Actualitate Recomandări

Antrenamente la Bistrița pentru concursul în care elevii învață să colaboreze dacă vor să câștige

Echipe de elevi din tot județul participă, în acest sfârșit de săptămână, la concursul de robotică ”Demo”, găzduit de Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița. Timp de două zile, vor fi meciuri amicale între echipele care se pregătesc pentru concursul regional din cadrul competiției FIRST Tech Challenge Romania care va avea loc săptămâna viitoare la București.

Încă de la ora 9.00, elevii au început să monteze roboții în sala de sport a Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”, unde la ora 10.00 s-a dat startul concursului în prezența inspectorului școlar general Cristian Nicula, a directorilor Monica Halaszi de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” și Monica Buboly de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu”.

”Antrenamentele sunt foarte importante și este demn de apreciat că acești copii au preocuparea să își perfecționeze roboții. Dacă te duci și intri direct în competiție cu robotul, vei constata că nu ai compatibilitate cu partenerul de alianță, că anumite sisteme nu funcționează și cu cât le testezi mai mult în mod real, pe teren, cu atât ai mai multe șanse. Practic și Asociația Nație prin Educație încurajează astfel de evenimente pentru ca echipele să vină pregătite la competițiile oficiale. Colegiul Național Petru Rareș Beclean (al cărei coordonator este -n.r.) nu a venit fiindcă echipa este într-un amplu proces de reconstrucție a roboților. Competiția este atipică pentru România. Este cu specific american. Aici se încurajează colaborarea, nu individualismul, cum e la olimpiade unde cine iese pe locul întâi e premiat, iar ceilalți, nu. Asociația Nație prin Educație încurajează înscrierea cât mai multor licee în această competiție. Ei își formează anumite skilluri care îi vor ajuta în învățământul superior și în carieră. Tot ce fac acești copii este în afara programei școalre. Ei fac proiectare 3D, deși nu este în cadrul orelor de liceu, limbajul JAVA în care programează nu este studiat la liceu, etc.”, a spus inspectorul școlar general Cristian Nicula.

Profesorul Dorel Nicoară, unul dintre coordonatorii echipei Bolts and Gears de la CNLR, a explicat că echipele se antrenează pentru faza regională care va fi la București.

”În anii trecuți, regionala era la Cluj, dar anul acesta va fi la București. Suntem în regionala numărul doi și aceasta este o ultimă repetiție înaintea fazei respective. Sunt aproape toate echipele din județ, de la Năsăud, Sângeorz-Băi, de la Colegiul InfoEl, de la Colegiul Andrei Mureșanu și evident Bolts and Gears în calitate de organizatori principali. Cel puțin noi sperăm că robotul ne va merge foarte bine, deși am avut mici ajustări de făcut după Demo-ul de la Cluj și cel de la Beclean. Segmentul de programare e impecabil, doar dacă vreo componentă nu ne face vreo problemă, însă sperăm să fie bine”, a spus el.

Profesorul Dorel Nicoară ne-a mai spus că tot mai mulți elevi sunt pasionați de robotică.

”Am avut foarte multe cereri mai ales de la copiii din clasele primare. Din păcate, nu am mai putut forma grupă fiindcă ne îngrădesc anumite cutume organizatorice. Eu sunt titular la Palatul Copiilor pe electronică și am voie să fac doar trei grupe în afara profilului. Două sunt de la CNLR, am împărțit Bolts and Gears în două grupe, iar una peste pe tehnologia informației. Sunt bucuros că un fost elev de la cercul de electronică, Radu Pop de la Blăjeni care are o funcție într-o companie româno-olandeză, vrea să ne sponsorizeze, Am fost la București și am primit de la compania la care lucrează el șase laptopuri și șase sisteme de calcul, plus un angajament de susținere financiară a echipei. Nu știm cât și cum, dar e binevenit orice ajutor pentru acești pasionați de robotică. Este foarte multă muncă. Noi, la Bolts and Gears, lucrăm din septembrie și acum vom vedea rezultatele”, a spus Dorel Nicoară.

Concursul de robotică ”Demo” Bistrița este organizat de echipa de robotică ”Bolts and Gears” – Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, iar parteneri sunt cooptaţi Consiliul Școlar al Elevilor – Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, echipa Atomic Bots – Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, echipa InfoTronX – Colegiul Tehnic „Infoel” Bistrița.

Concursul „Demo” este unul de pregătire a echipelor pentru concursul regional, care va avea anul acesta loc la București, în două serii – Regionala I în 13-15 februarie 2023 și Regionala II în 17-19 februarie 2023.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.