Actualitate

Anvelopele de iarnă, obligatorii de la 1 noiembrie pentru maşinile care de deplasează pe gheaţă sau zăpadă

Ordonanţa care instituie obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei a intrat în vigoare de la 1 noiembrie.

Potrivit Ministerului Transporturilor, anvelopele all season sunt asimilate anvelopelor de iarnă dacă au înscrise iniţialele M şi S. Un conducător auto trebuie să achiziţioneze anvelope omologate, în concordanţă cu cele înscrise de către RAR în cartea de identitate a vehiculului şi care poartă marcajul M+S (sau M.S, sau M&S – mud plus snow). Nu se recomandă anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălţimea profilului lor este mai mică de 4 mm.

Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderenţă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.

‘Întrucât nici în documentaţia de specialitate şi nici în legislaţia aplicabilă nu există vreo referire la anvelopele denumite comercial ‘all-season’, apreciem că utilizarea unor anvelope fără marcajul care atestă utilizarea lor corespunzătoare în condiţii de iarnă este contrară prevederilor legale şi se face exclusiv pe răspunderea conducătorului auto’, precizează Ministerul Transporturilor.

Potrivit Ordonanţei 5/2011, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii între 1 noiembrie şi 1 martie. Conducătorii autovehiculelor care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără anvelope de iarnă sunt sancţionaţi cu reţinerea talonului şi amendă de până la 4.000 de lei.

În cazul vehiculelor de transport marfă sau persoane, neechiparea cu anvelope de iarnă şi lanţuri este pasibilă de amendă între 2.500 şi 4.000 de lei, precum şi reţinerea talonului, scrie Agerpres.

În caz de accident, la sancţionarea cu amendă se adaugă o sumă dedicată reparării drumurilor şi despăgubirilor pentru pagubele produse.

Scopul primordial al noii legislaţii este creşterea gradului de siguranţă pe drumurile publice pe timp de iarnă şi reducerea numărului de victime omeneşti ca urmare a echipării necorespunzătoare a autovehiculelor pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Ministerul Transporturilor consideră că noua lege va salva vieţi şi va reduce costurile administraţiei pentru deblocarea drumurilor publice pe timp de iarnă. Creşterea siguranţei este facilitată prin noua legislaţie având în vedere că anvelopele de iarnă schimbă în bine comportamentul unui vehicul în sezonul rece, micşorează spaţiul de frânare, menţin autovehiculul pe traiectoria dorită. În acelaşi timp, lanţurile sunt contraindicate pe gheaţă, iar utilizarea lor dăunează anvelopelor şi deteriorează îmbrăcămintea asfaltică a drumului.

2 comentarii

  • Buna ziua,
    Locuiesc in strainatate si as dori sa stiu daca este obligatoriu sa dotez cu anvelope de iarna autovehiculul meu in cazul in care de Craciun doresc sa merg in vizita in Romania.
    Precizez ca in zona in care locuiesc actualmente nu sunt necesare anvelope de iarna deoarece aici este clima calda. In acest caz fiind un turist, as dori sa stiu daca sunt sanctionata in momentul ajungerii in Romania.
    Va multumesc si astept raspunsul d-voastra.

    • Buna seara, stimata doamnă, autorităţile spun că, doar în situaţia în care cauzaţi un blocaj dumneavoastră personal cu maşina pe care o conduceţi din cauza faptului că nu aveţi anvelope de iarnă, riscaţi amendă. Acum, ştiţi cum e în România, una se spune, alta se face. Personal mă îndoiesc de faptul că va sta cineva să veifice fiecare roată. Oricum, pe aici nu e strop de zăpadă şi nici nu se anunţă precipitaţii. Vă sugerez să mai verificaţi buletinele meteo şi dacă aveţi all seasons să nu va faceţi griji prea mari. Toate cele bune!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.