Anul agricol 2019 nu a fost nici pe departe la fel de grozav ca și precedentul, înregistrându-se producții mai mici la grâu, orz, orzoaică sau porumb. Livezile și viile au fost și ele afectate, iar fermierii și-au diminuat efectivele de animale.
”Dacă 2018 a fost un an de excepție și a ținut natura cu noi cu ajutorul lui Dumnezeu și am avut producții la cereale aș putea spune record atât pe plan național, cât și la nivel european, anul acesta nu mai putem spune același lucru având în vedere faptul că a fost un atipic din punct de vedere meteorologic. Au fost acele înghețuri târzii de primăvară, au urmat inundațiile, două-trei reprize de gheață care au afectat anumite zone ale județului și seceta excesivă în anumite zone, toate făcând ca producțiile să nu mai fie ca cele de anul trecut. Sunt producții mai mici la grâu față de anul trecut, o descreștere de 6,5%, la triticale de minus 11,8%, la orz de minus 24,7%, la orozoaică de primăvară de minus 11%, la porumbul boabe minus 26%. În schimb, avem o creștere la floarea soarelui de plus 12,6%, la cartofi, rapiță și struguri de masă și chiar la livezile de cireși și vișini. Cele mai afectate de vremea nefavorabilă au fost plantațiile pomicole și viticole”, a spus Nuțu Tabără, șeful Direcției Agricole Bistrița-Năsăud.
Iată care au fost producțiile agricole obținute în acest an, cu roșu fiind menționate cele mai mici față de 2018, iar cu verde cele mai mari.
În ce privește suprafețele însămânțate în toamna acestui an, lucrurile stau în felul următor:
Efectivele de animale s-au diminuat și ele la toate speciile, a mai spus șeful Direcției Agricole Bistrița-Năsăud.
Anul acesta, Direcția Agricolă a organizat 16 cursuri de instruire a fermierilor pentru agro-mediu, climă și agricultură ecologică fiind eliberate 321 atestate de participare, dar și două cursuri de instruirea fermierilor pentru Îmbunătățirea managementului exploatației agricole – SM6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri și SM6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici – fiind eliberate 20 atestate de participare.
A mai fost organizat un curs de formare profesională pentru lucrători în creșterea animalelor, fiind eliberate 13 certificate de calificare profesională.
La Direcția Agricolă Bistrița lucrează 34 de persoane.
Daca tu esti asa destept bai CIGHIRULE du-te da examen si fi director . Domnul din imagine nu este mos asa cum nu sunt nici eu, chiar daca avem parul alb. Domnul din imagine are o pregatire aleasa in domeniu. Ar fi de dorit ca impostorii sa nu isi mai dea cu parerea pe acest online daca nu cunosc omul ! Mos este doar MOS CRACIUN ! In rest sunt cetateni pe diferite varste dintre care unii sunt apti pana la o varsta apreciabila si voi postacii aveti ce invata de la ei.Voi reactiona de fiecare data cand nesimtitii se inseamna gratuit fara sa le ceara nimeni parerea gresita. NUTU TABARA este un bistritean de-al meu pe care il cunosc il apreciez si il apar !
Si Prefectura este de sorginta comunista, dapoi Cons. Judetean si cons. judeteni cu tot aparatul din subordine, cheltuieli intretinere , masini si salarii.O mega structura nationala pusa la punct de MAFIA POLITICA de dupa 89. Mergeti si demolati-le domnilor daca sunteti capabili sa puneti alceva in loc. Strada ar trebui sa reactioneze si in special tinerii capabili .