”Suntem la ultima formalitate pentru autorizarea localității Colibița ca stațiune turistică! Autoritatea Națională pentru Turism anunță, în baza unui ordin al președintelui ANT, doamna Anca Pavel-Nedea, că este în curs de elaborare un proiect de Hotărâre de Guvern privind atestarea unui număr de 12 noi stațiuni turistice, printre care și Colibița!”, a postat pe Facebook președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.
Colibița va primi statut de stațiune turistică după ce au fost analizate documentațiile prezentate de către UAT, dar și după vizita în teren de la începutul lunii. Aici comunicatul ANT. Celelalte 11 localități care vor deveni stațiuni turistice sunt comuna Sucevița – jud. Suceava, comuna Pojorâta – jud. Suceava, Băile Banffy Toplița – jud. Harghita, orașul Borsec – jud. Harghita, orașul Negrești-Oaș – jud. Satu Mare, Băile Ocna Dej – jud. Cluj, comuna Sângiorgiu de Mureș – jud. Mureș, orașul Moinești – jud. Bacău, comuna Baia de Fier – jud. Gorj, comuna Boghiș – jud. Sălaj, comuna Moisei – jud. Maramureș.
”Atestarea stațiunilor turistice reprezintă, pe lângă dezvoltarea socio-economică a acestor localități, posibilitatea de accesare a fondurilor europene – Axa 7- Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului/Prioritatea de investiții 7.1.-Sprijinirea unei creșteri favorabile a ocupării forței de muncă, prin dezvoltarea potențialului endrogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industrial aflate în declin, precum și sporirea accesibilității și dezvoltarea resurselor naturale și culturale specifice. Mai mult, Autoritatea Națională de Turism are în vedere și realizarea, în viitor, a unei identități urbane adecvate, prin valorificarea resurselor existente (renovare/modernizare, dar și specific local), urmărirea realizării de legături/ conexiuni, racorduri la drumurile naționale și europene (factor principal în cadrul dezvoltării socio-economice a acestor localități), precum și încurajarea creării de conexiuni/cooperări cu alte localități similare, prin realizarea unor serii de evenimente, în comun”, a precizat ANT.
În februarie, conducerea CJ a făcut recepția spațiilor de servicii publice destinate acreditării localității Colibița ca stațiune turistică de interes local: punct de prim ajutor, punct farmaceutic și stație Salvamont, amenajate în incinta Școlii Generale Colibița, la parter, într-un spațiu de 118 mp. Atunci, președintele CJ a menționat că s-a comandat și primit un studiu referitor la calitatea aerului zonei. Conform acestui studiu, ”valoarea concentrației maxime de ozon masurată în Colibița este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. O concentrație asemănătoare de ozon în aer si un aer la fel de pur se mai gaseste în Soveja (Vrancea). Aceste cote sunt similare cu cele din Munții Alpi”.
CJ vrea să cumpere un teren pe malul lacului Colibița pentru amenajarea unei zone de camping pentru turiști, însă toate încercările din ultimii ani au dat greș.
Chiar daca „pe hartie” Colibita va deveni statiune turistica de interes local, in realitate mai e mult pana departe. Chiar daca la Colibita au fost amenajate punctele de prim ajutor, farmaceutic şi salvamont, acestea reprezinta o conditie necesara dar nu si suficienta pentru o statiune turistica. La Colibita, piesa de rezistenta este si va ramane lacul de acumulare. Numai ca tocmai aici mai este foarte mult de facut.
In primul rand, multi au ingradit si ce nu-i a lor, mergand cu gardul pana la oglinda apei luand pana si zona de protectie din jurul lacului. Ca sa nu mai vorbim de construirea haotica. Totusi Colibita anilor ’60 se remarca si prin arhitectura cabanelor asemanatoare celor din Tirolul Austriac. Ar trebui incurajata (nu fortata) revenirea la acel gen de arhitectura cel putin la ceea ce se construieste in continuare. De asemenea ar trebui sa repuna lucrurile in legalitate si in privinta deversarii dejectilor direct in lac. Altfel lacul Colibita risca sa ajunga o imensa latrina. Chiar daca încercările de pana acum au dat greș, nu trebuie abandobata nici ideia achizitionarii acelor suprafete de catre CJ pentru amenajarea de campinguri. Apoi, ar trebui mers mai departe si refacute acele cabane in stil tirolez care gazduiau altadata tabere scolare de neuitat. Pana atunci insa, CJ poate poate trece imediat la actiune pentru refacerea zonei de protectie din jurul lacului, care nu presupune cheltuieli din partea CJ, decat o doza de fermitate in aplicarea legii. Odata recuperata zona de protectie de la cei care au ocupat-o abuziv, se vor putea amenaja zone de promenada pe faleza lacului.
Sa nu va mai cacati in lac .
Cu asfaltarea nu e de ajuns.Trebuie facut drum bun (Pe Blaj).Nu s-a pomenit nimic, oare a fost facuta licitatia?
Fara cateva conditii, inclusiv drumul, nu va fi facuta Colibita statiune turistica.
Dar vin alegerile si mai facem gargara.