(FOTO) Anul Nou Chinezesc, al Cocoșului de Foc, a fost celebrat la Casa Argintarului din Bistrița printr-un eveniment organizat de Asociația de Prietenie cu Republica Populară Chineză, filiala Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Complexul Muzeal.
Au participat membrii asociației, profesorii de Limba și Civilizație chineză, profesori și elevi ai clasei Confucius de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” și elevi ai Școlii Gimnaziale Dumitra.
Noul an din calendarul chinezesc începe la 28 ianuarie și se va termina în 2018, la 15 februarie. Anul Nou este cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor, care durează 15 zile. Anul Cocoșului de Foc va fi, spun astrologii, unul al energiilor puternice și al momentelor rare, cu şanse nesperate, împliniri şi bucurii pe care le vom ţine minte toată viaţa. Depinde doar de noi să folosim ocaziile pe care le vom avea și să ne transformăm munca în beneficii.
Sărbătoarea Anului Nou Chinezesc, care durează două săptămâni, începe în prima zi din prima lună a calendarului chinezesc și ia sfârșit cu Festivalul Lampioanelor care are loc în a cincisprezecea zi. Pregătirile încep, însă, cu o lună înainte. Oamenii cumpără cadouri, materiale pentru decoraţiuni, alimente şi haine, fac curăţenie în case pentru a alunga ghinionul și vopsesc, din nou, ușile și tocurile de la geamuri, de obicei în roșu. Apoi, ele sunt decorate cu benzi de hârtie roşie (Chun Lian), pe care sunt înscrise diferite urări de fericire, prosperitate şi viaţă lungă. În Ajunul Anului Nou, chinezii respectă cu strictețe câteva tradiții: la cină se servesc fructe de mare şi găluşte, iar îmbrăcămintea trebuie să fie de culoare roşie, deoarece se crede că alungă spiritele rele. În ziua Anului Nou există un alt obicei, numit Plicul Roşu: cei căsătoriți oferă copiilor şi adulţilor necăsătoriţi bani în plicuri roşii, apoi familia pleacă să felicite rudele și vecinii. La fel ca şi în Occident, de Anul Nou Chinezesc, vechile certuri trebuie uitate.
Adaugă comentariu