Când toată lumea se pregătea de minivacanţa de 1 Mai şi Paşti, l-am găsit pe profesorul Constantin Gălăţan de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” la şcoală. Avea ore cu elevi de clasa a IX-a care fac parte din clasa de excelenţă.
„Eu lucrez, în principal, cu copiii de clasa a IX-a, dar mai am şi copii din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a care mai vin. Mai este o clasă de excelenţă pentru elevii de a zecea, dar şi pentru cei de gimnaziu, mai ales clasa a V-a. Pentru a ajunge un foarte bun informatician nu e nicio grabă în sensul că niciodată nu e prea târziu. Dacă ei încep informatica în clasa a IX-a e foarte bine şi pot deveni nişte profesionişti desăvârşiţi”, a spus prof. Gălăţan.
L-am întrebat care este secretul „pepinierei” de informaticieni de la CNLR şi al performanţelor pe care le-au atins unii dintre ei inclusiv Rareş Buhai, medaliat cu aur, anul trecut, la Olimpiada Internaţională de Informatică (IOI 2012).
„E vorba de calitatea copiilor în general. Clasele de matematică-informatică de al CNLR sunt cele la care aderă copiii care au avut note mari la matematică în gimnaziu şi care şi-au descoperit poate din şcoala generală plăcerea de a lucra pe calculator. E vorba în primul rând de calitatea copiilor şi pe urmă de interesul profesorilor şi de multă muncă. Dacă e vorba de olimpiadele de informatică e important şi talentul, dacă e vorba de informatică în general, nu e atât de important să te naşte talentat în acest domeniu. E vorba de nişte schiluri skilluri pe care le poţi dobândi în aşa fel încât să poţi deveni un profesionist fără cusur”, a declarat prof. Gălăţan.
Anul acesta, informaticienii de la CNLR au obţinut o medalie la clasa a IX-a, două medalii la clasa a X-a, două la clasa XI-a şi tot două la clasa a XII-a.
„Rareş Buhai, care s-a clasat primul la faza naţională, a parcurs deja o etapă de pregătire la lotul naţional şi urmează următoarea. Abia după a doua etapă de pregătire de la Baia Mare urmează să vedem la ce competiţie va participa. Deocamdată ştim că va participa la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară din Iacuţia pentru că a fost miza primului lot. După cel de-al doilea lot se va vedea dacă va participa la Olimpiada Internaţională sau la o altă olimpiadă. Nu e niciodată sigur fiindcă se realizează un clasament general la finalul celor două tabere de pregătire a lotului şi primii patru clasaţi vor merge la IOI 2013, ori se poate întâmpla orice. Sunt foarte mulţi copii talentaţi la lot şi se poate şi ca un copil extraordinar de bun poate la un moment dat să rateze o problemă şi asta l-ar putea face să rateze primele patru locuri. Chiar dacă va fi aşa, deşi sper să nu fie, mai există şanse şi anul viitor, şi peste doi ani. Nu e nimic pierdut”, a declarat Constantin Gălăţan.
De altfel, mesajul său pentru toţii copiii care vor să facă performanţă în informatică este următorul: „Mesajul meu pentru ei este că trebuie să fie optimişti şi că pot să ajungă undeva unde nu s-au gândit dacă muncesc mult. Tot la fel trebuie avizaţi că există întotdeauna nu o şansă, ci foarte multe şanse să piardă şi în asta stă calitatea unui om de a reuşi să se reculeagă, să se remobilizeze după o înfrângere”.
Prof. Constantin Gălăţan are şi dovezi că seriozitatea şi munca te fac să ajungi departe.
„Cosmin Negruşeri, fostul nostru elev, este senior programer la Google deja de câţiva ani. Mai avem şi alţi foşti elevi ai liceului angajaţi în mari companii de profil şi sunt convins că şi în anii care urmează vom auzi de elevi de la CNLR care lucrează la firme internaţionale foarte mari. Până la urmă, rolul nostru al profesorilor este nu numai să-i învăţăm informatica sau o altă disciplină, ci să-i învăţăm să înveţe şi să le inducem ideea de a studia singuri, de a avea curajul să abordeze singuri capitole noi de cunoaştere şi să aibă încrederea că vor şi reuşi. De fapt, aceasta este miza principală, şi nu aceea de a-i scoate profesionişti la terminarea liceului”, a declarat Constantin Gălăţan.
Cristiana Sabău
citez :”schiluri” :))) asa mai romaneste =)))
Domnul profesor Gălăţan merită toată stima noastră! După părerea mea, merită titlul de „Cetăţean de onoare a municipiului Bistriţa”.
Mai importantă este activitatea pe care o desfăşoară, rezultatele pe care le are cu elevii domniei sale, decât folosirea, poate nefericită, a unui neologism.
Catedra de informatică de la CNLR, începând cu prof.Pop Ioan şi terminând cu prof. Gălăţan Constantin a avut rezultate notabile la concursurile de profil, iar mulţi dintre elevii pregătiţi de ei au rezultate notabile şi în cariera profesională. Pe lângă dl.Cosmin Negruşeri, menţionat în articol, cunosc un fost elev al CNLR care conduce filiala unei multinaţionale IT din Cluj-Napoca(nu-i spun numele pentru că nu am acordul său). Mulţi bistriţeni, absolvenţi ai CNLR, şi nu numai, lucreză în IT cu rezultate foarte bune, profesionale şi materiale, în ţară sau în străinătate.
Când am propus înfiinţarea unui incubator de afaceri, cu accentul pe IT, m-am bazat tocmai pe pepiniera de la CNLR.
Multumim tuturor profesorilor care se dedica, cu atat de multa daruire, pentru pregatirea copiilor nostrii ! Sunt un parinte a unui copil din cls a 5-a CNLR.