei Kovari, elev în clasa a XI-a la profilul matematică-informatică al Colegiului Naţional "Petru Rareş" din Beclean, este un mic savant deja celebru printre elevii-inventatori din România. El a creat un "robot autonom didactic" şi s-a prezentat cu el la "Cool School" din cadrul programului Tech School, organizat de UPC.

„Li s-a spus mici savanţi. Au fost declaraţi viitoare genii. Se crede despre ei că sunt speranţa României pentru viitor. Însă despre cei 20 de absolvenţi ai primei promoţii Cool School din cadrul programului Tech School noi credem că sunt deja transformatori ai prezentului nostru”, se arată pe site-ul creat de UPC România.

Printre cei 20 se numără şi Andrei Kovari, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean şi membru al Clubului elevilor la cercul de electronică. Deşi este de loc din Braniştea şi face naveta zilnic până la şcoală, de circa cinci ani, Andrei şi-a făcut timp pentru o nouă pasiune, roboţii. În ultimii doi ani a participat la mai multe concursuri ale elevilor inventatori şi a obţinut diverse premii. La „Cool School” s-a înscris cu un robot autonom didactic.

„Acest concurs urmăreşte stimularea creativităţii elevilor şi eu, fiind la profil matematică-informatică, nu am avut ocazia decât să mă joc cu numere. Aşadar am creat un robot care va da naştere unor noi idei în ceea ce priveşte mecatronica. Scopul robotului meu este de a introduce o nouă ramură în şcoli, o ramură mai distractivă şi mai creativă care să îndrepte tinerii informaticieni şi spre dezvoltarea hardware, nu doar software”, spune Andrei Kovari despre proiectul său.

El spune că RAD este un robot simplu, fiind controlat de o platformă Arduino, se mişcă cu ajutorul a două motoare servo şi interacţionează prin intermediul a diferiţi senzori, iar alimentarea se face de la o baterie.

Contactat de Timp Online, Andrei Kovari a spus că în prezent mai are în lucru între trei roboţi, unul de viteză, altul de tip „şoarecele prin labirint” şi unul rover, care ar putea fi trimis pe lună.

„Nu am foste mult timp să lucrez la ei fiindcă fac naveta. Şi azi (miercuri -n.r.) am ajuns la ora 18.00 acasă, am de făcut teme şi abia apoi dacă mai am timp, mă apuc de lucru. Mai mult lucrez în week-end sau în vacanţe. Materiale îmi procur singur, de cele mai multe ori second-hand. Din păcate, nu am niciun sponsor şi nu-mi permit să investesc prea mult. La Bucureşti am văzut roboţi în care s-au investit chiar şi o mie de euro şi nu aveau mai mult de 20 de centimetri. Eu nu îmi permit, dar mi-aş dori să pot avea resurse să fac roboţi mai performanţi”, a declarat el.

În ciuda dificultăţilor, Andrei nu vrea să renunţe la pasiunea lui. E convins că, după ce va termina liceul, va urma o facultate de profil şi se va specializa în robotică sau în biorobotică.

„Nu ştiu dacă aţi văzut, dar a fost inventată o muscă-robot, preluându-se toate elementele de la aceasta. Îmi doresc să inventez roboţi care să fie folosiţi în medicină, să le fie oamenilor de folos. Sper că voi reuşi”, a declarat Andrei Kovari care are, acasă, un mic atelier în care visează la ziua în care va ajunge savant. Până atunci, se pregăteşte pentru alte concursuri la care va participa în vară şi se gândeşte, cu drag, că, la Bucureşti a avut ocazia să-l asculte chiar pe Adrian Buzatu, cercetătorul român de la CERN implicat în cautarea bosson-ului Higgs (supranumit particula lui Dumnezeu).

Timp Online îl felicită pe Andrei Kovari (foto principal Wall-Street, foto mici Facebook) pentru performanţa lui. Dacă doriţi să faceţi parte dintre cei care au susţinut un mic geniu la începuturile lui, nu ezitaţi să o faceţi.

Cristiana Sabău

   

2 comentarii

  • Bravo Andrei,
    Felicitari pentru interesanta realizare.De vreo doi ani de cand te cunosc, am simtit inventatorul din tine.Discutiile cu tine, precum si rezultatele tale deosebite obtinute in competitiile nationale de profil (ma refer doar la cele din aceasta vara, Gura Humorului si Iasi), ma fac sa cred ca vei face o stralucita cariera in domeniul roboticii.
    Inca odata felicitari, tine-o tot asa si nu uita niciodata de anii de ,,juniorat,, de la Clubul copiilor Beclean si de ,,UNIVERSUL EINSTEIN”!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.